Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит-тема 12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
79.36 Кб
Скачать

3. Аудит операцій з реалізації продукції, робіт та послуг

@ Аудит реалізації готової продук­ції, робіт та послуг розпочинається з перевірки обґрунтованості програми реалізації та цін реалізації, повноти визначення валової й товарної продукції, показників якості, відповідності останніх вимогам державних стандартів, технічних умов тощо.

По-перше вивчаєтьсяза­гальний обсяг виробництва, що дає змогу оцінити рі­вень виконання програми виробництва та реалізації.

По-друге аналізуютьправильність розподілу валової продукції на товарну (яка реалізується за межами і в межах підприємства) та нетоварну (яку використову­ють для внутрішньогосподарського виробничого споживання).

По-третє перевіряютьповноту та правильність визначення фактичної ре­алізації за її складом та видами операцій.При цьому виділяють реалізацію:

1) продукції виробництв;

2) робіт і послуг;

3) нематеріальних та інших активів (основних засобів, нема­теріальних активів, запасів, цінних паперів, валюти).

Необхідність перевірки реалізації за цими групами обумовлена різ­ним документальним оформленням та методологією їх відображення.

Аудитом має бути встановлені втрати підприємст­ва від реалізації продукції низької якості, недоплат з боку покупців, а також від сплати штрафів за порушення договірних зобов'язань. Аудитор з'ясовує причини та винних щодо відшкодування матеріальних збитків.

@ На наступному етапі вивчається стан обліку і руху продукціїпід­приємства за даними рахунку 26 «Готова продукція».

При цьому слід пам’ятати, що продукцію сільськогосподарського виробництва поточного року обліковують за плановою собівартістю, яку в кінці звітного періоду доводять до фактичної собівартості.Різницю між факти­чною та плановою собівартістю готової продукції, яку визначають в кінці року, відносять пропорційно на рахунок продукції та на інші рахунки, на які ця продукція була списана протягом року.

@ Далі здійснюють перевірку обліку та реалізації товарівза даними ра­хунку 28 «Товари», на якому обліковують рух ТМЦ, які надійшли на підприємство з метою продажу. Аудит руху товарів здійснюють у розрізі субрахунків:

281 «Товари на складі» (ведуть облік наявності та руху товар­них запасів, що перебувають на оптових і розподільчих базах, складах, овоческладах, морозильниках тощо);

252 «Товари в торгівлі» (ведуть облік наявності та руху това­рів, що перебувають на підприємствах роздрібної торгівлі);

283 «Товари на комісії» (ведуть облік товарів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правовими до­говорами, які не передбачають переходу права власності на ці то­вари до оплати її вартості. При цьому аналітичний облік ведуть за видами товарів і по підприємству (особі) комісіонеру);

284 «Тара під товарами» (ведуть облік наявності та руху тари під товарами і порожньої тари. Торговельні підприємства мо­жуть вести облік тари за середніми обліковими цінами, що встановлюються керівником підприємства за видами (групами) тари і цінами на тару);

285 «Торгова націнка» (на субрахунку торгівельні, збутові ор­ганізації при веденні обліку товарів за продажними цінами відо­бражують торгові націнки на товари, тобто різницю між купіве­льною та продажною вартістю товарів. За кредитом субрахунку 285 «Торгова націнка» відображують збільшення суми торгової націнки, а за дебетом - зменшення. Списання за рахунок суми торгової націнки на реалізовані товари відображують за дебетом субрахунку 285 і кредитом субрахунків 281 і 282.До звітності включається згорнуте за всіма субрахунками сальдо рахунку 28).

@ На наступному етапі вивчається правильність визначення виручки від реалізації за рахунками доходів та витрат класів 7 і 9. Перевіряється правильність накопичення доходів і витрат протягом звітного періоду на рахунках 70 «Доходи від реалізації», 71 «Інший операційний дохід», 74 «Інші доходи», 90 «Собівартість реалізації», 94 «Інші витрати операційної діяльності» та 97 «Інші витрати».

При перевірці операцій з отримання доходів аудитор повинен пам'ятати, що відповідно до П(С)БО 15дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу. Аудитор має впевнитись в тому, що до складу доходів підприємства не включені надходження від інших осіб.

Перевірки правильності визначення доходу від реалізації здійс­нюють в розрізі субрахунків до рахунку 70 «Доходи від реалізації»:

701 «Дохід від реалізації готової продукції;

702 «Дохід від реалізації товарів»;

703 «Дохід від реалізації робіт послуг»;

704 «Вирахування з доходу»;

За кредитом субрахунків 701—703відображують збільшення (отримання) доходу,за дебетом— належну суму непрямих пода­тків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, пе­редбачених законодавством) та списання у порядку закриття на рахунку 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції» узагальнюють інформацією про доходи від реалізації готової продукції.

На субрахунку 702 «Дохід від реалізації товарів» підприємст­ва торгівлі та інші організації узагальнюють інформацію про до­ходи від реалізації товарів.

На субрахунку 703 «Дохід від реалізації і послуг» підприємст­ва та організації, що виконують роботи і надають послуги, уза­гальнюють інформацію про доходи від реалізації робіт і послуг, результати зміни резервів незароблених премій.

Аналітичний облік доходів від реалізації ведуть за видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту та / або іншими напрямами, визначеними підприємством.

На субрахунку 704 «Вирахування з доходу» за дебетом відо­бражують суму наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернутих покупцем продукції та товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом субрахунку 704 відображують списання оборотів за дебетом на рахунок 79 «Фінансові результати».

@ Основним етапом аудиту реалізації продукції є перевірка правильності відображення процесу реалізації у первинних до­кументах та регістрах бухгалтерського обліку.

Перевірці підля­гають такі документи: товарно-транспортні накладні; квитанції, де відображують натуральну й залікову масу та суму виручки за реалізовану продукцію; приймально-здавальний акт; розрахунково-платіжні відомостів разі видачі сільськогос­подарської продукції працівникам підприємства в рахунок опла­ти праці; договори з реалізації продукції іншим підприємствам,а за кожною відправленою партією— супровідні накладні; накладна внутрішньогосподарського призначення та прибу­тковий касовий ордерпри реалізації сільськогосподарської про­дукції за готівку безпосередньо зі складів; виписки банку про рух грошових коштів на рахунках; рахунок-фактураза виконаними роботами і послугами (доставка заготівельним організаціям продукції, по­слуги населенню тощо).

На основі зазначених документів аудитор звіряє дані, відо­бражені у формі № 2 «Звіт про фінансові результати» (рядок 010), з даними Головної книги до субрахунку701 «Дохід від реа­лізації готової продукції».Загальна сума відхилень має становити суму податку на додану вартість, відображену у формі № 2 в ряд­ку 015 «Податок на додану вартість».У разі невідповідності сум, відображених у Головній книзі за кредитом рахунку 701, сумам, отриманим після зменшення доходу від реалізації за формою № 2 на суму ПДВ,аудитор з'ясовує причини такої невідповідності.

Далі аудитор звіряє дані Головної книги з даними Журналу-ордера №11, який підприємства використо­вують для обліку реалізації готової продукції (робіт, послуг).Крім того, перевіряють правильність оборотів за дебетом і кредитом рахунку 70 «Доходи від реалізації»за видами продукції (робіт, послуг) і напрямами реалізації, які з початку року накопи­чують у Книзі аналітичного обліку реалізації продукції, матеріа­лів, робіт і послуг (ф. № 11-5), записи до якої здійснюють на основі Відомості 11-4 і Регістру 11-3.

На завершення етапу та перевіркианалізують достовірність аналітичного обліку реалізації за кожним видом запасів за номенклатурою аналітичних ра­хунків.