Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.Р.1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Опрацювання результатів

Цукроутворюючу здатність борошна Х виражають в мг мальтози на 10 г муки і розраховують за формулою:

Х = М ·100/20,

де М – кількість мальтози в 20 см3 фільтрату, мг; 100- об'єм суміші, в якій міститься 10 г борошна, см3.

Йодометричний метод

Метод базується на визначенні кількості окисної міді до та після відновлення лужного розчину міді цукром.

Принцип методу такий – під час кип'ятіння точної кількості Фелінгової рідини з досліджуваним розчином, що містить редукуючі цукри, останні відновлюють двовалентну мідь до оксиду одновалентної міді за схемою:

Cu 2+ 1 е Cu +

Далі на двовалентну мідь, що залишилася, діють КІ. Внаслідок взаємодії іон йоду окислюється, а двовалентна мідь відновлюється:

2Cu 2+ + 2КІ 2 Cu + + І2

Молекулярний йод, що виділився, відтитровують розчином тіосульфату натрію:

І2 + 2 S2O32 – - + S4О62-

Паралельно проводять контрольний дослід, у якому замість досліджуваного розчину беруть дистильовану воду. В цьому випадку визначають кількість тіосульфату натрію, еквівалентну всій двовалентній міді, що бере участь у досліді.

За різницею об'ємів розчину тіосульфату натрію, витраченого на титрування І2, після взаємодії КІ зі всією двовалентною міддю (контрольний дослід) і тією, що залишилась після взаємодії з редукувальним цукром двовалентної міді.

Хід визнвчення

В конічну колбу місткістю 50 см3 відміряють 3 см3 витяжки і 1 см3 розчину сірчаної кислої міді з масовою часткою 6,9%.

З метою отримання більш точних показань витяжки з високим вмістом цукру беруть в об'ємі 1 см3 і додають 2 см3 дистильваної води або попередньо розводять витяжку.

Доливають 1 см3 лужного розчину калій-натрію виннокислого, кип'ятять 2 хв. з моменту закипання, охолоджують на водяній бані до кімнатної температури.

Титрування проводять наступним чином: до 1 см3 30%-го йодистого калію додають 1 см3 сірчаної кислоти з масовою часткою 25% і титрують йод, який виділився розчином тіосульфату натрію с=0,1 моль/дм3 до світло – жовтого забарвлення, додають 3-4 краплі розчину крохмалю з масовою часткою 1% і продовжують титрування до знебарвлення розчину. За таких же умов титрують

3 дм3 дистильованої види.

Обчислення результатів

Різниця результатів титрування в контрольному досліді і при визначенні цукру у витяжці, помножена на поправку до тиру, показує кількість відновленої міді, яке виражається в мг 0,1 моль/дм3 розчину тіосульфату натрію.

Коефіцієнти перерахунку витраченої кількості 0,1 моль/дм3 розчину тіосульфату натрію на цукор: глюкоза-3,3; фруктоза-3,7; цукроза-3,4; мальтоза-5,4.

Вміст цукру Х виражають у процентах на суху речовину:

Х=,

де с- різниця в кількості точно 0,1 моль/дм3 розчину тіосульфату натрію, яке пішло на титрування в контрольному досліді і визначенні;

К- коефіцієнт перерахунку на даний вид цукру;

m – маса речовини у взятій на визначення витяжці, мг; W – вологість муки,%.

Обчислення ведуть з точністю до 0,1%.

Таблиця для перерахунку результатів, отриманих

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]