Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_спец_2012 / Метод_спец_2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
9.63 Mб
Скачать

3.3. Вибір теми магістерської роботи

Вибір теми магістерської роботи має істотне значення. Практика показує, що правильно вибрати тему — це означає забезпечити успішне її виконання. Під темою роботи прийнято розуміти те головне, про що в ній говориться. Це і матеріал, відібраний і організований відповідно до завдань дослідження. Це і предмет вивчення, що відбитий в певному аспекті і став тому змістом магістерської роботи.

Магістрантові надається право вибору теми роботи за умови необхідного обґрунтуванням доцільності її розробки та її відповідності науковому напряму керівника. Тема роботи повинна визначатися і закріплюватися на початку магістерської підготовки. Вона найчастіше вибирається із списку, рекомендованого відповідними випускаючими кафедрами. При виборі теми доцільно брати завдання порівняно вузького плану з тим, аби можна було її глибоко пропрацювати. Вибравши тему, магістрант повинен з'ясувати, в чому полягають мета, конкретні завдання і аспекти її розробки. Для цього треба визначити, в чому полягають єство пропонованої ідеї, новизна і актуальність теми, її теоретична новизна і практична цінність. Це значно полегшить оцінку і остаточне вирішення вибору саме даної теми.

3.4. Особливості підготовки магістерської роботи

  1. Оскільки текст роботи містить елементи нових знань, він повинен обговорюватися з керівником, апробовуватися на засіданнях кафедри, на наукових семінарах і конференціях, своєчасно, так, щоб у разі потреби була можливість внести необхідні корективи.

  2. За результатами магістерської роботи необхідно підготувати статтю, що відповідає вимогам ВАК до наукових публікацій.

Розділ 4 оформлення дипломної( магістерської) роботи

4.1. Загальні вимоги

Кваліфікаційна робота оформляється відповідно до державних стандартів Украї­ни ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення», ДСТУ 3582-97 «Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові у бібліографіч­ному описі. Загальні вимоги та правила», ГОСТ 7.12-93 «Система стандартов по информации, библиотечному и издательскому делу. Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила», ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання», ДСТУ 6095:2009 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та ви­давничої справи. Правила скорочення заголовків і слів у заголовках публікації» (ГОСТ 7.88-2003, МОР).

Текст друкується за допомогою комп’ютера на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210*297 мм), через півтора інтервали – з використанням шрифту текстового редактора Word – Times New Roman, 14-й кегель. За необхідністю допускається використання формату аркушів А3 (297*420 мм).

Текст дипломної ( магістерської) роботи друкується з дотриманням таких відступів від краю сторінки: верхній, нижній і лівий – 20 мм, правий – 10 мм.

Під час оформлення дипломної ( магістерської) роботи необхідно дотримуватися рівномірної щільності, контрастності та чіткості зображення впродовж усього документу. Прізвища, назви підприємств, установ, організацій у дипломній роботі наводяться мовою оригіналу. Скорочення слів і словосполучень виконуються відповідно до чинних стандартів з бібліотечної і видавничої справи.

Окремі слова, формули, знаки, які вписують у друкований текст, мають бути чорного кольору; щільність вписаного тексту має максимально наближуватися до щільності основного зображення.

Помилки, описки та графічні неточності, як виняток, допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і написанням на тому ж місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. Виправлене повинно бути чорного кольору.

Незалежно від способу виконання дипломна робота повинна забезпечувати можливість виготовлення з неї копій належної якості способами репрографії і відповідати основним вимогам до документів, які підлягають мікрофільмуванню, згідно з чинними стандартами з репрографії та мікрографії.

Заголовки структурних частин дипломної ( магістерської) роботи „ЗМІСТ”, „ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ”, „ВСТУП”, „РОЗДІЛ”, „ВИСНОВКИ”, „СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, „ДОДАТКИ” друкуються великими літерами, їх слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи.

Заголовки підрозділів – маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовку не ставиться. За умови набору на комп'ютері прийнято виділяти структурні частини і заголовки жирним шрифтом.

Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту звіту і дорівнювати п’яти знакам ( у меню «Абзац» відступ -1,25).

Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 3 – 4 інтервалам (6 – 9 мм). Кожну структурну частину дипломної роботи починають з нової сторінки.