Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
псих конс.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

1. Причини та мета для створення мережі психологічних консультацій.

Безперечно, основна мета психологічного консультування - це надання психологічної допомоги, тобто розмова з психологом повинна допомогти людині у вирішенні її проблем і налагодженні міжособистісних стосунків з оточуючими.

Трапляється, що після консультації клієнтові здається, що його не зрозуміли і не оцінили, але проходить час, і та ж сама людина починає розуміти, що багато чого з того, що обговорювалося з консультантом, було зрозуміле останнім абсолютно вірно й у результаті допомогло йому переоцінити щось у самому собі. Так само і консультант, якщо зустрічі з клієнтом продовжуються, може раптом помітити: те, що в його інтерпретації спочатку не було почуте і прийняте пацієнтом, потім узяте ним на озброєння в різних ситуаціях при побудові стосунків з оточуючими.

З вищенаведеного випливає висновок про те, що не зважаючи на те, що задоволення запитів клієнта і вважається найважливішим показником ефективності психологічного консультування, багато, що визначається характером проблем клієнта.

Так, людина, яка переживає горе або втрату, може і повинна розраховувати на те, що після наданої консультації їй буде набагато легше, і консультант повинен намагатися полегшити її горе. В іншій же ситуації полегшення емоційного стану може не бути прямою метою консультанта: адже часом, навіть відчуваючи, що бесіда з психологом була, безсумнівно, корисною, клієнт може почати переживати свої проблеми набагато хворобливіше і гостріше, оскільки відчуття власної провини і відповідальності, що прийшло разом із розумінням того, що відбувається, аж ніяк не є легким або приємним.

Завдання психологічного консультування.

Чи можливо для практичного психолога самостійне визначення завдань психологічного консультування, а чи не мають тут місце якісь об'єктивні алгоритми? Відповідь на це питання повертає нас до пригадування визначення мети психологічного консультування.

Як вже вище згадувалося, що основною метою психолога, який проводить консультацію, є допомога клієнтові в усвідомленні його проблеми та в пошуку шляхів і способів її якнайскорішого розв'язання.

Ця мета передбачає виконання таких завдань:

По-перше, психолог має уважно вислухати клієнта. Важливість цього аспекту діяльності консультанта підкреслюється в усіх відомих працях із психологічного консультування. Максимально терпляче, з використанням спеціальних прийомів вислуховування клієнта не лише близько знайомить психолога з ним та його проблемою, а й допомагає клієнтові краще усвідомити свою ситуацію, йому полегшення і, в результаті, великою мірою визначає ефективність консультативної роботи.

По-друге, в процесі консультування психолог працює над розширенням уявлень клієнта про себе, свою конкретну життєву ситуацію, про навколишню дійсність. Саме таким шляхом здійснюється корекційний вплив психолога на клієнта, внаслідок чого останній починає по-новому бачити й оцінювати свою ситуацію, формулює альтернативні варіанти поведінки в ній.

По-третє, психолог проводить консультацію, і при цьому має на увазі, що його клієнт - здорова людина, яка відповідає за себе і свої стосунки з оточуючими людьми. Але досягти того, щоб сам клієнт узяв на себе відповідальність за те, що з ним відбувається, - нелегке завдання, оскільки клієнти психологічної консультації, як правило, звинувачують у своїх життєвих труднощах когось іншого.

Ефективність психоконсультативної роботи практичного психолога-консультанта багато в чому залежить від того, як він вирішує найважливіші завдання, як вислуховує клієнта й розширює його уявлення про себе і власну ситуацію.

Дійсною проблемою багатьох людей, які звертаються за допомогою до психолога, є те, що вони практично не мають із ким поговорити відверто, розповісти усе, не криючись, що тривожить і турбує у складних життєвих ситуаціях.