Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
78.31 Кб
Скачать

26.0Характеризуйте етапи оцінки кредитоспроможності позичальника та показники аналізу кредитоспроможності позичальника.

Оцінка фінансового стану позичальника виконується двома етапами:

1-й етап — обчислення значень показників, які характеризують фінансовий стан позичальника. На першому етапі розраховуються показники, які характеризують фінансовий стан позичальника. Ці показники розподіляються на такі аналітичні групи: І група — попередня оцінка позичальника; ІІ група — показники платоспроможності позичальника; ІІІ група — показники фінансової стійкості позичальника; ІУ група — показники надійності позичальника.

2-й етап — оцінка і узагальнення показників та визначення класу надійності позичальника. На другому етапі визначається інтегральний показник, розрахунок якого ґрунтується на використанні принципу вагомості показників та коефіцієнтів вагомості аналітичних груп. Залежно від величини інтегрального показника визначають клас надійності позичальника.

Система показників, що характеризує фінансовий стан позичальника:

І група — попередня оцінка позичальника — здійснюється з метою визначення ринкової позиції позичальника, його взаємовідносин із банком у минулому, перспектив розвитку.

IIгрупа — показники платоспроможності позичальника. Коефіцієнт загальної ліквідності (К(з.л.)) характеризує, наскільки обсяг поточних зобов'язань за кредитами і розрахунками може бути погашений за рахунок всіх мобілізованих оборотних активів; чи здатний позичальник взагалі розрахуватися за своїми борговими зобов'язаннями.

III група — показники фінансової стійкості. Коефіцієнт фінансової стійкості (К(ф.с.)) — показує співвідношення власних джерел до залучених коштів.

IV група — показники надійності підприємства. Коефіцієнт забезпечення кредиту (К(з.)) характеризує наявність, обсяг та якість забезпечення повернення кредиту.

V якщо забезпеченням кредиту є застава майна.

27.Розкрийте значення та види формування резервів під кредитні операції банків.

Створення резерву під кредитні ризики — це визнання витрат для відображення реального результату діяльності банку з урахуванням погіршення якості його активів або підвищення ризиковості кредитних операцій.

Загальна заборгованість за кредитними операціями становить валовий кредитний ризик для кредитора.

Для цілей розрахунку резервів на покриття можливих втрат за кредитними операціями визначається чистий кредитний ризик (в абсолютних показниках) шляхом зменшення валового кредитного ризику, класифікованого за ступенями ризику, на вартість прийнятного забезпечення.

28. Дайте визначення валютних операцій комерційних банків, поняття валюти.

Валю́та (англ. currency — грошовий обіг, валюта) — грошова одиниця, що використовується як засіб розрахунку в торгових операціях. У якості валюти, як правило, виступають монети та банкноти певної держави, які є фізичним аспектом національної грошової маси.

Валютні операції — це:

•операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;

•операції, пов'язані з використанням валютних цінностей в міжнародному обігу як засобу платежу, з передаванням заборгованостей та інших зобов'язань, предметом яких є валютні цінності;

•операції, пов'язані з ввезенням, переказуванням і пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням і пересиланням за її межі валютних цінностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]