Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_спец_2012 / Метод_спец_2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
9.63 Mб
Скачать

2.3 Основна частина

Основна частина роботи складається з окремих розділів. Розділи можуть ділитися на пункти або на підрозділи і пункти. Пункти, якщо це необхідно, ділять на підпункти. Кожен пункт і підпункт повинні містити закінчену інформацію.

Розділи роботи повинні містити виклад інформації про предмет (об'єкт) дослідження або розробки, які є необхідними і достатніми для розкриття єства даної роботи (опис: теорії, методів роботи, характеристик або властивостей досліджуваного об'єкту, принципів його дії, механізму функціонування, результатів дослідження і тому подібне).

У роботі особливу увагу необхідно приділити новизні та вопросам вдосконалення обліку.

У ВСТУПІ до дипломної( магістерської) роботи:

дається оцінка сучасного стану проблеми, відмічаючи практично розв'язані задачі, прогалини знань, що існують у даній галузі, провідні фірми та провідних вчених і фахівців даної галузі; світові тенденції розв’язання поставлених задач;

обґрунтовується актуальність вибраної теми, мета та зміст поставлених завдань;

визначається об’єкт і предмет дослідження

надається коротка інформація про об'єкт дослідження;

описується загальна структура кваліфікаційної роботи;

зазначається обраний метод (або методи) дослідження, теоретична цінність і прикладна значущість отриманих результатів;

апробація результатів дослідження.

Завдання, визначаються метою роботи і подаються у формі перерахунку (вивчити ..., описати..., встановити.., виявити... тощо).

Визначення об’єкта і предмета дослідження є обов’язковою складовою вступу.

Об’єктом дослідження дипломної роботи може бути суб’єкт господарювання , бюджетна установа тощо.

Предмет дослідження – це частина об’єкта та сфера його діяльності, на яку спрямовано основну увагу дослідника. Предмет дослідження визначає тему дипломної роботи.

Методи дослідження як інструмент одержання фактичного матеріалу – обов’язкові елементи вступу до дипломної роботи.

Перелік використаних методів дослідження подають для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Серед найпоширеніших методів можна назвати такі: порівняння, абстрагування, аналіз і синтез, аналогії тощо.

Джерела інформації для підготовки дипломної роботи (нормативні документи, наукова та періодична література; первинні документи, облікові регістри та звітність (зазначити які).

Основна частина дипломної роботи складається з розділів, які, у свою чергу, можуть поділятися на підрозділи, пункти, підпункти.

Кожний розділ слід починати з нової сторінки.

У розділах основної частини наводять:

огляд літератури;

напрями та методи досліджень;

теоретичні обґрунтування (положення);

аналіз і узагальнення одержаних результатів та їх економічне обґрунтування.

У ПЕРШОМУ РОЗДІЛІ розкриваються основні теоретичні положення, проблеми, що існують стосовно питань, які досліджуються, огляд літератури. Огляд літератури, патентний пошук має забезпечуватися за допомогою спеціалізованих порталів доступу до наукових видань AGORA та URAN. Загальний обсяг огляду літератури не повинен перевищувати 20 відсотків обсягу основної частини дипломної роботи.

У першому розділі (2 - 3 підпункти обсягом до 30 сторінок), потрібно розкрити економічний зміст явища, що досліджується. Подати кваліфікований і добре обґрунтований аналіз сучасної наукової літератури, законодавчих і нормативних актів, інструкцій міністерств і відомств з питань, що розглядаються в роботі. Аналіз цей повинен носити дискусійний характер з посиланнями на точки зору конкретних авторів, а також розкривати власне бачення і трактування цього питання; виявити невирішені проблеми, які потребують розв’язання в теоретичному, методологічному, методичному та прикладному плані. Розділ потрібно ілюструвати таблицями, графіками, діаграмами тощо.

До того ж висновки, одержані і сформульовані в результаті дослідження, мають обов'язково у подальшому інтерпретуватися в наступних частинах роботи.

У підрозділі 1.1. за допомогою історії та сучасних тенденцій, розглядається економічна сутність предмету дослідження, його роль і місце в системі управління підприємством. Надається критичний огляд різних підходів до визначення сутності обраного для дослідження об'єкту обліку (господарського процесу). Результати вивчення літературних джерел, нормативних документів узагальнюються у таблиці, яка повинна включати не менше 10 - 30 позицій ( таблиця, що містить більше 10 позицій розміщується у додатках до дипломної (магістерської) роботи). Обґрунтовується власна позиція автора дослідження.

У підрозділі 1.2., за допомогою прийому наукового дослідження - аналізу, потрібно надати класифікаційні характеристики об'єкту дослідження як складної системи. Також потрібно описати ясуючи методи оцінки обраного для дослідження об’єкту обліку (господарського процесу).У цьому ж підрозділі необхідно провести аналіз діючих нормативних документів та огляд спеціальної літератури з обраної теми. Крім того потрібно надати коротку характеристику та класифікацію, порядок оцінки обраного для дослідження об’єкту обліку (господарського процесу), які застосовуються на базовому підприємстві. Автор самостійно моделює найбільш раціональну для досліджуваного суб’єкта господарювання систему класифікації за окремими ознаками та методику оцінки об’єкту обліку.

У підрозділі 1.3, за результатами дослідження нормативної бази, необхідно визначити наявні недоліки в нормативній базі. В магістерської роботі сформулювати конкретні пропозиції по її удосконаленню. Необхідно виявити науковий рівень та повноту розробки теми. Рекомендується критично оцінювати публікації вітчизняних та зарубіжних авторів. На підставі зіставлення різних точок зору, необхідно окреслити генеральні напрямки удосконалення систем обліку, аналізу та аудиту (контролю) об'єкту дипломної (магістерської роботи). Висновком розділу повинно стати обґрунтування методики проведення дослідження, окреслення його напрямків.

Структура і зміст ДРУГОГО РОЗДІЛУ носить науково - практичний характер і залежить від специфіки теми роботи.

ДРУГИЙ РОЗДІЛ присвячується проблемам організації та методики обліку досліджуваного об'єкту. Це центральна як за обсягом, так і науково-прикладною значущістю частина дипломної роботи. Саме тут автор має на основі вибраної проблеми показати свою здатність аргументувати власну думку і точку зору. Досить важливо також у цій частині застосувати різноманітні методи дослідження, збирання й опрацювання економічної інформації.

Обов'язковою передумовою підготовки цієї частини роботи є кваліфіковане використання, опрацювання й аналіз фактичних, розрахункових і прогнозних даних конкретного суб’єкта господарювання. Важливо, щоб власні висновки й узагальнення, що одержані та сформульовані автором у першій частині роботи, знайшли тут практично-аналітичну адаптацію.

Студент повинен також показати глибокі знання діючої практики обліку, посилаючись на затверджені відповідні законодавчі та нормативні акти, дати їм критичну оцінку, визначити шляхи вдосконалення обліку, показати особливості застосування комп’ютерної техніки та спеціалізованих програмних продуктів щодо ведення обліку, складання звітності по обраному об'єкту дослідження.

У другому розділі (4 - 7 параграфів загальним обсягом до 40 - 45 сторінок) практично викладається діюча практика бухгалтерського обліку на обраних суб’єктах господарювання з досліджуваної проблеми.. Необхідно розкрити особливості середовища що впливає на методологію та організацію обліку, аналізу та аудиту( контролю) на базовому підприємстві. У магістерській роботі необхідно дослідити міжнародний досвід організації і методики обліку об'єкту. Особливу увагу слід приділити недолікам притаманним практиці ведення обліку на підприємствах України взагалі, і моделі обліку базового підприємства.

Наприкінці розділу в кваліфікаційної роботі слід обґрунтувати пропозиції по вдосконаленню методики та організації обліку. Теоретичні положення окремих підрозділів слід підтвердити конкретними даними з практики роботи підприємства.

У підрозділі 2.1 дається організаційно-економічна характеристика підприємства, на прикладі якого виконується дипломна ( магістерська) робота. Виконання цього розділу передбачає використання методик фінансового аналізу діяльності підприємства та розрахунків основних показників, що характеризують його фінансовий стан.

Необхідно проаналізувати сферу діяльності підприємства, її вплив на модель обліку та аудиту( контролю). Розкрити організаційну та виробничу структури базового підприємства, інформаційні потреби окремих користувачів облікової інформації.

У підрозділі 2.2 необхідно дослідити вплив організаційної та виробничої структур базового підприємства на організацію та методику обліку та аудиту( контролю). Надати характеристику моделі організації обліку, що застосовує базове підприємство. Цей підрозділ роботи повинен включати характеристику облікової політики, що стосується досліджуваного об'єкту обліку.

У цьому підрозділі необхідно дати оцінку організації всіх трьох етапів бухгалтерського обліку на базовому підприємстві (первинний, поточний і підсумковий), видам носіїв облікової інформації (первинні документи, облікові реєстри і бухгалтерську звітність). Таким чином проаналізувати можливості інформаційної бази підприємства.

Детальніший опис інформації яку необхідно відобразити в даному підрозділі представимо нижче:

надати характеристику типових первинних документів;

охарактеризувати та привести в додатках (у разі потреби) зразки первинних документів, якими оформлюються господарські операції на базовому підприємстві;

надати характеристику облікових регістрів синтетичного та аналітичного обліку з точки зору їх відповідності вимогам користувачів облікової інформації. Побудувати схему узагальнення облікової інформації на матеріальних носіях.

охарактеризувати субрахунки, затверджені Робочим планом рахунків, які використовують для обліку об'єкту дослідження. Проаналізувати чи є достатньою їх деталізація та прозорість для цілей оперативного ухвалення управлінських рішень на базовому підприємстві.

дати оцінку технічним засобам, за допомогою яких формується інформація про досліджуваний об’єкт обліку.

дати оцінку організації формування підсумкової інформації на підприємстві: зовнішній і внутрішній звітності ( перелік робіт, які виконуються на підприємстві при заповненні окремих форм звітності; взаємозв'язок окремих форм; склад осіб, які відповідають за підготовку даних для заповнення тієї або іншої форми; терміни підготовки даних; спосіб передачі даних виконавцям; технічні засоби, які використовуються для підготовки звідних даних, показників і тому подібне.)

Далі структура і зміст ДРУГОГО РОЗДІЛУ залежить від специфіки теми роботи.

Подальші підрозділи ДРУГОГО РОЗДІЛУ посвящаються розгляду обліку об'єкту дослідження на матеріалах базового підприємства.

Використовуючи раніше зібрану інформацію і ту, яка має місце в регістрах аналітичного і синтетичного обліку базового підприємства, охарактеризувати облік досліджуваного в роботі об'єкту, привести бухгалтерські проводки. Згідно нормативних документів порівняти типові кореспонденції бухгалтерського обліку об'єкту дипломної (магістерської) роботи з кореспонденціями, які використовують на базовому підприємстві, зробити висновки. Результати дослідження представити в таблиці ( Додаток М).

Окремий підрозділ необхідно присвятити формам звітності, методиці та техніці їх складання, порядок і термін подання.

З урахуванням вимог управління , надати пропозиції щодо удосконалення організації обліку на підприємстві.

Висновком розділу повинні стати пропозиції щодо поліпшення обліку на базовому підприємстві.

Третій розділ (3 - 6 підпункти загальним обсягом – 35 - 40 сторінок)

роботи носить аналітико-дослідницький та проектно-рекомендаційний характер.

В ньому розглядаються питання проведення економічного аналізу та аудиту (або контролю). Зміст розділу залежить від теми, розробленого плану та методики, яку обрано для дослідження. Роботу виконують на методичних засадах, визначених у теоретичній частині, на прикладі практичних матеріалів підприємств України. Головна увага повинна бути приділена показникам діяльності базового підприємства.

У третьому розділі розкривається суть організаційно - інформаційної моделі аналізу та аудиту (контролю), її склад і зміст, пропонуються методики аналізу та аудиту (контролю) з обраної теми. При цьому основна увага повинна бути сконцентрована на впровадженні передових ефективних форм та методів організації аналізу та аудиту (контролю), використанню сучасних комп'ютерних технологій. Розкривається зміст запропонованих методик, що спрямовані на удосконалення управління об'єктом в цілому та обґрунтування рекомендацій з поліпшенням окремих аспектів господарської діяльності і системи управління нею.

Реальне практичне значення пропозицій і рекомендацій доцільно підтвердити техніко - економічними розрахунками та визначенням розміру очікуваного економічного ефекту, який буде отриманий в результаті впровадження методик і проектів в практику.

Обґрунтовується методика здійснення загального та факторного аналізу об'єкта вивчення в фінансово-господарській діяльності базового підприємства. Для проведення економічного аналізу використовуються співставлювані показники не менш, як за 2 ( дипломна робота) або 3 ( магістерська робота) останніх років діяльності підприємства.

Важливими елементами розділу є: розрахунок впливу на зміну показників ефективності окремих факторів, виявлення резервів, обґрунтування варіантів управлінських рішень, прогнозування наступних змін у майбутньому.

З цією метою необхідно, за допомогою відповідних методів, обробити інформацію базового підприємства, згрупувати її за суттєвими ознаками. Виявити певні напрями зміни та можливого розвитку економічного явища.

У розділі також розробляються основні концепції здійснення зовнішнього або внутрішнього аудиту (контролю). Розглядається організація та методика перевірки.

У підрозділі 3.1. необхідно охарактеризувати аналіз (контроль) як функцію управління. Дослідити окремі види аналізу, контролю ( або аудиту) . Визначити методичні прийоми, об'єкти та джерела.

У підрозділі 3.2. студентом здійснюється аудит (контроль) об'єкту дослідження згідно поставленої мети, завдань, джерел аудиту, обґрунтованої методики, описаної у першому розділі третього розділу дипломної (магістерської) роботи.

Виконання перевірки повинно супроводжуватись складанням робочих документів, збором аудиторських свідчень, доказів, які в подальшому використовуються для формування досьє аудитора. В процесі виконання аудиту необхідно використовувати ЕОМ: з метою складання таблиць, формулювання пояснень, вибірки, актів звірки.

Підрозділ 3.3. присвячується аналізу показників, що характеризують стан розвитку об'єкта дослідження. Необхідно здійснити оцінку досліджуваних показників звітного періоду та проаналізувати їх динаміку за два ( три) звітних періодів, розкрити причини відхилень та сформулювати відповідні висновки. Результати аналізу оформити графіками та діаграмами.

У кінці розділу формулюється узагальнюючий висновок про перспективу діяльності підприємства тощо.

У висновках (обсягом 5 – 6 сторінок) підводять підсумки дослідження, формулюють та обґрунтовують пропозиції, визначаючи їх вагомість для удосконалення практики та розв'язання проблем, пов'язаних з управлінським обліком, аналізом і аудитом (або контролем).

Список використаних джерел містить літературні джерела, на які є посилання у дипломній (магістерській) роботі. До їх складу включаються назви законодавчих та інших нормативних документів, наукових статей та практичних публікацій, монографій, підручників, веб-сайтів, інформацією яких користувалися під час роботи. Порядок оформлення списку використаних джерел наведено у додатку Н.

Список використаних джерел формується одним із таких способів:

  1. у порядку появи посилань у тексті;

  2. в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків;

  3. у хронологічному порядку.

ДОДАТКИ. До додатків включається допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття дипломної (магістерської роботи):первинні документі ( з потреби); регістри обліку; форми фінансової звітності, інші форми обліку, зібрані та розроблені автором дипломної (магістерської) роботи відповідно досліджуваної ним проблеми, таблиці допоміжних цифрових даних; ілюстрації допоміжного характеру, матеріали, які унаслідок великого об'єму, специфіки викладу або форми не можуть бути внесені до основної частини (оригінали фотографій, мікрофіші; проміжні математичні докази, формули, розрахунки; інструкції, методики, опис комп'ютерних програм, розроблених в процесі виконання роботи і ін.).

Обсяг додатків не повинен перевищувати обсягу кваліфікаційної роботи.