Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_prakt_sr_IDZ_2013.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
5 Mб
Скачать

Розділ II. Облік основних господарських процесів

Практична робота № 11

Тема: Облік процесу створення підприємства. Облік процесу придбання та використання активів підприємства. Облік процесу виробництва продукції, виконання робіт та послуг. Облік процесу реалізації продукції, виконання робіт і послуг.

Визначення та відображення фінансових результатів основних господарських процесів.

Мета. Вивчити порядок формування первинної вартості (собівартості) придбаних запасів, порядок розрахунку та розподілу транспортно-заготівельних витрат, порядок відображення на рахунках бухгалтерського обліку придбання запасів i розрахунків з постачальниками; з'ясувати сутність процесу виробництва, засвоїти порядок віднесення до собівартості продукції прямих i непрямих витрат, навчитись визначати виробничу собівартість готової продукції; з'ясувати cyтність та порядок відображення в обліку процесу реалізації.

Основні терміни I поняття

Процес постачання - сукупність операцій по забетпеченню підприємства необхідними для виробництва предметами праці.

Процес виробництва - сукупність господарських операцій, пов'язаних з виготовленням продукції (виконанням робіт, послуг)

Процес реалізації - сукупність операцій, пов'язаних із збутом готової продукції (робіт, послуг)

Витрати - зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, яке призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками)

Доходи - збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників)

Виробнича собівартість - сукупність витрат, що пов'язані з виготовленням продукції (виконанням робіт, послуг)

Звичайна діяльність - будь-яка основна діяльність підприємства, а також операцій, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення

Надзвичайна подія - подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному званому періоді

Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю

Основна діяльність - операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів робіт, послуг) що є головною метою створення підприємства i забезпечують основну частку його доходу.

1нвестицційна діяльністъ - придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

Фінансова діяльністъ - діяльність, яка призводить до змін розміру i складу власного та позикового капіталу підприємства.

Рекомендована література

Основна: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [12], [13], [20], [21], [22],

[23], [24], [25], [26], [27], [29], [30], [31]

Додаткова: [2], [4], [6], [9], [10], [17], [20], [22], [24]

Практичне завдання

Записати господарські операції ТзОВ «Росток» за березень 20__ року (табл. 30) в журнал реєстрації господарських операцій (табл. 31). Скласти та записати в журнал реєстрації господарських операцій кореспонденцію рахунків за операціями та визначити невідомі суми.

При визначенні невідомих сум слід використовувати допоміжні таблиці, а саме:

  • розрахунок транспортно-заготівельних витрат, що списуються на певні об'єкти витрат (табл. 32);

  • розрахунок загальновиробничих витрат, що списуються на собівартість жіночих та чолов1чих костюмів (дод. 33, 34);

  • розрахунок виробничої собівартості продукції (табл. 35);

  • розрахунок собівартості реалізованої продукції (табл. 36);

  • розрахунок адміністративних витрат i витрат на збут з метою їх списання на фінансові результати діяльності (табл. 37);

- розрахунок фінансових результатів діяльності (табл. 38).

Таблиця 30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]