Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответ математика 1-4.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
32 Кб
Скачать
  1. Методика вивчення нумерації чисел у концентрі «Сотня»

Концентр «Сотня» виділяють у програмі з таких причин:

  • Після ознайомлення з новою лічильною одиницею – десятком і з найважливішим поняттям десяткової системи числення – поняттям розряду . Учні легко засвоюють утворення, називання та записування двоцифрових чисел – основу для засвоєння усної та письмової нумерації чисел за межами сотні;

  • Сотня – це важливий ступінь у формуванні у дітей знань про арифметичні та обчислювальні навички, бо тут учні засвоюють основні прийоми усних обчислень і опановують теоретичний матеріал, який лежить у основі їх;

  • Тут учні засвоюють напамять таблицю додавання та множення, а потім на основі цього вчаться швидко виконувати обернені дії – віднімання та ділення. А засвоєння цього – база для опитування не лише усних, а й письмових обчислень із багатоцифровими числами.

  1. У концентрі «Сотня» вивчають такі питання: нумерація чисел, додавання та віднімання, множення та ділення. У тісному зв’язку з цим арифметичним матеріалом вивчають величини та геометричний матеріал.

У програмі чотирирічної початкової школи на вивчення теми «Сотня» відводиться загалом 180 год. Із них у ІІ класі на «Нумерацію чисел 21-100» 22 год., «Додавання та віднімання двоцифрових чисел без переходу через десяток» 18 год., «Додавання та віднімання двоцифрових чисел із переходом через десяток» 32 год., «Таблиці множення чисел 2, 3, 4 та ділення на 2, 3, 4 51 год., у ІІІ класі на вивчення табличного множення та ділення 57 год.

Починають ознайомлення з сотнею вивченням чисел від 11 до 20, тут діти дістають уявлення про розряди – десятки, одиниці, вивчають додавання та віднімання, використовуючи при цьому прийом додавання та віднімання частинами, переставну властивість додавання.

Тут же учні вперше починають розв’язувати задачі на дві дії; знайомляться з одиницею довжини – сантиметром.

Після цього починається вивчення чисел від 21 до100, додавання та віднімання без переходу через десяток. Тут же учні вчаться додавати суму до числа (4+3)+2, віднімати від суми число (4+3)-2, додавати число до суми 4+(2+1), віднімати від числа суму 7-(2+1), знайомляться з монетами в 10, 25, 50 коп. і 1грн. розв’язують задачі на ділення та зменшення чисел на кілька одиниць, вивчають одиниці довжини дм і м, зв'язок між ними. Тут же доцільно дітей ознайомити з прямим кутом, прямокутником, квадратом, хоча цього для трирічної початкової школи немає. Але в програмі воно є.

Пізніше додають суму до суми, віднімають суму від ділення. Тут же вивчають порядок дій, множення суми на число. Ділення суми на число, розв’язують задачі на порівняння чисел, знайомляться з частинами, а також мірами часу, одиницею довжини, розглядають геометричний матеріал – коло, круг, ламана, її довжина.

  1. Завдання вчителя під час вивчення нумерації чисел у межах 100:

- навчити лічити до 100;

- показати, як утворюються числа із десятків і одиниць;

- читати та записувати двоцифрові числа;

- добитися засвоєння понять і термінів: одиниці І і ІІ розряду, розрядне число, сума розрядних доданків, одноцифрове і двоцифрове число.

Є 2 ступені вивчення:

- нумерація чисел 11-20;

- чисел 21-100.

І ступень. Підготовка до вивчення нумерації чисел 11-20 відбувається під час повторення теми «Десяток» виконанням вправ на лічбу предметів із виходом через десяток (скільки всього учнів у класі й т.п.).

Усну нумерацію починають формуванням поняття про десяток. Відлічуючи по 10 паличок і зв’язуючи їх у пучки, учні дізнаються, що 10 одиниць утворюють десяток. Після цього, виконуючи вправи на лічбу десятків паличок, учні впевнюються, що десятки можна лічити, додавати та віднімати, як прості одиниці.

Потім розглядають утворення чисел від 11 до 20 з десятків і одиниць, пояснюють їх назви.

Для цього пропонують учням спочатку з допомогою наочності вправи:

- відлічіть 14 паличок (смужок). Скільки це становить десятків паличок? Скільки окремих паличок?

- Візьміть 1 десяток паличок і ще 3 палички. Скільки всього паличок узяли?

- Скільки десятків і одиниць у числі 15?

- Яке число складається з 1 десятка та 8 одиниць?

- Покладіть 16 паличок, прибавляйте по 1 і називайте скільки паличок буде (до 20-25);

- Покладіть 19 паличок, відсувайте по одній у бік і називайте скільки паличок залишилось (до 7-8);

- починаючи з числа 8. Пригнічуйте по одному та називайте знайдені числа;

- пригнічуйте по одному та називайте знайдені числа;

- відлічуйте від 20 по одному, поки не досягнемо 10.

Після цього вивчають нумерацію. Щоб розкрити принцип застосування двоцифрових чисел, використовують абак – таблицю з 2 рядами кишень: 1ряд – для паличок, 2 – для розрядних цифр. Учитель показує як ставити палички, якщо їх 5, 9, 10, 13 штук, пропонує розкласти в кишені 16, 18 паличок.

Учитель. Скільки тут паличок? (12) Скільки десятків? (один) Позначимо це цифрою. Скільки одиниць у числі 12?

Позначимо це цифрою (кладе її в праву нижню кишеню). У нас записано число 12. Що означає цифра 2, яка стоїть на І місці справа? (2 одиниці) Що означає цифра 1, яка стоїть на ІІ місці? (1 десяток) Аналогічно розглядають ще кілька чисел і записують їх у зошитах у таблицях з написами «десятки» й «одиниці», пояснюють значення кожної цифри.

Окремо розглядають запис чисел 10 і 20.

Тут же учні закріплюють знання десяткового складу попереду слідування чисел у межах 20, дістають уявлення про одноцифрові та двоцифрові числа, порівнюючи запис числа, яке складається з одиниць, і числа, яке складається з десятків або десятків і одиниць.

Нумерацію чисел у межах 100 вивчають за таким самим планом, як і в межах 20: спочатку усну, потім письмову.