Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 32 Теократична теорія Іоана Солсберійського

..docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
16.41 Кб
Скачать

32 Теократична теорія Іоана Солсберійського.

У 1159 р. з'явився політико-правовий трактат історика і юриста Іоанна Солсберійського (невід. —1180) «policraticus» (перекладається як «співавторство»), в якому стверджува­лось, що піддані згідно з волею Бога наділяють владою кня­зя, який в своїй діяльності підпорядкований божествен­ним законам і отримує від церкви меч (право застосування сили). Державу мислитель ототожнював з людським тілом, в якому голова — це князь; серце — сенат; судді — очі, вуха і язик держави; солдати — руки; землеробці — ноги. Душею держави є священик.

Князя, який порушує церковні канони, волю духовенс­тва, обмежує свободу народу, робить з нього рабів, ігнорує закони, Іоанн Солсберійський називає тираном. Такого кня­зя народ має право позбавити влади, застосувавши силу.

В ідеальному варіанті князь повинен здійснювати «помір­коване» правління, бути «слугою права і справедливості», «слугою загальної користі». Проте «свою справедливість» він не повинен ставити вище справедливості Бога, «правосуддя якого і праведне і вічне, і чий закон — справедливість».