Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_praktichni_lektsiyi / практичні.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
90.62 Кб
Скачать

2.5.2. Відбір проб.

При виконанні ЕА комплексних обстежень водного об'єкту, створи і вертикалі для проб води і донних відкладень на хімічний і гідробіологічний аналіз повинні бути суміщені як в часі, так і в просторі.

Періодичність спостережень забрудненості поверхневих вод повинна враховувати режим скиду стічних вод, а також добовий і річний цикл (з урахуванням гідрологічних фаз), гідрохімічних і гідрологічних показників.

Відбір проб доцільно проводити в тому інтервалі діб, коли скидається найбільша кількість специфічних забруднюючих речовин. З цією метою необхідно оцінити внутрішньодобовий режим забруднення води для вирішення питання про відбір одиничних або інтегральних проб.

Проби поверхневих вод в кожному подальшому створі відбираються з урахуванням часу добігання.

Об'єм проб повинен відповідати кількості води, необхідній для проведення хімічного аналізу.

2.5.3. Для зберігання проб використовують скляний або поліетиленовий посуд, який залежно від визначуваного показника повинен бути заздалегідь оброблений відповідними хімічними реактивами, ретельно споліснутий водопровідною і дистильованою водою.

Для зберігання проби води від можливої зміни її хімічного складу при транспортуванні і зберіганні її охолоджують або консервують згідно вимогам 2.5.4. При проведенні обстеження на раніше невивченій ділянці передбачається виконання всіх робіт відповідно до обов'язкової програми гідрохімічних спостережень.

Особлива увага при ЕА звертається на визначення специфічних забруднюючих речовин, орієнтовний перелік яких складається на підставі інформації, зібраної в результаті рекогносцирувального обстеження.

2.5.5. Спостереження за джерелами забруднень поверхневих вод. Обстеження джерел забруднення водних об'єктів при ЕА виконується для уточнення якісного і кількісного складу стічних вод.

Пункти спостережень встановлюються в місцях випуску стічних вод у водний об'єкт (включаючи випуски очисних споруд).

Періодичність відбору стічних вод встановлюється відповідно до режиму їх скидання, яке залежить від технологічного циклу. При цьому необхідно враховувати різноманітність умов спуску стічних вод. Склад стічних вод, як правило, сильно коливається в часі. У зв'язку з цим доцільно відбирати середні проби, складені з рівних кількостей рідини, узятої протягом доби через однакові проміжки часу.

При нерегулярному скиданні стічних вод відбираються проби, складені з порцій, пропорційних об'ємам стічних вод, що скидаються, протягом доби.

Проміжок часу між відбором проби і її аналізом залежить від характеру проби, виду аналізу і умов зберігання.

Консервація стічних вод хімічними препаратами допустима тільки в тому випадку, якщо визначення тих або інших компонентів неможливо провести безпосередньо після відбору проб, а консервуючий препарат не заважає їх визначенню.

У пробах стічних вод залежно від специфіки об'єкту, визначають зміст можливо більшої кількості забруднюючих, зокрема специфічних, речовин.

2.5.6. Гідрологічні спостереження.

При відборі проб води і донних відкладень в ході комплексного обстеження об'єкту ЕА виконуються необхідні гідрологічні спостереження.

Одночасно з відбором проб води у струмках вимірюється рівень і витрата води, швидкість течії річки, параметри русла (глибина, ширина, звивистість і ін.). На водоймищах вимірюється рівень води. В той же час проводяться візуальні спостереження за станом водного об'єкту.

2.6. Спостереження забрудненості підземних вод.

В ході обстеження об'єкту ЕА відбираються для подальшого аналізу проби води з колодязів, джерел, що є на території об'єкту, свердловин і інших джерел підземних вод.

Детальні дослідження забруднення підземних вод вимагають значних матеріальних витрат і можуть проводитися в необхідних випадках тільки силами спеціалізованих організацій.

2.7. Роботи з вивчення впливу забруднення на біоту.

2.7.1.Вивчення реакцій екосистем обстежуваної при екологічному аудитуванні території на антропогенний вплив дозволяє одержати фактичні дані про результати дії забруднюючих речовин на біоту і доповнює аудиторську інформацію про забрудненість природного середовища району, одержувану в результаті спостережень рівнів забрудненості різних компонентів природного середовища.

Найдоступнішими при проведенні аудиторських екологічних обстежень роботами такого роду є тестування і моделювання, вивчення стану рослинності, дослідження деградації ґрунтів.

Ці роботи регламентуються відповідними методиками і виконуються в сукупності або окремо, залежно від задач аудиторського обстеження і можливості залучення відповідних фахівців (аудиторів).

2.7.2. Гідробіологічні дослідження, як правило, виконуються паралельно з обстеженням ступеня забрудненості водних об'єктів шкідливими речовинами.

2.7.3. Дослідження стану рослинності проводиться в ході оперативного обстеження об'єкту ЕА за допомогою візуального огляду, а при виконанні детальних аудиторських обстежень шляхом докладної зйомки стану рослинного покриву на ключових ділянках з урахуванням рівномірного охоплення обстежуваної території.

Ступінь порушення міських зелених насаджень у разі знаходження обстежуваного об'єкту ЕА на міській території визначається за станом їх окремих компонентів.

Оцінка стану окремих компонентів насаджень проводиться за методиками, які використовуються в лісівницьких, ботанічних і орнітологічних дослідженнях.

2.7.4. Разом з аудиторською оцінкою пригнічення рослинності проводиться дослідження деградації ґрунтового покриву. Виділення зон з різним ступенем деградації ґрунтів (сильної, середньої і слабкої) в порівнянні з «фоном» виробляється на підставі зміни хімічних, агрохімічних і біологічних показників ґрунтів, а також з урахуванням окомірної зйомки порушення ґрунтового покриву.

2.8. Оцінка стану здоров'я населення.

Спеціальні медичні обстеження населення для визначення ступеня дії на організм людини екологічної ситуації, що склалася, проводяться органами охорони здоров'я відповідно до методик Міністерства охорони здоров'я і використовуються при екологічному аудитуванні згідно програмі ЕА.

2.9. Методичне забезпечення спостережень, що проводяться.

Роботи за оцінкою стану природного середовища на обстежуваній території припускають проведення великого об'єму аналітичних досліджень за визначенням концентрацій забруднюючих речовин в різних природних середовищах.

Підготовка, попередня обробка, консервація і хімічний аналіз проб природного середовища проводиться відповідно до діючих стандартів, керівних документів, методик.

Соседние файлы в папке audit_praktichni_lektsiyi