Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. мова. Морфолог_я (л_тн_й трим).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Національний університет

«КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ»

Кафедра української мови

РОБОЧИЙ ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

навчальної дисципліни

«Українська мова: Морфеміка. Словотвір. Морфологія»

IX триместр 2011-2012 н. Р.

Обсяг годин – 54

З них:

Лекційні – 14

Практичні – 12

Консультаційні – 2

Самостійна робота – 26

Кількість кредитів – 1

Форма контролю – залік

Анотація

Курс передбачає ознайомлення з основними теоретичними засадами морфеміки, словотвору та морфології як складників граматичного ладу сучасної української літературної мови. Основну увагу зосереджено на вивченні загальнотеоретичних питань морфології, її понять, морфологічних одиниць і категорій та способів словотворення. Завданням курсу є також практичне оволодіння навичками морфемного, словотвірного та морфологічного аналізу слів.

Лекція 1. Граматика як лінгвістична дисципліна. Загальні питання граматики. Морфеміка як розділ граматики. Предмет і завдання. Зв’язок з іншими розділами граматики. Морфемна структура (будова) слова.

2 год.

Лекція 2. Система одиниць морфеміки. Поняття морфеми. Морфема і морф. Аломорфи і варіанти морфем. Явища морфемної полісемії, омонімії, синонімії, антонімії.

2 год.

Лекція 3. Класифікація морфем. Типи основ. Історичні зміни в морфемній будові слова. Морфонологічні явища в структурі слів. Морфемний аналіз слова.

2 год.

Практичне заняття 1. Морфемна будова слова. Одиниці морфеміки. Морфема і морф. Аломорфи і варіанти морфем. Співвідношення морфеми з іншими одиницями мови (фонемою, словом). Явища морфемної полісемії, омонімії, синонімії та антонімії.

2 год.

Практичне заняття 2. Класифікація морфем української мови. Морфонологічні явища. Історичні зміни в морфемній будові слова. Морфемний аналіз слова.

2 год.

Лекція 4. Словотвір (дериватологія) як самостійна лінгвістична дисципліна. Зв’язок словотвору з іншими лінгвістичними дисциплінами. Предмет і завдання словотвору. Поняття дериватеми. Історичний (діахронічний) і описовий (синхронічний) словотвір.

2 год.

Лекція 5. Одиниці словотвору. Мотивоване слово, твірна основа і словотвірна будова похідного слова. Словотвірне значення, словотвірний тип, словотвірна модель. Способи словотворення. Словотвірний аналіз слова.

2 год.

Практичне заняття 3. Основні поняття словотвору. Основні одиниці словотвору. Словотвірна будова похідного слова. Словотворчі афікси.

2 год.

Практичне заняття 4. Способи словотворення. Словотворчий аналіз слова.

2 год.

Практичне заняття 5. Контрольна робота № 1. Морфемний і словотвірний аналіз слів.

2 год.

Лекція 6. Морфологія як розділ граматики. Предмет морфології. Основні поняття морфології. Морфологічні одиниці. Частини мови і принципи їх класифікації.

2 год.

Лекція 7. Лексичне і граматичне значення слова. Граматичне значення і способи його вираження. Граматична форма. Поняття граматичної категорії. Поняття грамеми.

2 год.

Практичне заняття 6. Контрольна робота № 2. Частини мови і принципи їх класифікації. Основні поняття граматики: граматичне значення, граматична форма, граматична категорія.

2 год.