Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 4.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
42.52 Кб
Скачать

4.4.2 Обладнання приміщень пожежним водопостачанням, пожежною сигналізацією, автоматичними системами пожежогасіння.

До засобів гасіння пожежі, призначених для локалізації невеликих заграний, відносяться пожежні стовбури, внутрішні пожежні водопроводи, вогнегасники, сухий пісок, азбестові ковдри і т.п..

У будинках ОЦ пожежні крани встановлюються в коридорах, на площадках сходових кліток і входів. Вода використовується для гасіння пожеж у приміщеннях програмістів, бібліотеках, допоміжних і службових приміщеннях. Застосування води в машинних залах ЕОМ, сховищах носіїв інформації, приміщеннях контрольно-вимірювальних приладів через небезпеку чи ушкодження повного виходу з ладу дорогого устаткування можливо у виняткових випадках, коли пожежа приймає загрозливо великі розміри. При цьому кількість води повинна бути мінімальним, а пристрою ЕОМ необхідно захистити від улучення води, накриваючи їх чи брезентом полотниною.

Для гасіння пожеж на початкових стадіях широко застосовуються вогнегасники. По виду використовуваного вогнегасних речовини вогнегасники підрозділяються на наступні основні групи.

Пінні вогнегасники, застосовуються для гасіння палаючих рідин, різних матеріалів, конструктивних елементів і устаткування, крім електроустаткування, що знаходиться під напругою.

Газові вогнегасники застосовуються для гасіння рідких і твердих речовин, а також електроустановок, що знаходяться під напругою.

У виробничих приміщеннях ОЦ застосовуються головним чином углекислотньїе вогнегасники, достоїнством яких є висока ефективність гасіння пожежі, схоронність електронного устаткування, діелектричні властивості вуглекислого газу, що дозволяє використовувати ці вогнегасники навіть у тому випадку, коли не вдається знеструмити електроустановку відразу.

Для виявлення початкової стадії загоряння й оповіщення службу пожежної охорони використовують системи автоматичної пожежної сигналізації (АПС). Крім того, вони можуть самостійно пускати в хід установки. пожежегасіння, коли пожежа ще не досягла великих розмірів. Системи АПС складаються з пожежних извещателей, ліній зв'язку і прийомних пультів (станцій ).

Ефективність застосування систем АПС визначається правильним вибором типу извещателей і місць їхньої установки. При виборі пожежних извещателей необхідно враховувати конкретні умови їхньої експлуатації:

Висновки

Швидке поширення банківських кредитних карток, їхнє перетворення в масовий інструмент розрахунків, неухильний ріст їхньої популярності серед широких груп населення служить наочним свідченням того, що ця форма розрахунків вигідна основним категоріям учасників системи.

Виконаний аналіз використання пластикових карт у якості сучасного платіжного інструмента дозволяє зробити наступні висновки.

На міжнародних ринках досягнуті вражаючі успіхи в реалізації технології застосування різних видів платіжних карт і відповідних платіжних систем емітентів і эквайерів. В Україні пластикові карти як платіжний інструмент переживають період стрімкого розвитку.

Виразні тенденції розвитку пластикових карток є їхньою інтелектуалізацією на базі сучасних досягнень мікропроцесорної техніки й електронних комунікацій.

Найбільш перспективним напрямком розвитку пластикових карток в Україні є створення локальних систем дрібних платежів. Одночасно варто очікувати широкого освоєння технології інтелектуальних карток і стандартів їхнього застосування.

Найбільш перспективним видом безготівкових розрахунків є мікропроцесорні картки для виплати заробітної плати, а також здійснення розрахунків з підприємствами торгівлі й сфери послуг.

Операції по пластикових картах, відповідно договору, відбуваються тільки по оплаті товарів і послуг.

Це зручно як для населення, торговельних організацій і сфери послуг, також і для банку. Банк одержує відсотки по кредиту, збільшуються залишки на рахунках торговельних організацій і сфери послуг, тому що ці організації перебувають на розрахунково-касовому обслуговуванні в цьому банку. А це у свою чергу, зводить на мінімум відволікання засобів в інші комерційні банки.

До переваг використання замість готівки пластикової картки можна віднести також той акт, що при втраті останньої вам досить лише повідомити в її банк, що видав, про те, що трапилося. Всі розрахунки по цій картці будуть заблоковані, і ваш рахунок не постраждає від вашої безпам'ятності.

Звертаючи увагу на вигоди, які клієнт одержує при розрахунках за допомогою картки, однак, зрозуміло, йому доведеться піти й на певні витрати.

По-перше, він віддає свої гроші відразу, а витрачає їх протягом якогось часу. На внесені гроші можуть нараховуватися відсотки (як правило, на середній залишок вище якоїсь заздалегідь певної суми).

Але адже картка - це все-таки інструмент розрахунків, а не нагромадження. І не має змісту в такий спосіб омертвляти свої засоби. Набагато ефективніше розрахувати середня витрата й внести мінімально можливу суму, потім поповнюючи неї.

І, по-друге, за зручності, надавані розрахунками за допомогою картки, доводиться платити. Звичайно банки стягують певний відсоток за кожну трансакцію, чинену по картці.

Але, з іншого боку, борючись за клієнта, банки сьогодні знижують комісії, що стягують ними. І клієнт одержує можливість вибрати картку такого банку, чиї фінансові умови переважніше.

У випадку вибору платіжних карток міжнародних платіжних систем сюди не домішується підрахунок крапок, що приймають ці картки до оплати, що доводиться враховувати при виборі карток російських систем або індивідуальних банківських.

У випадку вибору карток VІSA або MasterCard до послуг клієнта не тільки тисячі магазинів по Україні, але й величезна мережа по усьому світі.