Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угода про асоціацію України і ЄС.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Розділ іv: Торгові та суміжні питання

Найобʼємніший розділ, що містить 312 статей, які поділені на 14 глав, у кожна з яких розкриває різні аспекти, розкриває суть і механізм діяльності зовнішньої торгівлі України, у разі підписання Угоди про асоціацію. Оскільки нас, студентів Факультету економічних наук більше за все цікавить саме економічно-торгівельний аспект угоди, то його у роботі охарактеризовано найбільш детально:

Глава 1 - національний режим та доступ товарів на ринки.

Серед питань висвітлюється перспектива вільного руху товарів і зміни митного режиму у напрямку зменшення митних зборів, аж до їх скасування (виключення можуть бути у випадку колективного узгодження митних ставок та за дозволом згідно з рішенням Органу врегулювання спорів (далі – ОВС) Світової організації торгівлі (далі – СОТ).

Глава 2 - засоби захисту торгівлі

У цій главі йдеться про захист суб’єктів торгівлі, зокрема виробників країни, що розвивається, як класифікується Україна, які можуть постраждати і понести значні збитки у разі збільшення імпорту.

Глава 3 - технічні бар’єри у торгівлі

Глава застосовується до підготовки, адаптації та застосування технічних

регламентів, стандартів, і робіт з оцінки відповідності, які визначені в Угоді про технічні бар’єри у торгівлі, та можуть впливати на торгівлю товарами між Сторонами. Відповідно до положень цієї глави, Україна поступово впроваджуватиме звід Європейських стандартів (EN) як національні стандарти, зокрема гармонізовані європейські стандарти, добровільне застосування яких вважатиметься таким, що відповідає вимогам законодавства.

Глава 4 - санітарні та фітосанітарні заходи

Метою цієї Глави є сприяння здійсненню торгівлі товарами, що охоплюються санітарними та фітосанітарними заходами між Сторонами, забезпечуючи при цьому охорону життя і здоров’я людей, тварин та рослин

Глава 5 - МИТНІ ПИТАННЯ ТА СПРИЯННЯ ТОРГІВЛІ

У главі висвітлюється важливість митних питань та питань сприяння торгівлі в розвитку двостороннього торговельного середовища, посилення співробітництва у цій сфері з метою забезпечення того, щоб відповідні законодавства та процедури, а також адміністративна спроможність відповідних адміністративних органів, головним чином, відповідали цілям ефективного контролю та підтримки сприянню законній торгівлі.

Глава 6 - ЗАСНУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, ТОРГІВЛЯ ПОСЛУГАМИ ТА ЕЛЕКТРОННА ТОРГІВЛЯ

Глава регулює питання підприємницької діяльності, торгівлі послугами та електронної торгівлі згідно принципів взаємної лібералізації. Стосується як питань заснування підприємств, так і їх діяльності, доступу до ринків ресурсів, умов ліцензування та сертифікації.

Глава 7 - ПОТОЧНІ ПЛАТЕЖІ ТА РУХ КАПІТАЛУ

Положення глави забезпечують свободу руху капіталу з дати набрання чинності цієї Угодої, якщо це не загрожує фінансовій стабільності України чи будь-якій країні ЄС. Сторони повинні забезпечувати вільний рух капіталу, пов’язаного з надходженням прямих інвестицій відповідно до законодавства приймаючої країни та інвестування, виплати або репатріації цих інвестованих капіталів та будь-якого прибутку, отриманого з них.

Глава 8 - ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ

Статті цієї глави передбачають забезпечення взаємного доступу до ринків державних закупівель на основі принципу національного режиму на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях для державних контрактів та концесій у традиційних галузях економіки, а також у комунальному господарстві. Це передбачає послідовне наближення законодавства України у сфері державних закупівель до acquis ЄС у сфері державних закупівель, що супроводжуватиметься інституційною реформою та створенням ефективної системи державних закупівель на основі принципів, якими регулюються державні закупівлі Сторони ЄС