Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчёт.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
354.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Харківський національний університет будівництва та архітектури

Факультет економіки та менеджменту

Кафедра економіки

Звіт

З організаційно-економічнОї практики _________________________________________________________________

Студента(ки) 3 курсу _________групи

Напрям підготовки __6.030504 ________

«Економіка підприємства»

___________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник від ВНЗ

_к.е.н., викл. Мацейко Ю. В.____________

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Керівник від підприємства____________

___________________________________

Національна шкала __________________

Кількість балів: ____Оцінка: ECTS _____

Харків – 2015 р.

ЗМІСТ

Розділ 1 Характеристика ТОВ " КРИСТАЛ+" …………..…………..3

1.1 Юридичний статус та цілі діяльності підприємства………………………3

Розділ 2 Аналіз виробничо-господарської діяльності ТОВ « КРИСТАЛ+»………………………………………….…………………..……..7

2.1 Аналіз показників стану та ефективності використання основних засобів………………………………………………………….……………..….7

2.2Аналізвитрат……………………………………………………………...…11

2.3 Аналіз доходів…………………………………………………………..….14

2.4Аналз_фінансового_стану_підприємства…………………………………19

Висновки…………………………………………………………………….33

Додатки…………………………………………………………...................34

РОЗДІЛ 1 ХАРАКТЕРИСТИКА ТОВ "КРИСТАЛ+"

1.1 Юридичний статус та цілі діяльності підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю «Кристал+» створене на пiдставi Господарського кодекса України (ст. 58), а також Положення «Про порядок державної реєстрації підприємств», затвердженого Кабінетом Міністрів України [33-40]. Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими доку­ментами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Учас­ники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів. Товариство з обмеженою відповідальністю є різновидом господарських товариств.

Сутність товариства з обмеженою відповідальністю полягає в тому, що учасники такого товариства відповідають за його зобов'язаннями в обмеженому об'ємі. Назва товариства з обмеженою відповідальністю не означає обмеження відповідальності товариства як суб'єкта господарського права якимись певними розмірами майна або грошових коштів. Натомість ідеться про обмеження відповідальності учасників, які несуть ризик збитків у межах їх внесків до статутного капіталу, які вони можуть втратити. При цьому додаткові вимоги до учасників не висуваються, стягнути з учасників додаткові суми (на відміну від повного чи командитного товариства) не можна.

Підприємство - самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому Господарським Кодексом та іншими законами.

Мета діяльності товариства міститься в здійсненні ринкових відносин та отримання прибутку від задоволення потреб громадян, колективів, підприємств в продукції, товарах та послугах, які визначенні предметом діяльності підприємства.

Iдентифiкацiйний код: 31341854

Юридична адреса ТОВ «Кристал+»: 61184, м. Xapкiв вул. К. Корка 36а.

Метою діяльності підприємства є отримання прибутку від будівництва та продажу житлових будинків та споруд громадянам, установам, підприємствам різної форми власності.

Основний вид діяльності

Будiвництво будiвель

Товариство має право здійснювати iншi види дiяльностi, що не протирiчать його меті та діючому законодавству України.

Окремими видами діяльності, вичерпний перелік яких міститься у діючому законодавстві, товариство в пpaвi займатися тільки після одержання спеціального дозволу - ліцензії.

Основним юридичним актом, який є законодавчою базою функціонування підприємства, є Господарський кодекс України. Існуючий Кодекс прийнято 1 січня 2004 р. i він постійно доповнюється i уточнюється, створює piвнi правові умови для діяльності підприємств незалежно від форми власності на майно та від організаційної форми підприємства. В ньому викладено поняття i ознаки підприємства.

Ознаками підприємства є те, що підприємство має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням, а як промислове підприємство ще й товарний знак.

Підприємство не мaє в своєму складі інших юридичних осіб. Підприємство здійснює будь-які види господарської діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України i вiдповiдають цілям, передбаченим статутом підприємства.

У разі збиткової діяльності підприємств держава, якщо вона визнає продукцію цих підприємств суспільно необхідною, може надавати таким підприємствам дотацію, інші пільги.

Вiдповiдно до Господарського кодексу в Укpaїни можуть діяти підприємства таких видів:

приватне підприємство, засноване на власності фізичної особи;

колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу

підприємства;

господарське товариство;

підприємство, яке засновано на власності об'єднання громадян;

комунальне підприємство, засноване на державній власності, в тому

числі казенне підприємство.

У відповідності до обсягів господарського обороту підприємства i чисельності його робітників (незалежно від форм и власності) воно може бути віднесене до категорії малих підприємств.

До малих підприємств належать новостворювані та дiючi підприємства: у промисловості та будiвництвi - з чисельністю працюючих до 200 чоловік; в інших галузях виробничої сфери - з чисельністю працюючих до 50 чоловік; у науці i науковому обслуговуванні - з чисельністю працюючих до 100 чоловік; У галузях невиробничої сфери - з чисельністю працюючих до 25 чоловік; у роздрiбнiй торгiвлi - з чисельністю працюючих до 15 чоловік.

Підприємство вважається створеним i набуває прав юридичної основи з дня його державної реєстрації. Окремими видами діяльності підприємство може займатися тільки на пiдставi спеціального дозволу (ліцензії).

Bci підприємства в Укpaїни діють на основі статуту.

Статут затверджується власником (власниками) майна, а для державних підприємств - власником за участю трудового колективу.

У cтaтутi підприємства визначається власник та найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет i цiлi діяльності, його орган и управління, порядок їх формування, компетенція та повноваження трудового колективу i його виробничих органів, порядок утворення майна підприємства, умови реорганiзацiї та порядок припинення діяльності підприємства.

До статуту можуть, включатися положення, пов’язана з особливостями діяльності підприємства: про трудові відносини, що виникають на пiдставi членства; про повноваження порядок створення та структуру ради підприємства; про знаки для товapiв послуг та iн.

У cтaтутi підприємства визначається орган, який має право представляти інтереси трудового колективу (рада трудового колективу, рада підприємства, профспілковий комітет та ін.).

Основнi засоби Товариства - це довгостроковi фiнансовi iнвестицii, довгострокова дебiторська заборгованiсть, вiдсроченi податковi активи, iншi необоротнi активи. Орендованих основних засобiв немає. Активи утримуються своїми силами, планiв щодо капiтального будiвництва немає. Виробничi потужностi використовуються на 80 %. Екологiчних питань, якi можуть позначитись на використаннi активiв не виявлено.

Бухгалтерський облiк господарських операцiй ведеться в журнально-ордернiй формi рахiвництва у вiдповiдностi до "Положення про органiзацiю бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi". Запис в регiстрах бухгалтерського облiку проводиться на пiдставi первинних облiкових документiв, якi фiксують факти здiйснення господарських операцiй. Бухгалтерська звiтнiсть пiдприємства вiдображає наростаючим пiдсумком майнове та фiнансове становище, результати господарської дiяльностi грунтуються на даних синтетичного та аналiтичного облiку.

Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена вiдповiдно до затверджених Мiнiстерством фiнансiв України i зареєстрованих в мiнiстерствi юстицiї Положень (стандартiв): Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 1 "Баланс", Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 2 "Звiт про фiнансовi результати", Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 3 "Звiт про рух грошових коштiв", Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 4 "Звiт про власний капiтал", 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi" та iншими стандартами, що регулюють порядок ведення бухгалького облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi.

Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку та встановлення, спорудження i виготовлення, з урахуванням сум декiлькох обовязкових дооцiнок. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з українським податковим законодавством - прямолiнiйним методом, шляхом використання встановлених форм.

Товарно-матерiальнi цiнностi облiковуються по сальдовому методi. Облiк малоцiнних та швидкозношуваних предметiв вiдповiдає вимогам "Положення..."№ 250. Облiк товарно-матерiальних цiнностей здiйснюється пiдприємством за цiною придбання, згiдно з прихiдними документами за вирахуванням сум податку на додану вартiсть, що вiднесенi на розрахунки з бюджетом. Знос на пiдприємствi нараховується в розмiрi 100 % при передачi їх в експлуатацiю.

Облiк витрат, що вiдноситься на собiвартiсть продукцiї визначається згiдно з "Типовим положенням про планування, облiк i калькулювання собiвартостi продукцiї (товарiв, робiт, послуг) в промисловостi". Облiк грошових коштiв та розрахункiв ведеться Товариством у вiдповiдностi з нормативними документами та вимогами до бухгалтерського облiку пiдприємства та органiзацiй: моментом реалiзацiї продукцiї ( послуг) рахується вiдвантажена замовнику продукцiя (виконанi роботи). Запаси пiдприємства включають дебіторську заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги, інші поточну заборгованість, гроші та їх еквіваленти.

Розділ 2 Аналіз виробничо-господарської діяльності ТОВ «КРИСТАЛ+»

2.1 Аналіз показників стану та ефективності використання основних засобів

Основні засоби – один із найважливіших факторів будь-якого виробництва. Їх стан та ефективне використання прямо впливають на кінцеві результати господарської діяльності підприємств. Раціональне використання основних фондів і виробничих потужностей підприємства сприяє покращенню усіх техніко-економічних показників, у тому числі збільшенню випуску продукції.

Згідно Податкового Кодексу України, основні засоби - це матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин, наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних засобів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 2500 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 2500 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом, та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік) [].

Вихідні дані для аналізу основних засобів підприємства наведено в табл. 2.2, де первісна вартість відображає фактичні витрати організації на придбання машин, обладнання або спорудження будівель (з урахуванням доставки і монтажу обладнання) у цінах, діючих у рік придбання. Залишкова вартість виражає вартість основних засобів, ще не перенесену на вартість продукції, що виробляється, і дозволяє встановити, яка частина основних виробничих засобів зношена і врахована в собівартості робіт. Залишкова вартість характеризує фактичну вартість засобів на момент оцінки і дозволяє оцінити якісний стан основних засобів організації.

Таблиця 2.1 – Вихідні дані для аналізу основних засобів, тис. грн.

Найменування

2012р.

2013р.

2014р.

Абсолютне відхилення 2014-2012

Первісна вартість основних засобів на початок року

1867

2036

2147

280

Залишкова вартість основних засобів на початок року

952.4

1048.7

1189.6

237.2

Первісна вартість основних засобів на кінець року

2036

2147

3518.2

1482.2

Знос основних засобів на кінець року

987.3

957.4

1211

223.7

Залишкова вартість основних засобів на кінець року

1048.7

1189.6

2307.2

1258.5

З аналізу табл. 2.2 відмічаємо зростання вартості основних засобів як на початок року (+280 тис. грн), так і на кінець року (+1482.2 тис. грн) за первісною вартістю. Аналогічна ситуація відбувається із залишковою вартістю на початок року (+237.2 тис. грн.

Надалі проведемо розрахунок середньорічної вартості основних засобів за первісною та залишковою вартістю. Середньорічна вартість основних засобів (ОЗ ср) визначається як 1/2 суми вартості основних засобів на початок та кінець року.

Середньорічна вартість основних засобів за первісною вартістю:

2012р.: ОЗ ср = (1867+2036)/2 =1951.5 тис. грн;

2013р.: ОЗ ср = (2036+2147)/2 =2091.5 тис. грн;

2014р.: ОЗ ср = (2147+3518.2)/2 =2832.6 тис. грн.

Середньорічна вартість основних засобів за залишковою вартістю:

2012р.: ОЗ ср = (952.4 + 1048.7)/2 = 1000.55 тис. грн;

2013р.: ОЗ ср = (1048.7+1189.6)/2 = 1119,15 тис. грн;

2014р.: ОЗ ср = (1189.6+2307.2)/2 = 1748,4 тис. грн.

Графічне зображення динаміки середньорічної вартості основних засобів представлено на рис. 2.1.

shape_0shape_0

Рисунок 2.2 – Динаміка середньорічної вартості основних засобів

З рис. 2.2 можемо відмітити зростання середньорічної вартості основних засобів за їх первісною вартістю при скороченні середньорічної вартості за залишковою вартістю. Це свідчить про незначне оновлення основних засобів та зростання їх зношеності.

На наступному етапі аналізу розглянемо склад та структуру основних засобів (табл. 2.2).

Таблиця 2.2 – Склад та структура основних засобів

Найменування основних засобів

Залишкова вартість на кінець періоду, тис. грн

Питома вага, %

2012р.

2013р.

2014р.

2012р.

2013р.

2014р.

- Довгострокові фінансові інвестиції

18,4

20,7

0

28,57

19,9

0

- Інші фінансові інвестиції

25,3

0

0

39,29

0

0

- Довгострокова дебіторська заборгованість

4

8,1

36

6,21

7,79

38,42

- Відстрочені податкові активи

15,3

73,5

57,1

23,76

70,67

60.94

- Інші необоротні активи

1,4

1,7

0,6

2,17

1,64

0.64

Усього

64,4

104

93,7

100

100

100

Найбільшу питому вагу в загальній структурі основних засобів займають відстрочені податкові активи, їх питома вага зростає з 23,76% в 2012р. до 60,94% в 2014р. Значно скорочується питома вага довгострокових фінансових інвестицій: з 28,57 % в 2012р. до 0% в , а також інших необоротних активів з 2,17% у 2012 р. до 0,64% у 2014р.

Графічно динаміка вартості основних засобів за їх видами представлено на рис. 2.2.

Рисунок 2.2 – Динаміка основних засобів за їх видами (залишкова вартість), тис. грн