Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 29 Політико – правові ідеї раннього християнства

.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.01 Кб
Скачать

29 Політико – правові ідеї раннього християнства

У І ст. н.е. в одній з найвіддаленіших провінцій Римської імперії - - Іудеї виникло і почало швидко поширюватися християнство

Вчення Христа викладене в Новому Заповіті, до якого увійшли чотири Євангелія, Книга діянь святих апостолів, 21 Послання апостолів та Книга пророцька — Об'явлення свя­того Іоанна Богослова.

Новий Заповіт являє собою нову, відмінну від Старого Заповіту, систему норм і цінностей, новітнє розуміння сут­ності справедливості і права, закону і обов'язку.

Викладені в Новому Заповіті християнські ідеї прони­зані месіанськими поглядами. Згідно з ними, краще впо­рядкування на землі можливе в майбутньому після друго-го пришестя Ісуса Христа, зло, насилля та беззаконня буде виключено з життя, а наявний суспільний устрій заступить царство Боже», себто ідеальна держава, де пануватимуть мир, порядок і справедливість.

В одній з самих ранніх християнських пам'яток Апокаліпсісі (Об'явленні) Іоанна Богослова, написаній в 69році, засуджуються земні порядки, несправедливість І політична влада, викладаються думки щодо майбутнього державного устрою.

У ній Рим називається автором «великим розпусником»,

В основі права християнство того періоду вбачало прав­ду, справедливість, які йдуть від Бога. Правда відкривається людині у вигляді досконалого закону, закону свободи. Воля людини обмежується Божим Законом і має служити йому.

Але недостатньо знати закон, необхідно виконувати всі його приписи. «Бо не слухачі Закону справедливі перед Богом, але виконавці Закону виправдані будуть»1. Причому підкорення закону має базуватися на його усвідомленні, а не під страхом покарання.