Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAVDANNYa_22.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
46.62 Кб
Скачать
  1. Використання балансового методу в еколого-біологічному рослинництві

Найважливішим методом планування є балансовий метод .

Баланс - це рівняння , рівність , рівновага двох сторін. Зазвичай баланс має вигляд таблиці, що складається з двох рівновеликих сукупностей : прибутковій частині (актив) та видаткової частини (пасив) ; це дуже характерно для бухгалтерських балансів .

Баланси бувають звітними , прогнозними, плановими .

Балансовий метод висловлює свою економічну сутність у вигляді балансових моделей. Їх розробка дозволяє встановлювати матеріально- речові , трудові та вартісні пропорції як на народногосподарському рівні , так і на рівні приватних економічних балансів .

Всі приватні економічні баланси можна поділити на три групи:

Матеріальні баланси служать для встановлення матеріальних речових пропорцій на рівні підприємства , регіону , країни. Такі баланси звичайно розробляються у відповідних , фізичних одиницях ( гектарах , тоннах , метрах , штуках і т.д.).

У вартісних балансах всі економічні величини виражаються у вартісній формі , що істотно полегшує зіставлення різнорідних ресурсів . Вони використовуються , починаючи з складання фінансових планів підприємств та економічної оцінки виробничих планів і кінчаючи розробкою державних бюджетів .

Трудові баланси також доцільно складати , починаючи з розробки виробничо- фінансових та бізнес -планів і закінчуючи балансами трудових ресурсів на рівні регіону , республіки , країни.

У плануванні можуть широко використовуватися і натурально - вартісні баланси . Вони застосовуються на рівні як окремих підприємств , так і країни в цілому. У цьому випадку всі розрахунки проводяться паралельно в натуральному і вартісному вираженні.

Для вирішення окремих завдань короткострокового планування можуть використовуватися статистичні баланси . Їх складають на короткий проміжок часу ( рік). Вони дають деяке уявлення про динаміку економічних явищ . Тому доцільно складати динамічні балансові моделі на ряд років вперед , що дозволить більш об'єктивно підійти не тільки до резервів виробництва, а й до до найбільш вірогідним економічним відносинам .

Баланси також можуть бути диференційовані:

- За призначенням і використанням продукції : баланси засобів виробництва і баланси предметів споживання ;

- По періоду дії : оперативні , середньострокові і довгострокові ;

- За охопленням об'єкта прогнозування: галузеві , територіальні та локальні ;

- По одиницям вимірювання : натуральні , вартісні та натурально- вартісні ;

- За видами використання балансових моделей: однопродуктові та міжгалузеві .

Головним завданням складання будь-якого балансу є забезпечення відповідності розподіляються потреб з можливими ресурсами .

В даний час при розрахунках балансів досить широко використовуються економіко- математичні методи і ЕОМ .

Баланси широко використовуються при розробці оперативних , річних , середньострокових і довгострокових прогнозів і планів.

У плануванні АПК чітко виділяються такі основні баланси : трудові , матеріальні , земельних угідь , енергетичні , фінансові та ін..

У плануванні сільського господарства використовується безліч балансів , в тому числі сільськогосподарських угідь , ріллі , посівних площ , насіння , органічних і мінеральних добрив , енергетичних потужностей , засобів механізації , трудових ресурсів , кормів за видами і групам , основних фондів, виробництва і розподілу продукції рослинництва і тваринництва та ін.. Базовим балансом при цьому є баланс і розподіл продукції рослинництва від урожаю до врожаю і на календарний рік.

При переході країни до ринкових відносин виникла необхідність у застосуванні системи національних рахунків . З їх допомогою органи планування розробляють варіанти прогнозів , проекти програм і планів, аналізують і контролюють їх виконання .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]