Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод 1.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

3 Матеріали контрольної роботи

Студенти заочної форми навчання виконують одну контрольну роботу. Мета контрольної роботи – виявлення та самоперевірка знань студента з курсу «ринок фінансових послуг». Для цього потрібно в повному обсязі ознайомитися з програмою курсу, даними методичними вказівками, літературними джерелами.

Виконана робота повинна бути виконана охайно, розбірливо, без помарок. Забороняється в роботі скорочувати слова. Сторінки потрібно пронумерувати та залишити достатньо широкі поля для зауважень. У кінці роботи необхідно навести список використаної літератури, поставити підпис та дату виконання.

Після перевірки контрольної роботи виставляється одна з оцінок «Зарахована або «Не зарахована». Якщо контрольна робота зарахована, студент має право на здачу іспиту з цього предмету у письмовій формі. Якщо ж у виконаній роботі зроблені зауваження, їх необхідно врахувати, і після виправлення помилок подати роботу повторно на перевірку.

Контрольна робота складається з двох частин – теоретичної та розрахункової. В завданнях передбачено 25 варіантів. Варіант вибирається за номером студента в списку групи.

У теоретичній частині контрольної роботи надаються відповіді на два теоретичні питання, по кожному з яких автором роботи складається план, що містить основні положення зазначеної теми. Теоретичний розділ завдання викладається у формі вільного переказу прочитаного матеріалу з розглянутого питання.

Завдання розрахункової частини містить три задачі. Розв’язок задач повинен супроводжуватися посиланнями на відповідні нормативні документи, а також формулами та поясненнями.

Варіант 1.

1.1. Сучасні тенденції розвитку світового ринку фінансових послуг.

1.2. Особливості функціонування міжнародних та національних платіжних систем.

1.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Державне регулювання та саморегулювання ринку фінансових послуг”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

1.4. Задачі

1.4.1. Кількість розміщених акцій корпорації становить 60000 шт. Ринкова вартість акції – 45 грн. од. Серед акціонерів проводиться підписка на акції нової емісії за підписною ціною 40 грн. од. Визначити Величину переважного права в грошових одиницях, якщо кількість акцій нової емісії – 20000 шт.

1.4.2. Обчисліть суму доходу вкладника банку від розміщення коштів на терміновому депозиті за такими даними:

- початкова сума вкладу – 5000 грн;

- процентна ставка за депозитом – 15% річних;

- термін розміщення вкладу – 9 місяців.

За умовами депозитного договору виплата доходу за вкладом здійснюється після закінчення його терміну.

1.4.3. Переказний вексель номінальною вартістю 1 млн грн, який виписано 30 серпня 2007 р. та планується погасити 1 червня 2008 p., переуступлено третій особі-ремітенту, яким виступає комерційний банк, трасантом 10 травня 2008 року. Необхідно визначити:

- загальну величину дисконтного доходу;

- доход трасанта;

- доход ремітента.

Варіант 2.

2.1. Проблеми функціонування та розвитку фінансового посередництва в Україні.

2.2. Сучасна практика та проблеми надання фінансових послуг з розміщення цінних паперів

2.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Ринок фінансових послуг та його роль в економіці”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

2.4. Задачі

2.4.1. Кредит у розмірі 15 тис.грн під 35 % річних виданий:

  • 3 червня та погашений 15 жовтня поточного року;

  • 1 лютого 2006 року та погашено 23 березня 2008р.

Необхідно для кожного із періодів визначити нарощену суму, використовуючи звичайний та точний способи розрахунку позичкових відсотків.

2.4.2. Aкціонерне товариство за звітний період отримало чистий доход у сумі 2,5 млн грн. Збори акціонерів прийняли рішення про виплату у вигляді дивідендів 60% чистого доходу. Статутний фонд товариства складається з 16 тис. акцій, 1 тис. з яких - привілейовані. Номінальна вартість привілейованої акції 1 000 грн, щорічна виплата по ній становить 10 % номіналу. Визначити величину дивідендів на 1 звичайну акцію та її дивідендну віддачу, якщо ринкова ціна звичайної акції становить 600 грн.

2.4.3. У купівлю 50 акцій за ціною 40 дол. США інвестор вкладає 50% власних коштів і 50 % коштів, позичених під 12,4% річних. Комісійні брокера – 60 дол. США. Через 2 міс. інвестор продає акції за ціною 42 дол. США. Визначити прибуток інвестора від проведення цієї операції.

Варіант 3.

3.1. Проблеми та перспективи розвитку фондового ринку в Україні.

3.2. Сучасна практика та проблеми державного регулювання фінансового сектора економіки.

3.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Суб’єкти ринку фінансових послуг”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

3.4. Задачі

3.4.1 Необхідно визначити, під яку ставку відсотків вигідніше розмістити капітал у 1,5 млн грн терміном на 3 роки:

а) під просту ставку позичкових відсотків у 20 % із щомісячним нарахуванням відсотків;

б) під складну ставку у 15% із щоквартальним нарахуванням відсотків.

3.4.2. Для розширення обсягів виробництва Вам потрібні додаткові фінансові ресурси у сумі 1 млн грн строком на 4 роки, які Ви можете залучити на фінансовому ринку у вигляді банківського кредиту, виписки векселя чи емісії корпоративних облігацій, причому відомо наступне:

- проста відсоткова ставка за банківським кредитом у перший рік становить 15 %, а у наступні два зменшується на 2 % щорічно, але на тертій підніметься на 3% річних;

- комерційний банк бере до обліку векселя за ставкою 12 % річних;

- складна облікова ставка за корпоративними облігаціями дорівнює 9 %. Необхідно обґрунтувати найоптимальніший варіант запозичення.

3.4.3. Інвестор придбав акцію номінальною вартістю 20 грн. за курсом 121% і продав її на третій рік після придбання за курсом 139 %. Дивіденди за акцію за перший рік становлять – 3 грн., за другий рік – 130 % від рівня першого року, за третій рік – 140 % від рівня першого року. Розрахуйте кінцеву та сукупну прибутковість акції.

Варіант 4.

4.1. Моделі організації фінансового посередництва в Україні.

4.2. Механізм мінімізації ризиків на валютному ринку.

4.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Інституційна структура ринку фінансових послуг”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

4.4. Задачі.

4.4.1 Кредит у сумі 800 тис.грн надано на 5 років. При цьому нарахування відсотків проводиться у перший рік за ставкою 30 %. Протягом другого року використання кредиту відсотки нараховуються кожного півріччя, причому відсоткова ставка щопівріччя зменшується на 5%. Наступних півтора року відсотки нараховуються щоквартально, причому відсоткова ставка зростає кожного кварталу на 3% щодо попереднього. На четвертий рік відсотки нараховуються щомісячно, із зростанням відсоткової ставки на 1% кожного місяця. А останній рік відсотки нараховуються за ставкою 20%. Визначити суму, яку необхідно повернути банку по закінченні терміну дії кредитного договору.

4.4.2. Інвестор конвертує національну валюту в іноземну з метою подальшого розміщення останньої на валютному депозиті.

Визначите курс зворотної конвертації іноземної валюти в національну, за якого сума прибутку від процентного валютного арбітражу дорівнювала б доходу від розміщення аналогічної суми коштів на гривневому депозиті на такий самий термін. Дані розрахунку наведенні в таблиці.

Показники

Варіанти

Валюта депозиту

USD

EUR

RUB

Курс валюти на початок операції, грн

8,5

12,0

0,23

Ставка депозиту в іноземній валюті, % річних

14,0

10,0

17,0

Термін вкладу, місяці

12

6

3

Ставка гривневого депозиту, % річних

21,0

22,0

20,0

4.4.3. Інвестор придбав акцію, яка здається йому перспективною і намічена ним до використання протягом тривалого періоду. На найближчі 4 роки ним складений прогноз дивідендів, відповідно до якого у перший рік сума дивідендів складе 80 грн., а в наступні роки буде щорічно зростати на 35 грн. Норма поточної доходності акції даного типу складає 25 % у рік. Визначити поточну ринкову вартість акції.

Варіант 5.

5.1. Механізм державного регулювання ринків фінансових послуг.

5.2. Валютний ринок як складова частина ринку грошей.

5.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Поняття та класифікація фінансового посередництва”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

5.4. Задачі

5.4.1. Кредит у розмірі 35 тис. грн видається за обліковою ставкою 45 %. Необхідно знайти величину терміну, на який надається кредит, якщо позичальник бажає отримати: а) 45; б) 50; в) 60 тис. грн, використовуючи методи простої та складної облікової ставки.

5.4.2. Інвестор придбав акцію номінальною вартістю 50 грн. Дивіденди на акцію за перший рік становлять – 5 грн., за другий рік – 120 % від рівня першого року, за третій рік – 140 % від рівня першого року, за четвертий рік – 145% від рівня першого року. Розрахуйте ринкову вартість акції.

5.4.3. Учасник валютного ринку уклав трьохмісячний форвардний контракт на придбання 50 тис. дол. США. У момент укладання угоди курс СПОТ складав 8,1 грн. /дол., трьохмісячних форвардний курс – 8,2 грн. / дол.

Визначте суму прибутку (збитку) від проведення валютної операції, якщо на момент реалізації форвардного контракту курс СПОТ буде становити:

  1. 8,25 грн. / дол.;

  2. 8,12 грн. / дол.;

  3. 8,05 грн. / дол..

Розмір штрафних санкцій за невиконання зобов’язань за форвардним контрактом становить 0,5 грн. / дол.

Варіант 6.

6.1. Державне регулювання ринків фінансових послуг.

6.2. Розвиток еквайрингових послуг в Україні.

6.3 Скласти 10 тестових запитань до теми „Сегментарна структура ринку фінансових послуг”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

6.4. Задачі

6.4.1 Поточна ринкова ціна акції компанії становить 100 грошових одиниць. Інвестор уклав угоду про купівлю акцій, сплативши 60 грошових одиниць. Решту суми він позичив у брокера під 20 % річних. Через два роки він продав акції за 140 грошових одиниць. Обчисліть фінансовий результат інвестора, якщо кількість акцій становить 500 од., а величина дивідендів у перший рік становить 7, а у другий рік - 4 грошові одиниці.

6.4.2. Акціонерне товариство, ринкова ціна акції якого 30 грн од., а кількість акцій – 20000, організувало підписку на акції нової емісії серед своїх акціонерів за підписною ціною 27 грн. од. Кількість акцій нової емісії – 10000. Визначити капіталізацію та величину права для кожного акціонера, якщо кожному з них надано право на дів старих акції придбати одну нову.

6.4.3. Аналізується два варіанти накопичення коштів за схемою ануїтету постнумерандо:

План 1: вноситься внесок на депозит 500 грн. кожні півроку за умови, що банк нараховує 8 % річних із піврічним нарахуванням відсотків.

План 2: робить щорічний внесок у розмірі 1000 грн. на умовах 9% річних при щорічному нарахування відсотків. Визначити яка сума буде на рахунку через 10 років при реалізації кожного плану? Якому плану віддати перевагу?

Варіант 7.

7.1. Економічна сутність та особливості функціонування ринку банківських послуг в Україні.

7.2. Нормативно-правове забезпечення концесій.

7.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на фондовому ринку”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

7.4.1. Переказний вексель номінальною вартістю 2 млн грн, який виписано 30 липня 2008 р. та планується погасити 1 травня 2009 p., переуступлено третій особі-ремітенту, яким виступає комерційний банк, трасантом 8 квітня 2008 року. Необхідно визначити:

- загальну величину дисконтного доходу;

- доход трасанта;

- доход ремітента.

7.4.2. Аналізується два варіанти накопичення коштів за схемою анюїтету пренумерандо:

План 1: вноситься внесок на депозит 1500 грн. кожні півроку за умови, що банк нараховує 6 % річних із піврічним нарахуванням відсотків.

План 2: робить щорічний внесок у розмірі 2000 грн. на умовах 8% річних при щорічному нарахування відсотків. Визначити яка сума буде на рахунку через 8 років при реалізації кожного плану? Якому плану віддати перевагу?

7.4.3. На рахунку підприємства в банку знаходиться 1,2 млн.грн. Банк сплачує 12,5% річних (за складними відсотками). Пропонується внести весь капітал у спільне підприємництво, при цьому прогнозується подвоєння капіталу через 5 років. Чи варто приймати дану пропозицію.

Варіант 8.

8.1. Особливості та проблеми здійснення факторингових операцій в Україні.

8.2. Проблеми інтеграції українського ринку фінансових послуг у європейський та світові ринки.

8.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на грошовому ринку”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

8.4. Задачі.

8.4.1. Яку суму коштів можна отримати, реалізувавши перевідний вексель номінальною вартістю 8000 грн, облікова ставка якого становить 16%, а до погашення залишилося: а) 6; б) 12; в) 18 місяців, використовуючи простий та складний методи нарахування облікових відсотків?

8.4.2. Курс акцій складає 1 000 грн за одиницю. Біржовий гравець, купує Саll-опціон на придбання 1 000 акцій за фіксованою ціною у 1 000 грн, сплачуючи при цьому опціонну премію у розмірі 400 грн за акцію. Оцініть результативність угоди, якщо на момент передачі права власності на акції їх біржовий курс становив:

а) 1700 грн; б) 800 грн; в) 1500 грн.

8.4.3. Інвестор придбав облігацію номінальною вартістю 240 грн. і через 4 роки після придбання продав її за курсом 124%. Норма поточної доходності по облігації даного типу складає 23%. Необхідно визначити ринкову вартість облігації та очікувану дохідність по облігації і її відповідність поточній нормі доходності такого типу.

Варіант 9

9.1. Проблеми здійснення фінансових інвестицій в Україні.

9.2. Методи хеджування фінансових ризиків та можливості їх застосування в Україні.

9.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на валютному ринку”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

9.4. Задачі.

9.4.1. Біржові котирування валют на 1 липня 2008 р. становлять:

- української гривні до долара СШАА − 5,3288 = 1;

- російського рубля до долара США − 30,2435 = 1;

- євро до долара США − 1,0435 = 1;

- польського злотого до долара США − 4,0435 = 1.

Необхідно визначити крос-курси української гривні до євро, російсь­кого рубля та польського злотого.

9.4.2. Рентабельність акціонерного товариства становить 35 %, коефіцієнт виплат дорівнює 55%. Визначити дивідендну віддачу акції, якщо її ринкова ціна становить 50 у. о., а статутний фонд поділено на 1 млн звичайних акцій.

9.4.3. Учасник недержавного пенсійного фонду одноразово на початку календарного року вносить на свій пенсійний рахунок фіксовану суму коштів у розмірі 1500 грн. Визначте загальну суму коштів, акумульованих на пенсійному рахунку учасника фонду за 10 років, за умови, що пенсійний фонд гарантує щорічний приріст внесених коштів за ставкою 6 відсотків.

Варіант 10

10.1. Становлення та розвиток ринку страхових послуг в Україні.

10.2. Сучасна практика та проблеми здійснення лізингових операцій в Україні.

10.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на ринку позик”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

10.4. Задачі.

10.4.1. Визначити валютну позицію кредитної установи у доларах США та євро, якщо про її баланс відомо наступне (табл. 1):

Таблиця Загальні відомості про баланс кредитної установи

Актив

Сума

Пасив

Сума

Каса

100

Капітал

550

Кредити у доларах

200

Депозити у національній валюті

250

Кредити у євро

300

Депозити у євро

100

Кредити у національній валюті

100

Депозити у доларах

200

Цінні папери у доларах

250

Міжбанківські кредити у національній валюті

100

Цінні папери у євро

350

Міжбанківські кредити у доларах

300

Цінні папери у націон. валюті

450

Міжбанківські кредити у євро

250

Всього

1 750

Всього

1 750

Як вплине на прибуток банку зниження курсу євро та підвищення курсу долара?

10.4.2. Визначити, яку суму необхідно розмістити на депозиті, якщо через 3 роки Ви хочете отримати 60 тис. грн. При цьому необхідно врахувати, що нарахування відсотків проводиться методом простих і складних позичкових ставок, а відсоткова ставка становить: а) 12; б) 22; в) 35 %.

10.4.3. Учасник недержавного пенсійного фонду щорічно до закінчення календарного року вносить на свій пенсійний рахунок грошові кошти у сумі 2000 грн. Визначте загальну суму коштів, акумульованих на пенсійному рахунку учасника фонду за 7 років, за умови, що пенсійний фонд гарантує щорічний приріст внесених коштів за ставкою 8 відсотків.

Варіант 11

11.1. Особливості функціонування міжбанківського валютного ринку в Україні.

11.2. Діяльність брокерів на розвинутих фінансових ринках.

11.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги з перейняття ризику”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

11.4. Задачі.

11.4.1. Казначейський сертифікат номінальною вартістю 200 тис. грн, який виданий терміном на 90 днів, продається за ціною 108 тис. грн. Визначити реальну ставку відсотків, використовуючи простий та складний методи нарахування.

11.4.2. Поточна ринкова ціна дисконтної облігації становить 983 дол. США. Очікуючи падіння процентних ставок на ринку, спекулянт купує 50 облігацій. Через місяць він закриває свою початкову позицію, продаючи облігацію на ринку Визначити прибуток (збиток) від проведення такої операції, якщо ціна облігації через місяць становить а) 985 дол. США, б) 981,5 дол. США,

11.4.3. Статутний фонд акціонерного товариства поділено на 80 тис. звичайних акцій, номінальною вартістю 15 грн. Ринкова ціна акції на кінець року становить 18,5 грн, обсяг річної виручки склав 1,25 млн грн, а чистого прибутку – 800,0 тис грн. Визначити доходність звичайної акції, рентабельність акціонерного капіталу за виручкою і чистим доходом та зробити висновки про доцільність придбання інвестором акцій даного товариства.

Варіант 12

12.1. 1. Зародження і розвиток ринку ломбардних послуг.

12.2. Сутність фіктивного капіталу та механізм його формування.

12.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Інфраструктура ринку фінансових послуг”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

12.4. Задачі.

12.4.1. Інвестиційна компанія придбала форвардний контракт на казначейські векселі, коли їх курс становив 58,8 у. о. При закритті позиції їх курс становив:

а) 57,9 у. о.; б) 56,8 у. о.; в) 67,8 у. о.; г) 47,9 у. о.

Визначте фінансовий результат за укладеним контрактом без врахування опціонних витрат.

12.4.2. Яку суму коштів можна отримати, реалізувавши перевідний вексель номінальною вартістю 8000 грн, облікова ставка якого становить 16%, а до погашення залишилося: а) 6; б) 12; в) 18 місяців, використовуючи простий та складний методи нарахування облікових відсотків?

12.4.3. Прогноз дивідендів по акції на найближчі 5 років такий:

  • в 1-й рік планується отримати 60 грн. дивідендів;

  • в 2 рік сума дивідендів зростатиме з темпом 13%;

  • в 3-й і 4-й роки сума дивідендів зросте з темпом 17%;

  • в 5-му році темп приросту становитиме 6%.

Норма поточної прибутковості акції даного типу 29%.

Розрахуйте поточну ринкову вартість акції.

Варіант 13

13.1. Умови формування і функціонування кредитних спілок.

13.2. Страхування фінансових ризиків.

13.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Ринок фінансових послуг та його роль в економіці”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

13.4. Задачі.

13.4.1. За звітний період чистий доход акціонерного товариства становить 7,34 млн грн, при цьому на виплату дивідендів планується направити 5,26 млн грн. Статутний фонд товариства поділено на 250 тис. звичайних акцій, ринкова вартість яких становить 120 грн за одну. Необхідно визначити дивіденд на 1 акцію, дивідендну віддачу акції, коефіцієнт виплат та коефіцієнт дивідендного покриття.

13.4.2. Інвестор придбав акцію номінальною вартістю 80 грн. за курсом 127% і продав її на четвертий рік після придбання за курсом 158 %. Дивіденди за акцію за перший рік становлять – 5 грн., за другий рік – 125 % від рівня першого року, за третій рік – 135 % від рівня першого року, за четвертий рік – 140% від рівня першого року. Розрахуйте кінцеву та сукупну прибутковість акції.

13.4.3. Знайти поточне значення боргу, виплаченого у вигляді звичайної та приведеної ренти, що складається з 8 квартальних виплат по 170 тис.грн. Відсотки нараховуються за ставкою 40% річних наприкінці кожного кварталу.

Варіант 14

14.1. Державне регулювання страхової діяльності.

14.2. Фондовий індекс як індикатор біржової діяльності. Провідні світові та українські фондові індекси.

14.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Сегментарна структура ринку фінансових послуг”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

14.4. Задачі.

14.4.1. Інвестор купив, а через 5 місяців продав акції, забезпечивши при цьому прибутковість 18%. Яку прибутковість (у річному вирахуванні) отримав би інвестор, якби ціна покупки була б на 6% вищою, а ціна продажу на 4% нижчою, якщо акцію було куплено за 380 грн.

14.4.2. Аналізується два варіанти накопичення коштів за схемою анюїтету пренумерандо:

План 1: вноситься внесок на депозит 1500 грн. кожні півроку за умови, що банк нараховує 6 % річних із піврічним нарахуванням відсотків.

План 2: робить щорічний внесок у розмірі 2000 грн. на умовах 8% річних при щорічному нарахування відсотків. Визначити яка сума буде на рахунку через 8 років при реалізації кожного плану? Якому плану віддати перевагу?

14.4.3. Визначити балансову та ринкову вартість активів, якщо балансова оцінка власного капіталу становить 10 млн грн од., ринкова оцінка власного капіталу – 15 млн грн од., зобов’язання – 12 млн грн од.

Варіант 15

15.1. Основні види операцій на фондовому ринку України.

15.2. Поняття та учасники ринку інвестиційних послуг в Україні.

15.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Поняття та класифікація фінансового посередництва”, вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

15.4. Задачі.

15.4.1. Акціонерним товариством випущено 100 000 звичайних акції номінальною вартістю в 10 грн. Необхідно знайти: ринкову капіталізацію товариства на момент розміщення акцій та емісійний доход засновників, якщо ринкова вартість даних акцій, на момент проведення емісії становила: а) 15; б) 12; в) 7 грн.

15.4.2. Кредит у розмірі 15 тис. грн. під 35 % річних виданий:

  • 3 червня та погашений 15 жовтня поточного року;

  • 1 лютого 2006 року та погашено 23 березня 2008р.

Необхідно для кожного із періодів визначити нарощену суму, використовуючи звичайний та точний способи розрахунку позичкових відсотків.

15.4.3. По облігації номінальною вартістю 180 грн. випущеній строком на 4 роки передбачається такий порядок нарахування відсотків: 1 рік – 5%, 2рік – 10%, 3 і 4 роки – 15%, 5рік – 18%. Ринкова норма доходу – 14%. Визначити поточну ринкову вартість облігації та купонну прибутковість облігації.

Варіант 16

16.1. Основні методи розрахунку провідних фондових індексів.

16.2. Сучасна практика та проблеми надання кредитних послуг.

16.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на ринку позик” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

16.4. Задачі.

16.4.1. Статутний фонд акціонерного товариства поділено на 100 тис. звичайних акцій, номінальною вартістю 5 грн. Ринкова ціна акції на кінець року становить 7,5 грн, обсяг річної виручки склав 3,25 млн грн, а чистого прибутку - 1,23 млн грн. Визначити доходність звичайної акції, рентабельність акціонерного капіталу за виручкою і чистим доходом та зробити висновки про доцільність придбання інвестором акцій даного товариства.

16.4.2. Кредит у розмірі 55 тис. грн видається за обліковою ставкою 35 %. Необхідно знайти величину терміну, на який надається кредит, якщо позичальник бажає отримати: а) 45; б) 50; в) 60 тис. грн, використовуючи методи простої та складної облікової ставки.

16.4.3. Поточна ринкова ціна акції компанії становить 100 грошових одиниць. Інвестор уклав угоду про купівлю акцій, сплативши 60 грошових одиниць. Решту суми він позичив у брокера під 20 % річних. Через два роки він продав акції за 140 грошових одиниць. Обчисліть фінансовий результат інвестора, якщо кількість акцій становить 500 од., а величина дивідендів у перший рік становить 7, а у другий рік - 4 грошові одиниці.

Варіант 17

17.1. Андеррайтинг та етапи його проведення.

17.2. Аналіз доходності часткових цінних паперів.

17.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на фондовому ринку” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

17.4. Задачі.

17.4.1. Aкціонерне товариство за звітний період отримало чистий доход у сумі 2,5 млн гри. Збори акціонерів прийняли рішення про виплату у вигляді дивідендів 60% чистого доходу. Статутний фонд товариства складається з 16 тис. акцій, 1 тис. з яких - привілейовані. Номінальна вартість привілейованої акції 1 000 грн, щорічна виплата по ній становить 10 % номіналу. Визначити величину дивідендів на 1 звичайну акцію та її дивідендну віддачу, якщо ринкова ціна звичайної акції становить 600 грн.

17.4.2. Учасник недержавного пенсійного фонду щорічно до закінчення календарного року вносить на свій пенсійний рахунок грошові кошти у сумі 2000 грн. Визначте загальну суму коштів, акумульованих на пенсійному рахунку учасника фонду за 7 років, за умови, що пенсійний фонд гарантує щорічний приріст внесених коштів за ставкою 8 відсотків.

17.4.3. Інвестор придбав облігацію номінальною вартістю 350 грн. за курсом 104% з купонною ставкою 20 % річних. Через 2 роки облігація була їм продана за курсом 95%. Визначте купонну та сукупну прибутковість за облігацією.

Варіант 18

18.1. Валютний ризики і методи валютного страхування.

18.2. Особливості грошово-кредитного регулювання економіки України.

18.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Суб’єкти ринку фінансових послуг” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

18.4. Задачі.

18.4.1. Визначити, яку суму отримає кредитор, якщо у борг надається 10 тис.грн, а термін кредитної угоди дорівнює 4 роки. При цьому необхідно врахувати те, що еквівалентна простій позичковій ставці, ставка простих облікових відсотків становить: а) 13; б) 20; в) 24; г) 28%.

18.4.2. Визначити валютну позицію кредитної установи у доларах США та євро, якщо про її баланс відомо наступне (табл. 1):

Таблиця Загальні відомості про баланс кредитної установи

Актив

Сума

Пасив

Сума

Каса

100

Капітал

550

Кредити у доларах

200

Депозити у національній валюті

250

Кредити у євро

300

Депозити у євро

100

Кредити у національній валюті

100

Депозити у доларах

200

Цінні папери у доларах

250

Міжбанківські кредити у національній валюті

100

Цінні папери у євро

350

Міжбанківські кредити у доларах

300

Цінні папери у націон. валюті

450

Міжбанківські кредити у євро

250

Всього

1 750

Всього

1 750

Як вплине на прибуток банку зниження курсу євро та підвищення курсу долара?

18.4.3. Знайти поточне значення боргу, виплаченого у вигляді звичайної та приведеної ренти, що складається з 8 квартальних виплат по 170 тис.грн. Відсотки нараховуються за ставкою 40% річних наприкінці кожного кварталу.

Варіант 19

19.1. Сутність, склад та структура ринку грошей.

19.2. Особливості проведення валютних операцій на умовах „спот”.

19.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Інституційна структура ринку фінансових послуг” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

19.4. Задачі.

19.4.1. Розрахувати термін, що залишився до закінчення обігу облігації, якщо її номінальна вартість становить 2000 грн, облікова ставка дорівнює 25 %, а придбана облігація інвестором за: а) 900; б) 800; в) 750 грн.

19.4.2. Про біржові котирування акцій компанія „А”, „В”, „С” за чотири дні торгів відомо наступне:

Компанія

День торгів

перший

другий

третій

четвертий

„А”

12

8

7

2

„В”

14

6

9

8

„С”

16

11

5

6

Необхідно розрахувати показники ділової активності (фондовий індекс), використовуючи метод зважування середньо геометричних величин, враховуючи поділ акцій компанії „В” у співвідношенні 1 до 3, другого дня, акцій компанії „С” − 1 до 2, третього дня та акцій компанії „А” − 1 до 4, четвертого дня. Кількість акцій у статутних фондах компанії „А”, „В”, „С” відповідно становить 200; 300; 400 тис. грн..

Отримані дані зробіть на графіку та зробіть висновки.

19.4.3. Облігація підприємства номіналом 150 грн. реалізується на ринку за ціною 105 грн. Погашення облігації й разова виплата суми відсотка по ній 15 % передбачається через 2 роки. Очікувана норма прибутку по облігації цього типу 25 %. Визначте поточну ринкову вартість цієї облігації, поточну та кінцеву прибутковість облігації.

Варіант 20

20.1. Характеристика основних інститутів ринку капіталів: зарубіжний і вітчизняний досвід їх використання.

20.2. Фондовий ринок та його характеристика.

20.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на валютному ринку” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

20. 4. Задачі.

20.4.1. Курс акцій складає 5 000 грн за одиницю. Біржовий гравець, купує Put -опціон на придбання 200 акцій за фіксованою ціною у 5 000 грн, сплачуючи при цьому опціонну премію у розмірі 800 грн за акцію. Оцініть результативність угоди, якщо на момент передачі права власності на акції їх біржовий курс становив:

а) 6 800 грн; б) 5 000 грн; в) 5 800 грн.

20.4.2. Кредит у розмірі 15 тис.грн під 35 % річних виданий:

  • 3 червня та погашений 15 жовтня поточного року;

  • 1 лютого 2006 року та погашено 23 березня 2008р.

Необхідно для кожного із періодів визначити нарощену суму, використовуючи звичайний та точний способи розрахунку позичкових відсотків.

20.4.3. По акції номінальною вартістю 120 грн. виплачується дивіденд в розмірі 15%.Очікується, що в наступні роки цей дивіденд буде зростати з темпом 17% річних. Норма прибутку по акції даного типу становить 28%. Визначте ринкову вартість акції та поточну ринкову вартість.

Варіант 21

21.1. Поняття простої та складної облікової ставки.

21.2. Види форвардних угод на валютних ринках та особливості їх проведення.

21.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Інфраструктура ринку фінансових послуг” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

21.4. Задача.

21.4.1. Курс акцій складає 1 000 грн за одиницю. Біржовий гравець, купує Саll-опціон на придбання 1 000 акцій за фіксованою ціною у 1 000 грн, сплачуючи при цьому опціонну премію у розмірі 400 грн за акцію. Оцініть результативність угоди, якщо на момент передачі права власності на акції їх біржовий курс становив:

а) 1 700 грн; б) 800 грн; в) 1 500 грн.

21.4.2. Необхідно визначити, під яку ставку відсотків вигідніше розмістити капітал у 1,5 млн грн терміном на 3 роки:

а) під просту ставку позичкових відсотків у 20 % із щомісячним нарахуванням відсотків;

б) під складну ставку у 15% із щоквартальним нарахуванням відсотків.

21.4.3. Біржові котирування валют на 1 липня 2008 р. становлять:

- української гривні до долара СШАА − 5,3288 = 1;

- російського рубля до долара США − 30,2435 = 1;

- євро до долара США − 1,0435 = 1;

- польського злотого до долара США − 4,0435 = 1.

Варіант 22

22.1. Порядок випуску та обігу цінних паперів.

22.2. Основні методи грошово-кредитної політики в Україні.

22.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Державне регулювання та саморегулювання ринку фінансових послуг” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

22.4. Задачі.

22.4.1. Визначити, яку суму необхідно розмістити на депозиті, якщо через 3 роки Ви хочете отримати 60 тис. грн. При цьому необхідно врахувати, що нарахування відсотків проводиться методом простих і складних позичкових ставок, а відсоткова ставка становить: а) 12; б) 22; в) 35 %.

22.4.2. Кредит у розмірі 35 тис. грн видається за обліковою ставкою 45 %. Необхідно знайти величину терміну, на який надається кредит, якщо позичальник бажає отримати: а) 45; б) 50; в) 60 тис. грн, використовуючи методи простої та складної облікової ставки.

22.4.3. Визначити величину конверсійної премії, яку отримає інвестор у результаті конвертації облігації в акції, якщо ринкова вартість акції становить 100 грн, номінальна вартість конвертованої облігації - 50 грн, а коефіцієнт конверсії - 1,5.

Варіант 23

23.1. Методи котирування валют і поняття крос-курсу.

23.2. Відсоткова політика і роль облікової ставки НБУ на грошовому ринку України.

23.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги на грошову ринку” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

23.4. Задачі.

23.4.1. Рентабельність акціонерного товариства становить 35 %, коефіцієнт виплат дорівнює 55%. Визначити дивідендну віддачу акції, якщо її ринкова ціна становить 50 у. о., а статутний фонд поділено на 1 млн звичайних акцій.

23.4.2. Аналізується два варіанти накопичення коштів за схемою анюїтету пренумерандо:

План 1: вноситься внесок на депозит 1500 грн. кожні півроку за умови, що банк нараховує 6 % річних із піврічним нарахуванням відсотків.

План 2: робить щорічний внесок у розмірі 2000 грн. на умовах 8% річних при щорічному нарахування відсотків. Визначити яка сума буде на рахунку через 8 років при реалізації кожного плану? Якому плану віддати перевагу?

23.4.3. Інвестор придбав облігацію номінальною вартістю 350 грн. за курсом 104% з купонною ставкою 20 % річних. Через 2 роки облігація була їм продана за курсом 95%. Визначте купонну та сукупну прибутковість за облігацією.

Варіант 24

24.1. Характеристика основних інститутів ринку грошей. Зарубіжний і вітчизняний досвід їх використання.

24.2. Поняття цінних паперів та їх емісія.

24.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Фінансові послуги з перейняття ризику” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

24.4. Задачі

24.4.1. Визначити абсолютну величину зростання фінансового ринку, якщо фондовий індекс, розрахований методом зважування вартості акцій на кінець року становив:

а) 789 пунктів; б) 345 пунктів.

Сумарна ринкова капіталізація у перший день торгів становила 5 млрд гри, а базова величина показника ділової активності дорівнювала 400 пунктам.

24.4.2. Інвестор купив, а через 5 місяців продав акції, забезпечивши при цьому прибутковість 18%. Яку прибутковість (у річному вирахуванні) отримав би інвестор, якби ціна покупки була б на 6% вищою, а ціна продажу на 4% нижчою, якщо акцію було куплено за 380 грн.

24.4.3. Яку суму коштів можна отримати, реалізувавши перевідний вексель номінальною вартістю 8000 грн, облікова ставка якого становить 16%, а до погашення залишилося: а) 6; б) 12; в) 18 місяців, використовуючи простий та складний методи нарахування облікових відсотків?

Варіант 25

25.1. Характеристика казначейських зобов’язань та ощадних сертифікатів.

25.2. Вплив кредиту на розвиток макроекономічних процесів.

25.3. Скласти 10 тестових запитань до теми „Ринок фінансових послуг та його роль в економіці” вірну відповідь виділити з певної кількості не вірних.

25.4. Задачі.

25.4.1. Переказний вексель номінальною вартістю 1 млн грн, який виписано 30 серпня 2007 р. та планується погасити 1 червня 2008 p., переуступлено третій особі-ремітенту, яким виступає комерційний банк, трасантом 10 травня 2008 року. Необхідно визначити:

- загальну величину дисконтного доходу;

- доход трасанта;

- доход ремітента.

25.4.2. Кредит у сумі 800 тис.грн надано на 5 років. При цьому нарахування відсотків проводиться у перший рік за ставкою 30 %. Протягом другого року використання кредиту відсотки нараховуються кожного півріччя, причому відсоткова ставка щопівріччя зменшується на 5%. Наступних півтора року відсотки нараховуються щоквартально, причому відсоткова ставка зростає кожного кварталу на 3% щодо попереднього. На четвертий рік відсотки нараховуються щомісячно, із зростанням відсоткової ставки на 1% кожного місяця. А останній рік відсотки нараховуються за ставкою 20%. Визначити суму, яку необхідно повернути банку по закінченні терміну дії кредитного договору.

25.4.3. Інвестиційна компанія придбала форвардний контракт на казначейські векселі, коли їх курс становив 58,8 у. о. При закритті позиції їх курс становив:

а) 57,9 у. о.; б) 56,8 у. о.; в) 67,8 у. о.; г) 47,9 у. о.

Визначте фінансовий результат за укладеним контрактом без врахування опціонних витрат.