Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_спец_2012 / Метод_спец_2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
9.63 Mб
Скачать

Розділ 7 захист дипломної роботи

Для захисту дипломних робіт щорічно створюється ДЕК, до складу якої входять голова та члени комісії. Голова комісії призначається Міністерством освіти та науки України за пропозицією ректора університету з числа провідних фахівців виробництва або науковців. До складу ДЕК входять 3 члени комісії: завідувачі кафедр, провідні фахівці виробництва та працівники науково-дослідних установ. Персональний склад членів ДЕК затверджується ректором університету не пізніше, ніж за місяць до початку роботи ДЕК.

Перед захистом студент зобов'язаний ознайо­митися з відгуком і рецензіями, проаналізувати їх та підготувати відповіді на зауваження.

Безпосередньо на захист студент готує доповідь, презентацію та ілюстративний матеріал у вигляді таблиць, графіків, рисунків, які унаочнюють результати дослідження, основні висновки, що містяться у роботі. Необхідну кількість та зміст ілюстративного матеріалу автор визначає самостійно, але погоджує його з науковим керівником. Ілюстративний матеріал має бути забезпечений використанням технічних засобів унаочнення та ілюстрації. Рекомендується розробляти мультимедійні форми презентації результатів досліджень в порядку наведеному вище.

Перед захистом дипломної роботи ілюстративний матеріал, що буде використаний автором під час доповіді, нумерується і розміщується в аудиторії, де проходитиме прилюдний захист поданої роботи.

Захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні ДЕК при обов’язковій присутності голови комісії та керівника дипломної роботи (у випадку відсутності керівника з поважних причин, його інтереси може представляти завідувач кафедри) і передбачає доповідь випускника, яка структурно будується у послідовності від актуальності теми дослідження до висновків і пропозицій.

Перед початком захисту дипломних робіт деканати відповідних факультетів подають до ДЕК такі документи:

зведена відомість про виконання студентами навчального плану та отримані ними оцінки;

дипломна робота студента;

відгук керівника дипломної роботи;

рецензія на дипломну роботу спеціаліста відповідної кваліфікації;

індивідуальний план роботи студента освітньо-професійної програми.

До захисту не допускаються студенти, які не виконали навчальний та індивідуальний плани роботи і на момент подання до захисту дипломної роботи мають академічну заборгованість.

Дата захисту визначається графіком засідань ДЕК, що затверджується ректором університету, і доводиться деканом відповідного факультету до відома голови, членів ДЕК, студентів.

Процедура захисту дипломної роботи складається з:

короткого повідомлення автора з демонстрацією презентації (визначається мета, зміст, наукова та практична цінність роботи, питання винесені на захист та результати дипломної роботи);

відповідей на запитання членів ДЕК;

відповідей на зауваження рецензента;

підведення підсумків захисту дипломної роботи (додається оцінка дипломної роботи кожного випускника за стобальною шкалою).

Доповідь повинна бути змістовною. Необхідно уникнути простого переказу змісту роботи, а також детальної техніки розрахунків. Назвавши тему роботи, студент обґрунтовує її вибір, коротко формулює мету, характеризує об’єкт дослідження.

Основна частина часу відводиться на викладення суті роботи та зроблених висновків і рекомендацій, обґрунтування рекомендацій. Висновки й рекомендації за результатами дослідження можуть носити методичний, методологічний або організаційний характер.

Після доповіді випускник відповідає на запитання усіх членів ДЕК, а також присутніх на захисті осіб. Відповіді на поставлені запитання дають можливість визначити рівень професійної підготовки, самостійності виконання роботи та економічної ерудиції випускника. Потім зачитуються відзив наукового керівника і зовнішня рецензія. На зауваження рецензента випускник повинен дати ґрунтовну й аргументовану відповідь.

Процедура захисту дипломної роботи протоколюється секретарем комісії.

Рішення ДЕК щодо оцінки знань, виявлених при підготовці та захисті дипломної роботи, а також присвоєння студенту кваліфікації спеціаліста та видача йому державного документа приймається на закритому засіданні ДЕК відкритим голосуванням, звичайною більшістю голосів чле­нів комісії, які брали участь в засіданні. При однаковій кількості голосів голос голови ДЕК є вирішальним.

Результати захисту дипломних робіт за 100-бальною шкалою переводяться згідно з табл..1., у національні оцінки за чотирибальною шкалою - "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно" та оцінки ECTS оголошуються у день захисту після оформлення протоколів засідання ДЕК.

Таблиця 1

Співвідношення між національними та ECTS оцінками і результатами захисту дипломної роботи за 100-бальною шкалою

Оцінка національна

Оцінка ECTS

Визначення оцінки ECTS

Результат захисту дипломної роботи, бали

Відмінно

A

ВІДМІННО – відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок

90 - 100

Добре

B

ДУЖЕ ДОБРЕ – вище середнього рівня з кількома помилками

82 - 89

C

ДОБРЕ – в загальному правильна робота з певною кількістю грубих помилок

75 - 81

Задовільно

D

ЗАДОВІЛЬНО – непогано, але зі значною кількістю недоліків

66 - 74

E

ДОСТАТНЬО – виконання задовольняє мінімальні критерії

60 - 65

Незадовільно

FX

НЕЗАДОВІЛЬНО – потрібно працювати перед тим, як отримати позитивну оцінку

35 - 59

F

НЕЗАДОВІЛЬНО – необхідна серйозна подальша робота

01 - 34

Дипломні та магістерські роботи за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст» та «магістр» окремо оцінюються в балах, згідно з критеріями, представленими в Додатку Ф (для магістрів та спеціалістів окремо).

Студенти, які не захистили дипломну роботу, не мають права на отримання диплома спеціаліста. Таким випускникам видається довідка встановленого зразка, щодо проходження навчання за програмою підготовки спеціалістів. За ними залишається право бути повторно допущеними до захисту дипломної роботи протягом наступних трьох років. Повторно дипломна робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту, дозволу ректора і рішенням випускової кафедри про затвердження теми дипломної роботи і призначення керівника.

Якщо захист дипломної роботи не відбувся з поважних причин, про що студент у ДЕК має подати відповідні документи, ректор може продовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК із захистом дипломних робіт, але не більше, ніж на один рік. Незалежно від причин, повторний захист дипломної роботи в той же рік не допускається.