Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 8 Брахманізм

.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.15 Кб
Скачать

8 Політ. Ідеї у вченнях брахманізму.

Ідеї Брахманізму:

1.Джерело влади правителя божественне.

2.Головним засобом забезпечення порядку є примус.

3.Верховенство релігійного закону.

Політичним ідеалом брахманізму була теократична держава.

Брахманізм і буддизм — провідні напрями у релігійній і політико-правовій ідеології Давньої Індії. Що являє собою система політикоправових поглядів брахманів

1) У світі, природі і суспільстві згідно з брахманістською концепцією діє світовий закон (рта), установлений вищим божеством Брахмою. Цей закон визначає і місце, і правове становище кожного стану (варни) у суспільстві, поділеного божеством.

2) За Законами Ману усі варни і їх члени повинні слідувати дхармі (закону, звичаю, правилу поведінки), тлумачення змісту і захист якої належить виключно брахманам.

3) Вирішальну роль у суспільному устрої і мистецтві управління у Ведах і Законах Ману відведена покаранню. Покарання (данда) у своєму земному вигляді означає буквально палку, а зміст управління (дандаїті) — «керівництво (володіння) палкою».

4) Політичним ідеалом брахманізму була своєрідна теократична держава, де цар править під керівництвом жерців, визнає вищість релігійного закону над світським.

5) Давньоіндійські правові збірники містять практичне керівництво з державного управління, політики. Такою є «Артхашастра» на зміст збірника помітний вплив справив буддизм. Тут дхарма трактується як «закон, заснований на істині», який охороняється суворими покараннями. Однак принципом державного управління називається не покарання, а «артха» — користь. Принцип користі пронизує практичні настанови про усунення перешкод на шляху до суспільного порядку, про застосування витончених засобів державної політики, про судочинство, правила й обов’язки державних чиновників тощо.