Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб_прогр_Курс_Макроекономіка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
542.21 Кб
Скачать

Тема 9 механізм зовнішньоекономічної політики

Зовнішньоекономічна діяльність та її структура. Міжнародні фінансово-економічні організації. Теорії порівняльних переваг про доцільність зовнішньоекономічної діяльності країни.

Платіжний баланс. Структура платіжного балансу. Баланс поточних операцій. Баланс руху капіталів. Операції балансування. Регулювання платіжного балансу.

Валютний курс. Котирування валюти. Зв'язок між курсами національної та іноземної валюти. Паритет купівельної спроможності валюти. Попит і пропозиція як фактор валютного курсу. Зв'язок між валютним курсом і платіжним балансом.

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Протекціонізм і вільна торгівля. Митні та не митні засоби регулювання зовнішньої торгівлі. Валютні режими та державне регулювання валютного курсу.

Тема 10 механізм політики зайнятості та соціального захисту населення

Ринок праці. Попит і пропозиція на ринку праці. Заробітна плата як ціна робочої сили. Механізм функціонування ринку праці: класична теорія, кейнсіанська теорія, теорія гнучкого ринку праці.

Зайнятість і безробіття. Повна зайнятість та потенційний рівень виробництва. Неповна зайнятість та рівень безробіття. Закон Оукена та втрати економіки від циклічного безробіття.

Державне регулювання зайнятості населення. Експансіоністська політика зайнятості та її негативні наслідки. Зв'язок безробіття з інфляцією. Крива Філіпса в короткостроковому періоді. Крива Філіпса в довгостроковому періоді. Крива Філіпса та висновки для політики зайнятості.

Проблема нерівності в розподілі доходів. Крива Лоренца. Фактори самозахисту та зовнішнього соціального захисту населення. Держава як суб'єкт соціального захисту населення. Межа бідності: абсолютна та відносна. Державні інструменти соціального захисту населення: програми соціального забезпечення, програми державної допомоги.

Тема 11 економічне зростання

Циклічність як форма економічного розвитку. Сутність та структура економічного циклу. Види економічних циклів. Причини циклічних коливань. Індикатор циклічних коливань в економіці.

Економічне зростання й економічний розвиток. Матеріальні фактори економічного зростання. Виробнича функція економічного зростання. Суспільні фактори економічного зростання. Мержиналістська та структуралістська теорії економічного зростання.

Модель економічного зростання Харрода - Домара. Кейнсіанська теорія і модель Харрода - Домара. Капітальна теорія вартості як основа моделі Харрода - Домара. Гранична схильність до заощадження та ефективність капітало­вкладень як головні фактори моделі Харрода - Домара. Умови економічного зростання в моделі Харрода - Домара.

Модель економічного зростання Солоу. Фактори економічного зростання в моделі Солоу в довгостроковому і короткостроковому періодах.

Продуктивність праці як головна умова економічного зростання. Стійкий рівень капіталоозброєності в моделі Солоу. "Золоте правило" як критерій норми заощаджень.

2 Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни "макроекономіка"

Мета виконання курсової роботинабуття навичок самостійно збирати й аналізувати різні джерела інформації на основі засвоєного категоріального апарату макроекономіки та інших економічних наук, логічно та послідовно викладати та обґрунтовувати свою точку зору, робити узагальнюючі висновки з обраної теми.

Курсова робота виконується за однією з тем, список яких наведено нижче, за порядковим номером, під яким студента записано в журналі академічної групи даної форми навчання. Для студентів заочної форми навчання це можуть бути останні дві цифри залікової книжки. Якщо вони більші за число курсових робіт у списку тем, потрібно від цих цифр відняти число тем у списку і підрахувати різницю, яка й визначить номер теми курсової роботи. Якщо знову різниця буде більшою за число тем, треба ще раз відняти це число.

Підготовка курсової роботи включає такі етапи:

- підбір та ознайомлення з навчальною та науковою літературою, періодичними виданнями та статистикою, що відносяться до теми роботи;

- складання плану написання роботи;

- написання та оформлення курсової роботи;

- захист курсової роботи.

На першому етапі треба в бібліотеці або, використовуючи сучасні інформаційні технології, підібрати навчальну й наукову літературу з визначеної теми. Для цього можна використати й робочу програму дисципліни та інші навчально-методичні матеріали (плани семінарських занять, методичні вказівки до виконання курсових робіт тощо). Ознайомлення з цими матеріалами полегшить визначити коло пов'язаних з темою роботи питань і категорій, а також скласти план курсової роботи. Для більш детального й глибокого ознайомлення з проблемою (темою) треба підібрати й проаналізувати наукові статті в журналах та газетах, наукові монографії, законодавчі та нормативні документи, програмні виступи керівників країни, статистичні збірники тощо. Поради щодо добірки літератури можна одержати й від свого викладача або працівників методичного кабінету, бібліотеки.

Ознайомившись з літературою, студент має скласти план курсової роботи, узгодити його з викладачем і лише потім слід приступати до написання і оформлення курсової роботи.

Перед викладанням основного змісту роботи потрібно зробити вступ, в якому має бути підкреслено значення та місце цієї теми в вивченні курсу "Макроекономіка", а також у вирішенні практичних проблем господарювання. В кінці курсової роботи треба сформулювати основні висновки, які концентрують у собі зміст курсової роботи.

У тексті самої курсової роботи питання плану потрібно виділяти заголовками. Обов'язковим є використання там, де це вимагає проблема, що розглядається, таблиць, графіків, схем, діаграм, до яких треба додати короткі коментарі. В тексті бажано позначити посилання на цитовані положення, які можна наводити у нижній частині сторінки під рискою.

Важливим моментом у написанні курсової роботи є положення про взаємозв'язок загальних понять цієї науки з практикою господарювання як у ринковій, так і в перехідній економіці у процесі написання курсової роботи студент повинен продемонструвати вміння пов'язувати загальні поняття з практикою господарювання.

В кінці курсової роботи обов’язково повинен мати місце список використаної літератури у такій послідовності:

1 Конституція України.

2 Закон України.

3 Укази Президента України.

4 Постанови Кабінету Міністрів України.

5 Нормативні документи (інструкції, акти, положення).

6 Програмні виступи Президента України.

7 Програмні документи Уряду.

8 Наукова, навчально-методична та спеціальна література - за алфавітом прізвищ перших авторів або заголовків.

9 Література, видана іноземними мовами.

10 Сторінки веб-сайтів.

Якщо виконується посилання на статтю з періодичного видання, то слід визначити авторів статті, назву статті, назву періодичного видання, рік видання. Для повного розкриття теми необхідно використати всі вказані типи джерел інформації.

Обсяг курсової роботи (без таблиць, графіків, діаграм, схем і додатків) повинен складати не менше 20 аркушів формату А-4. Друкуючи текст за допомогою комп'ютера, потрібно використовувати шрифт Times New Roman, інтервал між рядками -2,0; кегль основного шрифту не повинен бути більшим за 14-16 n; а додаткового (за рискою) - за 10 n. Бажано додержуватися полів - по 20 мм зліва і справа, по 25 мм зверху і знизу. Нумерація сторінок роботи повинна друкуватися у центрі сторінки знизу.

На титульному (першому) аркуші треба зазначити наступне (як зразок)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Кафедра економічної теорії