Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену з менеджменту.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.29 Mб
Скачать

22.Суб'єкти соціального менеджменту.

Суб'єктом менеджменту соціальної роботи є керівний склад соціальних служб та органів управління соціальними службами.

Суб’єктами соціального менеджменту є також організації соціальної сфери. Вони можуть бути державними і громадськими. Соціальні організації здійснюють управлінські, соціально-культурні та інші функції некомерційного характеру і фінансуються в основному з бюджету. Вони не ставлять перед собою мету отримувати прибуток і розподіляти його між учасниками організації, а створюються для досягнення успіхів у соціальній, культурний, освітній, а також благодійній, науковій і управлінській сферах діяльності. Суб’єктами соціального менеджменту є також фінансово- промислові групи, інститут менеджменту тощо.

23.Механізми соціального менеджменту.

Механізми соціального менеджменту постають як соціальне цілепокладання, методи управління (економічні, організаційно- адміністративні, правові, наукові). Серед них особливо виокремлюються соціальні, котрі є інтегруючими у всій системі управлінських впливів. Їхній складає сукупність заходів щодо мотивації поведінки особи, формування позитивного ставлення до праці. До соціальних методів входить також проектування і створення соціальних організацій, їх постійне оновлення, використання технологій саморозвитку особи та реалізації її творчого потенціалу, технології самоменеджменту й професійної підготовки соціальних менеджерів.

Процес управління і механізми самої системи соціального менеджменту включають методи соціальної діагностики, збору, аналізу і зберігання соціальної інформації, передачі її суб’єктам управління, здійснення контролю за діяльністю суб’єктів управління у відповідності до соціальних нормативів на різних рівнях управління.

Ефективність реалізації соціальних цілей і дотримання принципів соціального менеджменту безпосередньо залежать від використання таких наукових методів, як соціальне проектування і програмування; збір і аналіз соціальної інформації на основі використання ПК, інформаційних технологій, математичних методів при обробці та зберіганні соціальної інформації; створення позитивної мотивації людей до життя, праці, до соціальної поведінки в організації і суспільстві шляхом оновлення цілей організації, з’ясування і корегування її цілей, розробки стратегії; психологічний вплив на персонал організації шляхом спеціальних тренінгів та ігрових методів, спрямованих на активізацію життєвих сил особи, в тому числі й менеджерів.

Серед значної кількості наукових методів психологічного впливу широко використовуються такі евристичні прийоми, як мозкова атака, ділові ігри, синектика, "дикі гуси" та інші.

Позитивну роль у посиленні ефективності соціального менеджменту відіграє використання в повсякденній практиці знань, отриманих з фундаментальних наук, інформатики, синергетики, соціології, психології, менеджменту, прикладних досліджень.

25.Характеристика основних функцій соціального менеджменту.

До основних функцій соціального менеджменту належать:

- планування (прогнозування), яке є формою прояву цілеспрямованого впливу на колективи людей. Це передбачає напрацювання і постановку цілей та завдань у сфері соціального менеджменту, а також визначення шляхів і засобів реалізації складених планів для досягнення поставлених цілей;

- організація - форма прояву цілеспрямованого впливу на колективи

людей, що передбачає створення нових і впорядкування функціонуючих організаційних структур менеджменту як елементів процесу реалізації планів і цілей соціального менеджменту;

- координація (регулювання) - форма прояву цілеспрямованого впливу, яка передбачає забезпечення необхідної узгодженості дій персоналу як елементу процесу реалізації накреслених цілей.