Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опис функцій та приклад гри.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
137.67 Кб
Скачать

1 Та 2 опозиції:

  1. Завдання Опозиції полягає в тому, щоб створити т.зв. зіткнення в грі. Опозиція повинна будувати гру таким чином, щоб суперечність між її позицією та позицією Уряду була очевидною.

  2. Костянтин Задоя визначає наступну „Ієрархію” стратегій Опозиції (від найсильнішої до найслабшої): І. „Статус-кво” – сутність даної стратегії полягає в тому, що Опозиція намагається довести доцільність „не-вчинення” дії, яку пропонує Уряд, порівнюючи систему, яка буде утворена внаслідок вчинення дії Уряду, та систему, що існує на момент її вчинення, і доводячи, що існуюча система (статус-кво) не потребує змін, оскільки а) жодної проблеми (негативних явищ, які слід усунути) в існуючій системі не існує, б) проблема (негативні явища) вирішиться сама по собі, в) проблема вже вирішується, а Уряд не пропонує нічого нового. ІІ. „Шкідливі наслідки” – використовуючи дану стратегію, Опозиція демонструє, що реалізація пропозиції Уряду призведе до негативних наслідків. Чим більше таких наслідків назбирає Опозиція, тим гірше для Уряду. ІІІ. „Тотальне руйнування” – дана стратегія є простішою за дві попередні і полягає в руйнуванні („атаках”) аргументів Уряду. Вона вимагає від Опозиції двох речей – уваги і дуже критичного мислення. Конкретними проявами цієї стратегії є: А) виявлення логічних суперечностей в Моделі та Лінії Аргументації; Б) „Уряд використовує хибні докази (факти, статистику і т.д.)”; В) „Уряд робить хибні висновки, виходячи з наданих доказів”; Г) „Твердження А не зумовлює твердження Б”... „Не підтверджено”, „не доведено”, „не випливає” – у цьому суть тотального руйнування. ІV. „Атака на модель” – дана стратегія є полягає в звинуваченні Уряду в тому, що він сформулював нечіткий механізм. Будьте обережні, використовуючи цю стратегію! Модель у британському форматі не повинна бути надмірно конкретною і деталізованою. У британському форматі Уряд доводить, що потрібно бомбити Ірак, а не те, що 5 ескадрилья повинна завдати по Багдаду удар через 15 хвилин після 17-ої. Тому у 80% випадків претензії до моделі Уряду будуть необґрунтованими. Для того, щоб не потрапити у пастку „не-створення” зіткнення з позицією Уряду, обов’язково поєднуйте її з іншими стратегіями.

  3. На думку К. Задої,підтверджену дебатною практикою, перші дві стратегії є більш сильними за дві останні, тому що вимагають від Опозиції не лише вміння доскіпуватися до Уряду, але й вміння будувати свою конструктивну позицію. Вони доводять тезу „Непотрібно реалізовувати пропозицію Уряду”, а не ставлять під сумнів доведення самої пропозиції.

  4. Якщо інтерпретація не є „практичним та моральним імперативом”, атакувати її можна залежно від того, що доводить Уряд, Опозиція має спробувати довести протилежну оцінку іншого явища; відсутність певної події; відсутність зв’язку між подіями. Звичайно, свої конструктивні аргументи Опозиція може поєднувати з руйнівними атаками на аргументи Уряду.

  5. Ключове завдання Другої Опозиції – відбиття розширення, яке буде надано Другим Урядом. Оскільки Другий Уряд розширює кейс Першого Уряду, Друга Опозиція може атакувати кейс Першого Уряду. Це особливо актуально, коли Перша Опозиція є слабкою. Друга Опозиція не повинна просто дублювати ідеї Першої Опозиції.

  6. Будучи Другою Опозицією, для того, щоб не повторитися із першою, дотримуйтесь 2 правил: по-перше, опонуйте насамперед Другому, а не Першому Уряду (що є Вашим основним завданням); по-друге, знайдіть слабке місце у кейсі Урядів (найкраще, якщо ще на рівні Першого Уряду) – це можуть бути причинно-наслідкові зв’язки між причинами проблеми, запропонованою моделлю і наслідками, або негативні наслідки, на які Перша Опозиція не звернула увагу – і це остаточно «доб’є» протилежну лінію у раунді.