Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
псих конс.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

6. Вербальна і невербальна поведінка консультанта

Невербальне спілкування У спілкуванні люди безперервно передають інформацію одне одному не лише за допомогою мови, але й виразом обличчя, рухами тіла, встановленням дистанції і т. п. Таким чином, при спільному перебуванні ми ніяк не можемо уникнути спілкування. Ми висловлюємо, як відчуваємо себе, що думаємо, як хотіли б поступити, не промовляючи ні слова. Невербальна поведінка людини дуже істотно в процесі спілкування. У консультуванні ми також посилаємо клієнтам невербальні повідомлення і "зчитуємо" їх невербальні реакції. Вкрай важливо, щоб консультант відзначав невербальні послання клієнтів, реагував на них і одночасно усвідомлював вплив свого невербальної поведінки на клієнтів. Gazda з співавт. (1984) розподілив невербальні реакції на чотири основні модальності. Таке структурування допомагає кращому усвідомленню невербальної поведінки та спостереження за ним.

1 Невербальна поведінка і структурування часу а) впізнання - уповільнене реагування на повідомлення партнера; б) пріоритети - відносний час обговорення окремих тим. 2. Невербальне спілкування з використанням тіла а) контакт очей - суттєво, скільки часу і ка ким чином партнери дивляться один на одного в період бесіди; контакт очей у великій мірі залежить від культурних чинників, наприклад, в деяких культурах контакту очей уникають з поваги, особливо важливий контакт очей для регулювання консультативного вза імодействія; при оцінці контакту очей слід звертати увагу на: - розглядання специфічних об'єктів, - смотреніе вниз, - розглядання консультанта викликає пильним поглядом, - "бігаючий" з об'єкта на об'єкт погляд, - відвід очей від консультанта, коли він поглядає на клієнта, - закриття очей руками, - частоту затримки погляду поблизу консультанта, б) очі - "блискотіння" і блиск очей, сльози в очах, "розширення очей", позиція брів вказують на схвильованість клієнта; в) шкіра - має значення стан шкірних покривів: блідість, почервоніння, "гусяча шкіра"; г) поза - може служити показником настороженості або фізичної втоми, свідчити про самозахист (наприклад, схрещені руки або ноги); д) вираз обличчя - це, мабуть, найголовніший невербальний " ключ "консультування; Кпарр (1973) пише" Вулиця великий потенціал спілкування. Воно передає емоційний стан; відображає міжособистісні установки, служить засобом зворотного зв'язку для партнерів по спілкуванню і поряд з промовою є найголовнішим джерелом передачі інформації ". В інтерпретації виразу обличчя грають роль: застигле вираження, наморщений лоб, насуплені брови, усмішка і сміх (Ф. Достоєвський говорив: "Характер людини значно краще можна дізнатися по його сміху, ніж з нудного психологічного дослідження"), не - вротічному індивіду дуже важко сміятися - він може глумитися, бути іронічним або саркастичним, проте не здатний щиро сміятися, у нього сумне обличчя; консультант повинен уміти прочитати на обличчі клієнта радість, біль і страх, а також як одні почуття маскуються іншими; е) руки і жести - рухи рук та інших частин тіла часто носять символічний характер, можуть вказувати на що - то недобре; ж) маніпулювання своїм тілом - проявляється в куса - нии нігтів, хрустеніі суглобами, висмикуванні волосся; з) монотонне поведінка нерідко являє собою ознака нервозності - це прітопиваніе ногами , постукування пальцями, крутіння предметів і гри з гудзиками; та) командні сигнали - тримання пальця у губ (запрошення мовчати), вказування пальцем, знизування плечима, кивання головою, підморгування; до) дотик - може представляти прояв дружніх почуттів або сексуальності.

Говорячи про невербальному спілкуванні з використанням тіла, слід згадати про виділені Elman і Fnesen (1969; цит. По Gelso, Fretz, 1992) чотирьох типах рухів тіла: - символи, що замінюють слова, наприклад, помах рукою, що означає прощання; - супроводжуючі мова демонстрації , якими робиться спроба пояснити те, що говориться; - регулятори, що доповнюють потік вербального взаємодії, наприклад: зміна пози, кивання головою і т. п.; - адаптери, тобто рухи тіла, які не мають усвідомленої доцільності, однак часто відображають думки і почуття, наприклад, покусування губ і ін 3. Невербальне спілкування за допомогою голосу: а) тон голосу - монотонний, бездушний, зі зміненою модуляцією, строгий, ніжний, ласкавий, впевнений, слабкий, нерішучий, тремтячий, напружений; б) темп мови - швидкий, помірний, повільний; в) гучність голосу - сильна, помірна, тиха; г) вимова - виразне, невиразне. Модальність голосу нерідко видає внутрішнє ставлення до висловом. Щирість проявляється в виразності голосу, сміливість - у твердості голосу; неясна, занадто тиха мова часто означає небажання спілкуватися. По тону голосу можна визначити і про що йде мова, навіть не розуміючи її. Нервозність і емоційне замішання найкраще відображаються в голосі. 4. Невербальне спілкування і структурування оточення: а) дистанція - не завжди усвідомлюване наближення до партнера або прагнення віддалитися від нього - свідчить про вираженість бажання поглиблювати відносини; б) предмети обстановки і устаткування кімнати; в) одяг - чи "одяг робить людину", однак деталі одягу правдиво розкажуть багато про установках носить її людини, наприклад, особливо велику увагу приділяють одязі, збираючись на консультативну зустріч, неспокійні клієнти; г) позиція в просторі - ця модальність розглянута при обговоренні терапевтичного клімату.

Фактори невербального спілкування в значній мірі відповідальні за емоційний настрій бесіди. Коли невербальні символи супроводжують наші вербальні твердження, вони нерідко модифікують їх зміст. Наприклад, пропозиція: "Прошу, заходьте", - може мати різний зміст залежно від невербальної поведінки. Якщо ми зустрічаємо клієнта, дивлячись на нього, знизуємо руку і вимовляємо ці слова тепло і дружньо - сенс запрошення один, але він зовсім інший, коли ми дивимося куди - то в сторону, не удостаівая клієнта поглядом, і вимовляємо запрошення байдуже або, ще гірше , з ноткою роздратування або невдоволення.