Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 77. Політико правові погляди ідеологів соціалізму(А. Сен- Сімон, Ш. Фур»є, Р. Оуен)

.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
22.98 Кб
Скачать

77. Політико правові погляди ідеологів соціалізму(А. Сен- Сімон, Ш. Фур»є, Р. Оуен)

Ідеї соціалізму були розвинуті цими мислителями в 19 століття. Сен-Сімон був представником французького соціалізму. Основою поглядів на державу і право є концепція історичного прогресу.

Суть її полягає у тому, що людство закономірно розвивається по висхідній лінії. Переходячи від 1 стадії до іншої людство постійно вдосконалюється. У розвитку людства виділяє такі 3 стадії:

теологічна, яка охоплює період античності і середньовіччя;

метафізична до якої належить тогочасне суспільство;

позитивна стадія з таким встановленим суспільним устроєм коли більшість людей будуть щасливими.

Він стверджував що закон який встановлює владу і форму правління не має такого значення і такого впливу на добробут нації як закон що встановлює власність і регулює користування нею.

Франсуа-Марі- Шарль-Фур»є піддає рішучій критиці тогочасний суспільний устрій і формує власну концепцію його удосконалення. Ділив усю історію людства на такі періоди: дикість, варварство, патріархат, цивілізація.

Стверджував, що право є ніщо коли людина немає матеріальних гарантій для його здійснення. Наголошував що основним серед всіх прав є право на працю. За ним спостерігається таке явище як фаланга-землеробсько-промислове об»єднання, яке складається з 1600-1700 членів.

Розподіл праці у фаланзі повинен здійснюватися за індивідуальними нахилами і здібностями кожного члена фаланги. У фаланзі не має місця таким відносинам як влада підпорядкування.

Роберт Оуен, який жив і творив у Англії. Був першим представником соціалізму який прагнув втілити свої ідеї в життя. Будучи співвласником і керуючим фабрикою у Швейцарії він запровадив скорочення робочого дня до 10год. Замість звичного 13-14год.

Основною соціальною проблемою суспільства вважав недостатній інтелектуальний рівень населення. Навідміно від 2 попередніх мислителів виступає і критикує проти приватної власності і економічної нерівності, оскільки

Вважає що причиною всіх негаразд є приватна власність, яка виступає причиною злочинів і бід яких зазнає людина. Він стверджував що закони які видаються державою можуть не тільки полегшити ті чи інші сторони життя трудящих, але й здійснити більш широкі реформи їхніх інтересів.