Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
na_dopomogu_metod_slugbi_mishenko.doc
Скачиваний:
834
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
943.1 Кб
Скачать

На допомогу методисту дошкільної освіти змст, значення, наповнюваність методичного кабінету рмк, днз Методичний кабінет: такий звичний і такий потрібний

Що ж таке методичний кабінет? Живий організм, де народжуються ідеї, розвиваються педагогічні обдарування, чи музей, в якому педаго­гічний досвід більш-менш яскраво оформлений, відіграє роль воскових фігур? Музей, де існує минуле і важко роздивитися майбутнє?

Звернімося до словника, в якому слово «кабінет» — це скриня з ящиками, які висуваються (кінець XVII ст.). Значення «робоче по­мешкання» слово «кабінет» набуло лише у XVIII ст. А у XIX ст. почало вживатися в тому значенні, в якому ми використовуємо його зараз, — кімната для інтелектуальних занять, кімната в будинку чи квартирі для занять, ділових розмов, службове приміщення в установі. У XXI ст. це значення не змінилося.

До речі, приблизно тоді з'явилося в мові слово «інтелігенція». Інтелігенти XIX ст. — Лев Толстой, Федір Достоєвський, Леся Українка, Михайло Драгоманов — писали свої безсмертні твори в робочих ка­бінетах.

Хочеться вірити, що словосполучення «методичний кабінет» пов'язане зі словосполученням «інтелігентний педагог» і передбачає, що в ньому можна «інтелектуально попрацювати».

Історія виникнення

Історія виникнення методичних кабінетів бере свій початок за ра­дянських часів.

Першочерговим на етапі зародження радянської влади було залучення педагогічної спільноти до джерел педагогічної спадщини і науки, загаль­нокультурних цінностей людської цивілізації. Народилася ідея створити у кожному закладі невелику бібліотеку, розмістивши її в окремій кімнаті, де педагоги могли б ознайомитися хоча б з мінімумом педагогічних ви­дань. З роками першочергові завдання доповнювалися, спектр діяльності кімнат для самоосвіти збагачувався новими напрямами.

А замислімося над питанням: «Чи потрібен дитячому садку на по­чатку нового століття методичний кабінет у тому вигляді, в якому він перебуває сьогодні?» Якщо ми кажемо «так», то в чому вбачаємо зміст методичного кабінету?

Зміст і напрями роботи

Методична робота сьогодні має бути:

  • організована на якісно новому рівні:

  • відповідати сучасному соціальному замовленню суспільства та держави (оперативність та мобільність);

  • мати випереджальний, аналітичний і творчий характер (прогнозування, діагностування);

  • базуватися на принципах науковості, системності, послідовності, наступності, конкретності;

  • будуватися на діагностичній основі, диференційовано, з урахуванням запитів кожного педагога (бути практичною).

Методична служба надає організовані висококваліфіковані послуги, що задовольняють певні запити педагогічного замовника, серед яких: індивідуальне та групове консультування вихователів; надання пакета ефективних технологій навчання та виховання; надання інструментарію для проведення моніторингу; здійснення моніторингових досліджень; експертної оцінки інструментарію, стажування молодих спеціалістів, наставництво тощо.

Методичний кабінет у дитячому садку

Виходячи з багатофункціональності призначення методичного кабінету, його слід розглядати найперше як творчу педагогічну май­стерню, де вихователь може отримати практичну допомогу в організації роботи з дітьми. Важливо нагадати: кабінет повинен «провокувати» педагогів на творчість, пробуджувати до вдосконалення професійної майстерності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]