Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

2.2.3 Аналіз платоспроможності підприємства

Одним з показників, що характеризують фінансовий стан підприємства, є його платоспроможність, тобто можливість наявними грошовими ресурсами своєчасно погасити свої платіжні зобов'язання.

Аналіз платоспроможності необхідний не тільки для підприємства з метою оцінки та прогнозування фінансової діяльності, але і для зовнішніх інвесторів (банків). Перш ніж видавати кредит, банк повинен упевнитися в кредитоспроможності позичальника. Те ж повинні зробити і підприємства, які хочуть вступити в економічні відносини один з одним. Особливо важливо знати про фінансові можливості партнера, якщо виникає питання про надання йому комерційного кредиту або відстрочки платежу.

Оцінка платоспроможності здійснюється на основі характеристики ліквідності поточних активів, тобто часу, необхідного для перетворення їх в грошову готівку. Поняття платоспроможності та ліквідності дуже близькі, але друге більш ємне. Від ступеня ліквідності балансу залежить платоспроможність. У той же час ліквідність характеризує не тільки поточний стан розрахунків, але й перспективу.

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні коштів по активу, згрупованих за ступенем спадної ліквідності, з короткостроковими зобов'язаннями за пасивом, які групуються за ступенем терміновості погашення.

Найбільш мобільною частиною ліквідних коштів є гроші і короткострокові фінансові вкладення. До другої групи належать готова продукція, товари відвантажені і дебіторська заборгованість. Ліквідність цієї групи поточних активів залежить від своєчасності відвантаження продукції, оформлення банківських документів, швидкості платіжного документообігу у банках, від попиту на продукцію, її конкурентоспроможності, платоспроможності покупців, форм розрахунків та ін.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності.

Даний коефіцієнт дозволяє оцінити можливості господарства до миттєвого погашення своїх поточних зобов'язань. Він розраховується як відношення грошових коштів і поточних фінансових інвестицій до поточних обов'язків.

Кал = ГК / ПЗ, Кал = 6 / 4274 = 0,02

де Кал = коефіцієнт абсолютної ліквідності; ГК - грошові кошти і поточні фінансові інвестиції; ПЗ - поточні зобов'язання.

Нормативне значення коефіцієнта вважається 0,2. Але це досить умовна величина. Справа в тому, що значні залишки грошових коштів на рахунках у банку або в касі можуть свідчити про неефективну політику щодо використання і невдало складені плани грошових потоків або відсутність їх.

Коефіцієнт проміжної ліквідності.

Даний показник, відображає проміжну ліквідність підприємства. Він розраховується як співвідношення грошових коштів, поточних фінансових інвестицій та дебіторської заборгованості у поточним обов'язків.

Кпрл = ГК / ПЗ, Кпрл = 1159 19 234 6 / 4274 = 1418/4274 = 0,33

де Кпрл - Коефіцієнт проміжної ліквідності; ГК-Грошові кошти;

Оптимальним вважається значення даного коефіцієнта від 0,6 до 1.0. При його аналізі необхідно звернути увагу на структуру дебіторської заборгованості. Якщо в структурі значну частину займає дебіторська заборгованість, неоплачена в строк, або сумнівна дебіторська заборгованість, то необхідно детального розібратися з кожним дебітором, виявляючи можливість оплатити його рахунку.

Коефіцієнт загального покриття.

Значення даного коефіцієнта дорівнює відношенню всіх оборотних активів (за винятком витрат майбутніх періодів) до поточних зобов'язань.

Кзп = ОА / ПЗ,

Коп = 4898/4274 = 1,15,

де, Кзп - коефіцієнт загального покриття; ОА - оборотні активи.

Раніше вважалося що коефіцієнт не повинен бути менше 2. Сьогодні щодо надійним вважатися його рівень у межах від 1,3 до 1,7. Однак при цьому необхідно врахувати безліч обставин. Так, значний вплив на можливості підприємства розрахуватися зі своїми поточними зобов'язаннями, показує структура і ліквідність матеріально-виробничих запасів, незавершеного виробництво.

Коефіцієнт платоспроможності.

Цей показник найбільш пов'язаний з трьома попередніми коефіцієнтами. Але на відміну від них він характеризує не настільки потенційну можливість підприємства розрахуватися за своїми зобов'язаннями, на скільки реальну. Для цього в платіжні засоби включаються всі можливі оборотні активи, які знаходяться у виробничому процесі.

Кп = ПЗБ / ПЗ,

Кп = 811 260 1159 19 234 6 / 4274 = 2489/4274 = 0,58,

де КП - коефіцієнт платоспроможності; ПЗБ - платіжні засоби.

Нормативне значення цього коефіцієнта має прирівнюватися до одиниці. При його аналізі необхідно звернути увагу на ті ж самі обставин, що і при розгляді трьох попередніх коефіцієнтів.