Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 2.Періодизація історії вчень про державу та право

.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
15.69 Кб
Скачать

2.Періодизація історії вчень про державу та право

Наразі серед учених, які вивчають історію вчень про державу та право, не вироблено єдиної її періодизації. Одні є прихиль¬никами формаційного (в основі - вчення про суспільно-еконо¬мічну формацію), а інші - класичного підходу (за поділом загаль¬ної історії) при визначенні періодизації історії вчень про державута право.

Обидва з них не зовсім вдалі, хоч і не позбавлені об'єктивних факторів, та не завжди дають змогу виявити спе¬цифіку розвитку вчень про державу і право. Головна специфічна риса полягає в тому, що кожна історична епоха мала свої, притаманні лише їй державно-правові інститути, поняття і способи їх теоретичного пояснення.

Тож у полі зору теоретиків держави та права певних історичних епох опинялися різні політико-правові проблеми, повязані з особливостями державних установ і принципів права певного історичного типу держави. Особливості різних історичних епох наклали свій відбиток на співвідношення держави та права, тому мислителі й політики в різні часи зо¬середжували увагу на різних теоретичних питаннях держави та права, політики й суспільства.

З огляду на все це, видається, що в періодизації вчень про державу та право прийнятнішим є класичний підхід, який дає можливість виділити такі періоди її розвитку:

1)стародавній (характерним було те, що не розрізняли

державу й суспільство, право та мораль);

2)середньовічний (йому властиве прагнення звільнитися від земних пут, перенесення ідеалів у загробне життя. Водночас держава та церква зливалися в єдине ціле, а норми права ототож¬нювалися з релігійними канонами);

3)новий (охоплює і сучасність, характеризується боротьбою людини за власні права та свободу).