Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_prakt_sr_IDZ_2013.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
5 Mб
Скачать

Передмова

В умовах ринкової економіки суттєво зростає роль обліку, оскільки на основі його даних приймаються рішення щодо змін напрямів виробництва, його оновлення, переміщення капіталу відповідно до ринкової кон`юнктури.

Метою навчально-методичного посібника є надання методичної допомоги в освоєнні теоретичного курсу з дисципліни «Бухгалтерський облік (загальна теорія)» та набуття практичних навичок з бухгалтерської роботи при виконанні ситуаційних задач, наближених до реальних виробничих умов господарської діяльності підприємств і організацій в ринковому середовищі. Навчально-методичний посібник передбачає також виконання самостійної роботи за наведеними задачами, що відповідає нинішньому напряму вдосконалення навчального процесу.

Вивчення навчальної дисципліни «Бухгалтерський облік (загальна теорія)» дасть можливість сформувати у студентів комплексний науковий підхід до аналізу господарських явищ та відображення їх в обліку. Після вивчення даного курсу студент повинен вміти: правильно розуміти і розрізняти, що відноситься до господарських засобів, а що є джерелами їх утворення; фіксувати вчасно всі факти господарського життя, які змінюють або підтверджують склад майна або його джерела; вчасно висвітлювати всі господарські операції в документах бухгалтерського обліку і швидко знаходити в них необхідну інформацію; правильно користуватися формами фінансової звітності і на основі її даних робити аналіз; робити правильний і вчасний аналіз з обліку процесу постачання, виробництва і реалізації продукції; проводити аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства та вміти надавати пропозиції щодо покращення роботи підприємства.

Сумлінна робота над навчально-методичним посібником сприятиме підготовці фахівців, рівень знань яких повинен відповідати новим тенденціям і вимогам до формування висококваліфікованих спеціалістів економічного профілю з новим економічно-правовим мисленням і практичними навичками.

Практична робота № 1 Розділ I. Методологічні засади бухгалтерського обліку Тема: Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод.

Мета. Розглянути сутність бухгалтерського обліку в системі господарського обліку та його історичні аспекти.

Основні терміни I поняття

Підприємство – самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентними органами державної влади.

Принцип бухгалтерського обліку – це правило, яким слід керуватися при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності.

Господарсъкий облік - cпосіб кількісного відображення i якісної характеристики господарської діяльності з метою контролю і управління нею.

Оперативний облік - cпociб спостереження та контролю за окремими господарськими операціями безпосередньо в процесі їх здійснення з метою оперативного керівництва ними.

Статистичний облік - це вид господарського обліку, який забезпечує кількісне вимірювання окремих суспільних явищ, що вивчаються у взаємозв'язку їхнім якісним аспектом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]