Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
52.19 Кб
Скачать

Гігієнічна оцінка навчального процесу в закріпленому класі

  1. ЗОШ І-ІІІ ступенів № 34.

  2. м. Миколаїв, вул. Лягіна 28.

  3. Клас 8-А, 2012-2013 н.р.

  4. Уроки починаються 0 8 годині.

  5. В понеділок п’ять уроків, вівторок — вісім уроків, середу — сім уроків, в четвер —вісім уроків, у п’ятницю — чотири уроки.

  6. Уроки тривають 45 хвилин. Перерви між ними по 5 хв., велика перерва триває 10 хв.

  7. Розклад уроків на тиждень:

Понеділок

Вівторок

Середа

Четвер

П’ятниця

1

Укр. мова

Фізика

Біологія

Всесв. іст.

Геометрія

2

Укр. літ.

Хімія

Осн. здор.

Англ. мова

Світ. літ.

3

Музика

Англ. мова

Алгебра

Фізика

Труд. навч.

4

Хімія

Історія Укр.

Укр. мова

Геометрія

Труд. навч.

5

Біологія

Алгебра

Укр. літ.

Географія

6

Географія/ Іст. Укр.

Інформат.

Рос. мова

7

Рос. мова

Фізкультура

Рос. мова

8

Фізкультура

Фізкультура

  1. Графіки розподілу навчального навантаження щоденно:

Понеділок Вівторок

Середа Четвер

П’ятниця

Графіки розподілу навчального навантаження за тиждень:

  1. Гігієнічна оцінка розкладу уроків.

Найважливішою умовою, яка забезпечує працездатність учнів, їх успішне навчання і дисципліну, є правильне нормування робочого дня, тижня. Суть і основа гігієнічного режиму або розпорядку дня школяра полягають у правильному чергуванні, розподілі і дозуванні різних видів занять, навчального навантаження, перерв між уроками у школі. При правильному режимі дня педагогічні вимоги повинні поєднуватися з вимогами гігієни ростучого організму.

Заняття у школі починаються о восьмій годині, що негативно відбивається на всьому розпорядку дня школярів: недосипання, сніданок наспіх, спізнення.

Короткі перерви між уроками не дають можливості учням відпочити, повторити навчальний матеріал та готуватися до наступних уроків.

Розклад занять на понеділок не можна назвати задовільним, так як на 3-му уроці замість предмету, який вимагає від учнів напруженої уваги (в даному випадку хімія), стоїть музика ( за шкалою важкості = 1 бал). Щоб покращити розклад варто поставити хімію на 3-й, біологію на 4-й та музику на останній урок.

Графік розподілу навантаження за вівторок дає можливість наглядно побачити недоліки у складеному розкладі. На 1-4-й уроки варто ставити важчі предмети. Хоча б в такій послідовності: російська мова, алгебра, англійська мова, фізика, фіз. культура, хімія, історія України, географія.

Розклад на середу можна назвати збалансованим.

У розкладі на четвер можна зауважити на недоречний урок географії на п’ятому місці. А також недоцільно проводити два уроки підряд з одним і тим самим змістом занять (6-7-й урок російської мови).

Заняття фізичною працею є для школярів своєрідним видом активного відпочинку. Під їх впливом підвищується тонус головного мозку, збільшується швидкість простих психічних і словесних реакцій, поліпшується якість відповідей. Найбільший ефект від фізичних вправ на 4-му, 5-му уроках. В даному розкладі фіз. культура стоїть останнім 8-м уроком. Було б більш вигідно перенести його на зазначені місця в розкладі.

Розклад для п’ятниці можна вважати задовільним.

Що ж стосується оцінки розкладу уроків за тиждень, то варто нагадати, найбільша працездатність припадає на вівторок та середу. В нашому розкладі, пік навантаження припадає на вівторок (що добре) та четвер (краще деякі уроки перенести на середу). Також не раціонально розподілено кількість уроків щоденно. Краще було б, якби в понеділок було 5 або 6 уроків. Це дало б змогу розвантажити дні, в які 8 уроків.