Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт ІЗМЗУ.docx
Скачиваний:
913
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

Тема 4. Оподаткування підприємств

Дане ПАТ «Ільницький завод механічного зварювального устаткування» знаходиться на загальній системі оподаткування і є офіційно зареєстрованим платником податку на додану вартість.

Податок на додану вартість – це непрямий податок. Основним документом, що регламентує порядок адміністрування податку на додану вартість є Закон України “Про податок на додану вартість” від 03.04.1997р. і Закон України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетними і державними цільовим фондами ” від 21.12.2000р. Відповідно до Закону України “Про податок на додану вартість” підприємство подає податкову декларацію, за повною формою, до державної податкової інспекції щомісячно.

Операції з відшкодування сум податку здійснюються на підставі даних декларації з податку на додану вартість, що надають платники до органів державної податкової служби за місцем реєстрації, і стосується це тільки тих платників, у яких настали терміни відшкодування податку на додану вартість відповідно до законодавства.

Підставою для одержання відшкодування є дані винятково податкової декларації за звітний період. За наявності у платника податкового боргу минулих податкових періодів по сплаті податку на додану вартість (у тому числі відстроченого і розстроченого) сума, задекларована платником до відшкодування, зараховується в погашення такої заборгованості.

Податкова накладна — один з найважливіших документів для осіб, зареєстрованих як платники податку на додану вартість. Вона є підставою для можливого отримання податкового кредиту у покупця та податкового обов'язку у продавця, її відсутність не дає права включення до податкового кредиту будь-яких витрат щодо сплати податку.

Податкова накладна — це звітний податковий документ, що підтверджує виникнення податкового обов'язку платника податків у зв'язку з продажем товарів (робіт, послуг) і одночасно підтверджує право на податковий кредит у покупця — платника податків у зв'язку з придбанням таких товарів (робіт, послуг) (див. додаток 14 ).

Підлягає відшкодуванню сума податку на додану вартість у розмірі, що не перевищує суму заборгованості платника податку або його кредитора (кредиторів) перед державним бюджетом по кредитах і бюджетних позичках [10.c.164].

Податок на прибуток є найвагомішим з групи прямих податків у податковій системі України. Тому всі підприємства (у тому числі і ПАТ «Ільницький завод механічного зварювального устаткування») сплачують податок на прибуток згідно Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» за ставкою 25%. Відповідно до прийнятого Податкового Кодексу до 2014 року податок на прибуток підприємств буде знижено з 25% до 16%. Ставка податку буде знижуватися поетапно: з 2011 року податок знизиться з 25% до 19%, з 2012 року - з 19% до 18%, з 2013 року - з 18% до 17% і з 2014 року - з 17% до 16%. Крім того, на п'ять років встановлюється нульова ставка на прибуток для малого бізнесу. Результатом такого рішення повинно стати вихід «з тіні» тих підприємств [1].

Обчислення оподаткованого прибутку здійснюється виключенням із суми скоригованого валового доходу, валових витрат виробництва й обігу, а також нарахованих амортизаційних відрахувань. Валовий дохід - це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами. Обчислення оподаткованого прибутку здійснюється виключенням із суми скоригованого валового доходу, валових витрат виробництва й обігу, а також нарахованих амортизаційних відрахувань. Валовий дохід - це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Щоквартально підприємство здає до податкової інспекції декларацію про податок на прибуток.

Платником податку доходів фізичних осіб є фізичні особи які отримують дохід, але сплачувати його до бюджету має підприємство роботодавець згідно з Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”. За цим законом доходи фізичних осіб повинні оподатковуються за єдиною ставкою 15%, але тимчасово використовується ставка 13%.

Комунальний податок – це обов’язковий місцевий податок, обчислення якого проводиться на основі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та середньоспискової чисельності працюючих на підприємстві. В Україні місцеве оподаткування здійснюється на основі Декрету Кабінету Міністрів а також Закону “Про систему оподаткування”. Підприємство справляє комунальний податок за ставкою 10%.

Підприємство зареєстроване та звітується в державних цiльових фондах i тому в обов’язковому порядку щомiсячно здiйснює вiдрахуваня до вiдповiдних фондiв: ”Пенсiйним фондом”, “Фонд вiд нещасних випадкiв та професiйних захворюванъ на виробництвi”, “Фонд загальнообов’язкового державного соцiального страхування України на випадок безробiття”, ”Фонд загальнообов’язкового державного соцiального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатностi”. Вiдрахування до вiдповiдних фондiв здiйснюються за визначеними ставками з фонду заробiтньої плати, також пiдприємство самостiйно здiйснює вiдрахування з заробiтнiх плат працiвникiв даного пiдприємства i перераховує їх у вiдповiднi термiни визначенi законодавством.

До державного бюджету України підприємство сплачує: податок на прибуток, ПДВ, збір за з спеціальне використання водних ресурсів та збір за користування водами для потреб гідроенергетики, збір за забруднення навколишнього середовища, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, а до місцевого сплачується: комунальний податок, плата за землю, податок з доходів фізичних осіб.