Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для_анастасии.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
154.62 Кб
Скачать

2.3. Організація роботи облікового апарату

Бухгалтерія – це самостійний структурний підрозділ апарату управління, який здійснює бухгалтерський облік господарської діяльності підприємства. Вона тісно пов’язана зі всіма службами, відділами і виробничими підрозділами підприємства, отримує від них необхідну для обліку і контролю документацію та надає їм економічну інформацію.

В ТОВ “Дніпро” роботу облікового апарату веде вісім працівників, один з яких головний бухгалтер. Бухгалтер (головний бухгалтер) – це особа, яка пов’язана з підприємством трудовими відносинами. Він уповноважений діяти від імені підприємства, в тому числі підписувати фінансову звітність, складену від імені підприємства. Головний бухгалтер підписує з керівником підприємства документи, які є підставою для приймання і видачі цінностей, грошових коштів, розрахункових, кредитних, фінансових зобов’язань. Він не приймає до виконання і оформлення документи по операціях, які суперечать законодавству і порушують фінансову та договірну дисципліну. Якщо ж керівник вирішує прийняти зазначені документи до виконання, то він повинен дати письмове розпорядження і нести відповідальність за здійснення таких операцій. Також головний бухгалтер забезпечує збереженість бухгалтерських документів, оформлення і передачу їх в встановлений термін до архіву, з ним узгоджуються призначення, звільнення і переміщення матеріально-відповідальних осіб.

В ТОВ “Дніпро” поставлені наступні вимоги. 1. Бухгалтери повинні вміти: - формувати облікові регістри; - організовувати первинний облік операцій, які охоплюються бухгалтерією; - вміти користуватися машинними носіями економічної інформації; - самостійно або сумісно в групі спеціалістів розробляти інструктивні положення з обліку основних засобів, матеріалів, заробітної плати тощо; - розробляти проекти удосконалення бухгалтерського обліку і контролю за окремими ділянками роботи; - проводити аналіз фінансово-господарської діяльності і документальну ревізію.

2. Висококваліфіковані бухгалтери повинні знати: - регламентуючі матеріали з бухгалтерського обліку, планування, план рахунків і систему бухгалтерських записів, організацію облікової роботи на підприємстві, облікову документацію; - методологію і техніку обліку; - бухгалтерську і статистичну звітність; - методологію і способи аналізу об’ємних та якісних показників роботи підприємства; - систему взаємозв’язку бухгалтерського обліку, зі статистичним і оперативним; - основи трудового законодавства; - правила експлуатації обчислювальної техніки; - машинні носії економічної інформації та порядок їх формування.

До засад раціональної організації бухгалтерського обліку відносяться: чітка структура бухгалтерського апарату; розподіл обов’язків між співробітниками; схема документообігу; вибір форми ведення бухгалтерського обліку; організація робочого місця тощо.Розподіл облікової роботи між окремими виконавцями вимагає від головного бухгалтера уважного підходу, врахування індивідуальних особливостей та рівня знань виконавця. Крім чіткої структури бухгалтерського апарату, до перед умов раціональної організації обліку належить розподіл обов’язків між співробітниками бухгалтерії.

В бухгалтерії ТОВ “Дніпро” здійснюється розподіл облікової роботи за функціональними відділами. При функціональній організації структурні підрозділи бухгалтерії створюються за ділянками облікової роботи, наприклад, відділ обліку продукції рослинництва, відділ обліку продукції тваринництва, відділ з оплати праці, відділ розрахунків з постачальниками та покупцями, розрахунково-касовий центр тощо (рис. 2.3).