Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

Вступ

Розділ 1. Доходи та витрати на підприємстві

1.1. Характеристика і склад грошових надходжень підприємств

1.2. Доходи (виручка) від реалізації продукції, робот, послуг

1.3. Загальна характеристика витрат та їх класифікація

1.4. Формування прибутку підприємства

Розділ 2. Характеристика об'єкта спостереження

2.1. Загальна характеристика підприємства

2.2. Аналіз фінансового стану підприємства ЗАО «Харпластмасс»

2.2.1. Аналіз балансу підприємства

2.2.2. Аналіз фінансової стійкості підприємства

2.2.3. Аналіз платоспроможності підприємства

2.2.4. Аналіз рентабельності.

Розділ 3. Напрямки зміцнення фінансової стійкості та платоспроможності підприємства.

3.1. Суть та необхідність фінансової стійкості підприємства

3.2. Оптимізація методичних підходів до аналізу платоспроможності підприємства

3.3. Шляхи підвищення фінансової стійкості на підприємстві

3.4. Тактичні цілі досягнення фінансової стійкості

Розділ 4. Організація охорони праці на виробництві

4.1. Основні положення організації охорони праці на виробництві

4.2. Мікроклімат виробничих приміщень

4.2.1. Шкідливі речовини на виробництві

4.2.2. Освітлення виробничих приміщень

4.2.3. Виробничій шум

4.3. Санітарно-гігієнічне нормування забруднення повітряного середовища на виробництві

Висновки

Перелік використаної літератури

Додатки

Вступ

В Україні відбуваються глибокі економічні перерви, обумовлені поверненням країни в річище загальних процесів світового розвитку. Ринкова економіка, при всій розмаїтості її моделей, характеризується тим, що являє собою соціально орієнтоване господарство, що доповнюється державним регулюванням. Україна, що підвелася на шлях важких реформ, зштовхується з множиною проблем. Одна з них - непрофесіоналізм у сфері керування, переваження некваліфікованих керівників на підприємствах усіх рівнів, прагнення управляти методами, властивими адміністративно-командній системі.

Ринкові відносини, що передбачають плюралізм форм власності, право на повну господарську самостійність і розпорядження результатами праці, зокрема, у формуванні матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Особливу роль у цьому процесі відіграє механізм формування доходів і витрат підприємств і організацій.

Як економічна категорія різниця між доходами та витратами характеризує результат підприємницької діяльності підприємства. При порівнянні доходів з витратами підприємства за той же період визначається прибуток - показник, найбільш повно відображає ефективність виробництва, обсяг і якість виробленої продукції, стан продуктивності праці, рівень собівартості. Разом з тим прибуток надає стимулюючий вплив на зміцнення комерційного розрахунку, інтенсифікацію виробництва при будь-якій формі власності.

Показники доходів і витрат є найважливішими в системі оцінки результативності та ділових якостей підприємства, ступеня його надійності і фінансового благополуччя як партнера. Свою роль грають і збитки. Вони висвітлюють помилки і прорахунки в напрямку засобів, організації виробництва та збуту продукції.

У своїй практичній діяльності організація виходить з того, що кінцевим результатом її підприємницької діяльності є досягнення необхідної рентабельності продукції (робіт, послуг). Показники доходів, прибутку і рентабельності є основними характеристиками ефективності фінансово-господарської діяльності організації. У процесі аналізу досліджуються рівень показників, їх динаміка, визначається система факторів, що впливають на їх зміну.

Так як метою діяльності будь-якого комерційного підприємства є прибуток, скрупульозний облік доходів і витрат має принципове значення. Тому в даний час розгляду методики бухгалтерського обліку, оподаткування та аналізу доходів і витрат в економічній літературі приділяється особлива увага. І справа тут не тільки у впливі процесу управління доходами та витратами на фінансовий стан підприємства, але і у великій кількості нових нормативних документів, що регулюють порядок їх бухгалтерського обліку. Так, останнім часом вносяться поправки в чинне законодавство з метою наближення вітчизняної системи обліку доходів і витрат до міжнародних стандартів фінансової звітності.

Доходів (витрат) організації визнається збільшення (зменшення) економічних вигод у результаті надходження (вибуття) активів (грошових коштів, іншого майна) і (або) погашення (виникнення) зобов'язань, що призводить до збільшення (зменшення) капіталу цієї організації, за винятком внесків учасників (власників майна).

Саме важливість точного і своєчасного обліку доходів і витрат, якісного проведення їх аналізу та необхідність виявлення факторів і резервів підвищення доходів зумовила вибір теми дипломної роботи, коло досліджуваних питань і логічну схему побудови даної роботи.

Актуальність теми дипломної роботи обумовлена важливістю формування доходів і витрат, фінансових результатів і показників рентабельності для підприємств усіх форм власності як способу визначення шляхів і резервів підвищення прибутку та рентабельності.

Мета даної роботи - визначити найбільш ефективні та перспективні методи управління доходами та витратами.

Поставлена мета зумовила необхідність вирішення низки взаємозалежних задач:

1. Проаналізувати склад доходів і витрат організації

2. Встановити фактори, що впливають на доходи і витрати

3. Визначити основні джерела доходів і витрат

4. Розглянути застосовуються на практиці методи управління доходами та витратами

5. Визначити найбільш перспективні та ефективні методи управління доходами та витратами.

Об'єктом дослідження виступає формування доходів і витрат організації.

Предметом дослідження є управління доходами та витратами організації.

Теоретичною і методологічною основою роботи є основні положення і висновки, сформульовані в наукових фундаментальних працях вітчизняних і закордонних економістів.

Інформативною основою дослідження є роботи українських фахівців в області фінансів підприємств; матеріали наукових конференцій; періодичної преси.

У ході дослідження використовувалися загальнонаукові методи, методи порівнянь, угруповань, спостереження, обстеження, комплексної оцінки, аналітичні процедури та інше.

Актуальність, мета і завдання визначили структуру роботи, яка складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел, літератури і додатків.

У першому розділі розглядається складу доходів і витрат, у тому числі фактори, що впливають на розмір доходів і витрат, основні джерела доходів організації та напрямки їх витрачання, а також методи управління дохідними і видатковими статтями підприємства.

У другому розділі наведена коротка характеристика господарської діяльності об'єкта дослідження, а також розглянуті формування доходів і витрат у ЗАО "ХАРПЛАСТМАС" і методи управління ними.

У третьому розділі за результатами проведених розрахунків та комплексної оцінки були запропоновані напрямки щодо підвищення рівня показників платоспроможності, ліквідності та ділової активності підприємства.

У четвертому розділі розглянуті питання охорони праці і техніки безпеки на робочому місці спеціаліста.

Розділ 1. Доходи та витрати на підприємстві

1.1 Характеристика і склад грошових надходжень підприємств

У процесі виробничо-господарської діяльності підприємств постійно здійснюється кругообіг коштів. Укладання коштів у виробництво з метою виготовлення товарів і отримання виручки від їх продажу характеризує кругообіг коштів підприємств.

Забезпечення грошових надходжень, які потрібні для відшкодування витрат виробництва й обігу, своєчасне виконання фінансових зобов'язань перед державою, банками та іншими суб'єктами господарювання, формування доходів і прибутку є найважливішою стороною діяльності підприємств.

Вхідні грошові потоки підприємств за їхніми джерелами можна поділити на внутрішні та зовнішні. Коли кошти надходять з будь-яких джерел на самому підприємстві, вони належать до внутрішніх. Надходження коштів за рахунок ресурсів, які мобілізуються на фінансовому ринку, свідчить про використання зовнішніх джерел. Структура вхідних грошових потоків залежить від сфери діяльності та організаційно-правової форми підприємства. У країнах з розвинутою ринковою економікою 60-70 % фінансових ресурсів надходить на підприємства за рахунок внутрішніх джерел.

Внутрішні грошові надходження згідно з чинною практикою обліку і звітності включали :

1) виручку від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг;

2) виручку від іншої реалізації;

3) доходи від фінансових інвестицій;

4) доходи від інших позареалізаційних операцій.

За командно-адміністративної економіки, коли ще не було реального фінансового ринку, уведення в класифікацію грошових надходжень доходу від позареалізаційних операцій було цілком виправданим. Тоді підприємства майже не мали доходів від цінних паперів, крім державних облігацій, котрі мали зовсім незначну питому вагу в загальних грошових надходженнях.

В основному доходи від позареалізаційних надходжень формувались за рахунок штрафів і пені, прибутку минулих років, виявленого у звітному році, списаної раніше дебіторської заборгованості, яка вважалася безнадійною, але котру, проте, було погашено у звітному періоді. Однак за ринкової економіки, коли функціонує і розвивається фінансовий ринок, а підприємства здійснюють фінансові інвестиції, стало доцільним ввести в класифікацію грошових надходжень "Доходи від фінансово-інвестиційної діяльності", відокремивши їх від "Доходів від позареалізаційних операцій".

Трансформація ринкових відносин потребує створення необхідної інфраструктури. Розвивається фінансово-кредитна система, створюється і функціонує фінансовий ринок. За таких умов багато підприємств поряд з основною займається і фінансово-інвестиційною діяльністю: купівлею і продажем цінних паперів, укладанням тимчасово вільних коштів на депозитні рахунки, лізингом; валютними та іншими операціями з метою отримання додаткових доходів.

Доходи від цієї діяльності мають значну питому вагу у вхідних грошових потоках підприємств і є мірою розвитку ринкової інфраструктури, особливо фінансового ринку. Ці доходи зростатимуть. Доходи від фінансових операцій справляють прямий, безпосередній вплив на формування загального прибутку.

Грошові надходження підприємств включають:

- Доходи від основної (операційної) діяльності - виручка від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

- Доходи від іншої операційної діяльності (реалізація оборотних активів, іноземної валюти; від операційної оренди, операційних курсових різниць; одержані пені, штрафи, неустойки; від списання кредиторської заборгованості; одержані гранти, субсидії, інші доходи).

- Доходи від фінансових операцій: від спільної діяльності, інвестицій в асоційовані і дочірні підприємства, одержані дивіденди, одержані відсотки за облігаціями, інші доходи.

- Доходи від іншої звичайної діяльності: реалізації фінансових інвестицій, основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних активів; ліквідації необоротних активів; неопераційних курсових різниць; безоплатно отриманих оборотних активів; уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій.

- Доходи від надзвичайних подій: відшкодування збитків від надзвичайних подій; інші надзвичайні доходи.

Отже, грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів. Відшкодовуючи авансовані у виробництво вкладення, формуючи доходи і грошові фонди, вони створюють економічні умови для нового циклу виробництва і реалізації продукції, удосконалення та розширення власного господарства, збільшення власного капіталу.