Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 24 Погляди на держ. і право Епікура

.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
15.09 Кб
Скачать

24 Погляди на держ. і право Епікура.

Основні складники етики Епікура, що червоною ниткою проходить майже через усі його твори, це задоволення , свобода, безтурботний стан духу. Зокрема, свобода ним розуміється як відповідальність людини за розумний вибір власного способу життя, вибір якого знаходиться поза суспільним і політичним життям.

Характеризуючи людське суспільство, мислитель визначав, що у ньму ніколи не було справедливості, вирішальну роль відігравали угоди між людьми щодо заборони чи обмеження тих вчинків, які заважають іншим людям.

Наслідком таких між людських угод стало виникнення держави та права, котрі покликані регулювати стосунки між людьми, піклуючись про їхню загальну користь і безпеку. Справедливість в Епікура постає як як природне право котрому мають відповідати вчинки людей, діяльність державної влади та зміст законів.

Саме закони, що відповідають справедливості ї гарантією свободи, безпеки, незалежності громадян, але не всіх, а лише морально досконалих. Саме цю частину суспільства й має охороняти сила закону від «натовпу».