Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угода про асоціацію України і ЄС.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Порівняння рівня життя в Україні та країнах Євросоюзу

Багато громадських рухів зокрема "Третя українська республіка" Юрія Луценка, text.org.ua, Центр.юей при підтримці фонду Відродження популяризують переваги приєднання до Європейського Союзу, його протилежність Євразійському союзу шляхом поширення інформації про Угоду, розповсюдження порівняльних діаграм та іконографіки на цю тему. Частину матеріалу представлено у цій роботі, для висвітлення перспектив підписання Угоди про асоціацію, підведення підсумків і, власне, надання відповіді на питання "Угода про асоціацію України і ЄС: надія на майбутнє чи чергова невдача?"

Перші діаграми дають порівняльну характеристику про рівень заробітної плати та пенсії України і країн ЄС(діаграма №1), що у сукупності із наступними, про рівень цін на продукти харчування (діаграма №2), висвітлять картину про ціновий фактор рівня життя населення.

Рівень задоволення якістю медичної сфери представлений на діаграмі №3, на якій також представлена інформація про середню тривалість життя. На це як ми знаємо впливає багато інших факторів окрім медицини – рівень соціального забезпечення, умови праці, екологія, настрої у суспільстві тощо.

Діаграма №1

Діаграма №2

Діаграма №3

В Україні правоохоронні, судочинні, та органи влади, мають один із найнижчих рівнів довіри. У 2011 році довіра українців до парламенту становила 1.99 бала за 10-бальною шкалою (останнє місце серед 26 європейських країн). Довіра до судово-правової системи становила 2.26 бала (останнє місце), довіра до міліції – 2.50 бала (останнє місце). За рівнем довіри політикам (1.85 бала) Україна випереджає лише Грецію, а за довірою політичним партіям (1.99 бала) випереджає лише Грецію та Хорватію і міститься на одному рівні з Болгарією.(Дані фонду "Демократичні ініціативи") Така ситуація склалася через неймовірний рівень корупції, у всіх сферах державного управління.

А довіра Українців до міліції сьогодні впала до рівня статичної похибки – їй вірять менше 1% українців(при тому що кількість працівниців правоохоронних органів більше 1%). Непрофесійні, корумповані і деморалізовані люди в погонах перетворюються із захисників співгромадян на загрозу для них, при тому що в України невиправдано велика кількість правоохоронців у порівнянні із європейськими країнами( №20 журналу Корреспондент від 24 травня 2013 року).

Висновки

Угода про Асоціацію з ЄС відкриває скоріше не Україну для Європи, А Європу для України, оскільки, досліджуючи вищезазначену угоду можна дійти висновків, що для західних партнерів це скоріше стратегічних хід, спрямований на консолідацію європейської спільноти, поширення цінностей і традицій, відкриття нових ринків і дія на противагу Євразійському союзу тощо. В той же час для України ця угода є реальним шансом на майбутнє у європейському суспільстві, розвиток загальноприйнятних цивілізованих методів і форм державного управління без корупції і утисків прав і свобод, реформування правової бази, сумісною із європейським законодавством, модернізацію виробництва до потенційного рівня із витримкою найвищих стандартів, що дасть змогу Україні бути гідним гравцем на міжнародній арені і бути конкурентоспроможною на світовому ринку. Враховуючи досвід минулого співробітництва із східними партнерами та відносною ізоляцією від західних, зміна курсу на Європу, дасть ліпші результати нехай і ціною короткочасного спаду в економіці, яких прогнозується через відкриття митних кордонів. Реформування правової системи, судових і правоохоронних інститутів покращать як соціальний так і бізнес – інвестиційний клімат. Вимоглива проте єдина сертифікація товарів разом із конкурентним середовищем сприятиме підвищенню якості, зниженню цін і підвищенню відповідальності виробників перед споживачами, та дозволить експортувати буз додаткової сертифікації.. Покупець на ринку отримає більше прав. Виробники у свою чергу отримають можливість грати за суровими, проте єдиними правилами ринкової системи, чесне ведення бізнесу, послаблення контролю та підвищення відповідальності створять оптимальні умови для підприємців і споживачів. Українці як кваліфіковані робітники отримають більше шансів як на гідну роботу в Україні, так і закордоном у Європі, зможуть розпочати в ЄС будь-яку діяльність, що не суперечить Угоді.

До роботи я також хочу додати іконографіку розроблену за підтримки фонду Відродження і опубліковану у журналі Кореспондент, як таку, що пояснює хід викладення думок і схематизує висновки, які навів.

Усе перелічене вище є лише перспективами, а не гарантіями, і реальністю може стати лише за умови тісної співпраці і плідної послідовної роботи.