Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

Розділ 2. Характеристика об'єкта спостереження

2.1 Загальна характеристика підприємства

1931 рік. Вся країна в новобудовах перших п'ятирічок. У цей бурхливий період індустріального розвитку країни на околиці Харкова в селищі Залютино. в невеликому 2-х поверховому будинку введена в експлуатацію целулоїдної фабрика Республіканського тресту пластмасової та галантерейної промисловості, створена на базі колишніх шкіряних майстерень. У передвоєнні роки підприємство швидко розвивається і до початку Великої Вітчизняної війни виробляє понад 30 найменувань з галаліта, целулоїду і пресові вироби спецпризначення.

Війна перервала світовий розвиток країни. Замість чоловіків, які пішли на фронт захищати Батьківщину, до верстатів встали люди похилого віку і жінки, хлопці і дівчата для виготовлення продукції для оборонної промисловості. У жовтні 1941 року, в зв'язку з наближенням фронту до Харкова, було прийнято рішення про евакуацію фабрики в Омськ, а до кінця року вона вже випускала продукцію для оборонної промисловості. У жовтні 1943 року після визволення Харкова від німецько-фашистських загарбників з фронту повернулися перші працівники підприємства. У холодних, непристосованих приміщеннях вони продовжили випуск продукції для потреб фронту. У 1947 році фабриці присвоєно найменування завод "Харпластмас". У 1955 році до заводу був приєднаний завод "набивок". У цей період завод випусків найрізноманітнішу продукцію: синтетичні смоли і преспорошки, вироби з целулоїду, ебонітові, паранітові гумові вироби, інструментальне виробництво. Завод випускає деталі технічного призначення для заводів Харкова і України. Номенклатура цих виробів зростає стрімкими темпами. З 1962 по 1968 роки здійснено реконструкцію заводу, введені в експлуатацію нові цехи: пресовий, інструментальний, литійний, ремонтно-механічний. Реконструкція заводу дозволила довести потужність заводу але переробки пластичних матеріалів до 7330 тонн на рік, потужність інструментального виробництва - до 1520 умовних форм на рік. Створення такого потужного інструментального цеху дозволило заводу вирішити проблему забезпечення власного виробництва оснасткою.

Головний курс заводу - механізація та автоматизація технічних процесів. Завод "Харпластмас" відомий високою кваліфікацією своїх кадрових робітників та інженерно-технічних працівників, які вписали багато чудових сторінок у справу технічного переозброєння заводу.

Забезпечення високої якості продукції, що випускається гарантує центральна заводська лабораторія, оснащена найсучаснішим випробувальним обладнанням. Дуже допомогли заводу роторні лінії ЛГТІ-20 в пресовому цеху, що дають продукції в 9 разів більше, ніж на пресі.

Для автоматизації технологічних процесів багатьох деталей, які раніше виготовлялися методом пресування і відрізнялися великою трудомісткістю, здійснено переклад технологічних процесів їх виготовлення на метод лиття під тиском.

На заводі вперше в галузі освоєно новий технологічний процес виробництва деталей з литного фенопласта марки Е24-122-02 методом лиття під тиском на реактопластавтоматах, що дозволяє виключити попередню підготовку пресматеріалу, підвищити в 5 разів з'їм продукції з одиниці обладнання, зменшити витрату сировини за рахунок використання відходів від прогону маси, підвищити зносостійкість оснащення, зменшити енерговитрати, поліпшити умови праці робітників, ліквідувати насосно-акумуляторну станцію і ділянку сушки.

Змінений технологічний процес виготовлення деталі "втулка", що передбачає заміну дорогого матеріалу на більш дешевий матеріал, що дозволяє значно знизити собівартість деталі.

Впроваджена автоматизована система обліку і контролю енергоресурсів на базі ІІСЕ-2.

Дана система дозволила використовувати сучасні прилади, автоматизувати облік, контроль і регулювання витрати електроенергії, теплової енергії, стисненого повітря, природного газу, води, звільнила від необхідності спостереження за численними приладами обліку.

Виробництво плівкових виробів на заводі почалося з виготовлення розроблених заводськими конструкторами автоматів для склеювання, обрізки мішків.

На заводі приділяється увага охороні навколишнього середовища. В останні роки здійснено цілий ряд заходів для захисту чистоти вод, зниження викиду шкідливих відходів в атмосферу.

Приділяється увага і пропаганді природоохоронних знань. Організовано методичний кабінет охорони природи, працює філія районного університету "Природа", в цехах є куточки охорони природи. Для забезпечення науково-технічного розвитку проводиться-постійна співпраця з науково-дослідними та проектними інститутами. Підприємство знаходиться в зручній до транспортних розв'язок частині міста Харкова, займає площу 7,6 га, виробничі площі складають 45000 м2.

Для енергозабезпечення на підприємстві є власна підстанція на 8640 кВА (використовується 600 кВА), підведені два кабелі АРВ; є автономна газова котельня, підприємство підключено до системи міського водопостачання та водовідведення, є також 2 артезіанські свердловини.

В даний час на заводі діють наступні види виробництв: лиття під тиском, видувка, екструзія плівки і труб, виробництво лреформ, пляшок і банок з поліетилентерефталату, переробка технологічних відходів і вживаних пластмасових виробів і плівки, є власна інструментальна база. На заводі працюють досвідчені, кваліфіковані фахівці в галузі переробки пластмас, є також акредитована випробувальна лабораторія.

Парк наявного на підприємстві обладнання з видів виробництва характеризується наступним чином:

- ливарне виробництво - термопластавтомати з об'ємом виливки 100 - 4000 смз. виробництва Німеччини, Польщі, Італії;

- видувне виробництво - видувні агрегати БА-60, Болгарія, видувні агрегати "СН0Б08" до 6 л, Чехія;

- виробництво пластикової тари з поліетилентерефталату (ПЕТ)-ливарний комплекс фірми 1Ч158Е1 А8В, Японія для виготовлення преформи-пляшки, моностадійная машина фірми М85Е1 А5В, Японія, для виготовлення лреформ, видувні машини БЗ-ВВП-2, МТ-1200-3 / 1, Україна;

- виробництво поліетиленової плівки - агрегати УРП - 3 500, ЛРП -1200, 'Кіфель1установка для 5-ти шарової співекструзії фірми Біеллоні.

В даний час підприємство може виготовляти на рік:

- ливарних виробів в обсязі до 800 т, в т.ч. числі сидінь для спортивних споруд 70000 Шт.в рік;

- видувних виробів - до250 т;

- плівки - до 2500 т;

- вироби з поліетилентерефталату - до 960 т;

- вторинна переробка відходів пластмас - до 5000 т.

Підприємство випускає продукцію такого асортименту:

- тара з поліетилентерефталату (ПЕТ): преформи 26, 38, 42 г, пляшки місткістю 0,5 л, 1,0 л, 1,5 л, 5,0 л, банки місткістю 0,2 л, 0,5 л:

- товари народного споживання із пластмас: відра, тази, корзини для сміття, поливалки, гуртки, сидіння для унітазів та ін;

- тара полімерна: бочки 50л, каністри 5, 10, 20л, ящики;

- іграшки: конструктори, пісочні набори та ін;

- сидіння для спортивних споруд;

- плита для підлоги і грати для тваринницьких ферм.

Підприємство має вільні виробничі площі, на яких можна розмістити нові виробництва з переробки пластмас.