Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.Р.№1.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1 методи визначення домішок, запаху, смаку і кольору насіння

Мета роботи - ознайомитися з методами визначення запаху, смаку і кольору в насінні олійних культур.

Основні теоретичні положення

Соняшник - основна олійна культура в Україні. Його частка становить понад 75% загального обсягу виробництва рослинної олії. Соняшник належить до ботанічної родини айстрових, квітки його зібрані в суцвіття типу кошика. Плід - сім’янка з крихкою оболонкою, що не розкривається. Кращі сорти соняшника відзначаються високою врожайністю (35-40 ц/га) та олійністю (52-60 %). Вміст плодової оболонки та лушпиння становить близько 20 %.

Бавовник – друга за значенням олійна культура в світі, що належить до родини мальвових. Квіти бавовнику зібрані у суцвіття типу звивини і дозрівають неодночасно. Після збирання бавовняного волокна та оброблення на бавовноочисних заводах на поверхні насінин залишається ще деяка кількість короткого бавовняного волокна – пуху та підпушку. У середньо-волокнистих сортів воно досягає 8-12 %, у тонковолокнистих – 4-7 %. Олійність насіння 22-24 %, лушпиння – 40-44 %.

Інші олійні культури переробляють у значно менших обсягах. Найбільшу роль серед них відіграють льон, соя, рицина, ріпак, свиріпа, кунжут, арахіс, гірчиця.

Льон – належить до родини льонових. Його суцвіття – типу китиці, плід – коробочка, що містить від однієї до десяти насінин. Врожайність – 7-10 ц/Га, олійність – 46-48 %. Насіння льону надходить на перероблення без відокремлення насінної оболонки.

Соя – належить до родини бобових, квітки зібрані в суцвіття типу китиць, плоди – боби, містять від двох до п’яти насінин. Олійність соєвого насіння – 19-22 %, лушпиння – 5-10 %.

Рицина – належить до родини молочайних, квітки її зібрані в суцвіття типу китиці, плід – коробочка. Олійність насіння рицини – 54-56%, лушпиння – 22-25%.

Олію виробляють також із насіння гарбузів, свиріпи, томатів, кісточок маслин, абрикосів, персиків, вишень, винограду, слив, усіх видів горіхів, зародків кукурудзи, пшениці та інших зернових культур.

Останнім часом виготовляють олію із ріпаку, який відрізняється незначними затратами на його вирощування, стабільною врожайністю 1,5-2,0т з

1 га, здатністю очищати грунт від збудників хвороб, високою олійністю 45%, вмістом білка 30%, широким ринком збуту, високою вартістю 260 дол. за 1 т. Ріпакову олію за складом прирівнюють до маслинової (прованської). Перспективним є також одержання олії із сої, площі для вирощування якої постійно зростають.

Насіннєва маса, яка надходить на зберігання і переробку, представляє собою неоднорідну суміш, яка складається із насіння і сторонніх домішок: органічних (стебло, листя, оболонки насінин), мінеральних (земля, каміння, пісок) та олійних (ушкоджені насінини). Присутність домішок знижує продуктивність технологічного обладнання, збільшує зношення робочих органів машин, деякі із домішок надають олії нехарактерне забарвлення, понижують харчову вартість олій, харчову та кормову цінність шротів. Зрештою, домішки є джерелом мікроорганізмів в насіннєвій масі, і сприяють псуванню насіння при зберіганні. Домішки таким чином ускладнюють зберігання і переробку насіння і тому необхідно очищати насіння від домішок.

Особливістю підготовки насіння соняшнику є їх калібровка, тобто розділення насіннєвої маси за розмірами на 2-3 фракції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]