Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІЕ та ЕД / ІЕ та ЕД (шпори) / Особливості промислового перевороту у Німеччині

..docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
18.93 Кб
Скачать

Особливості промислового перевороту у Німеччині.

Характерною рисою промислового перевороту в Німеччині є те, що він здійснювався не революційним (як в Англії, Франції), а еволюційним шляхом (урядовими реформами).

Запізнілий характер промислового перевороту був пов’язаний із:

Засиллям феодалізму, власне роздрібненістю німецьких держав (близько 300 держав, кожна з яких з власною грошовою, метричною, митною, законодавчою системами) та їх слабкості окремо протистояти англійській і французькій економічній експансії.

Відсутності тривалий час власних винаходів та капіталів (через ізольованість країни від торгівельних і морських шляхів, відірваності від колоніальних загарбань).

Поштовхом до здійснення промислового перевороту було створення першого в історії митного союзу (об’єднання північно-німецьких держав в 1833 р. на базі безмитної торгівлі). Це сприяло:

накопиченню капіталів та їх інвестуванню відразу у великі заводи-гіганти, фабрики з новітніми англійськими технологіями (насамперед у важку промисловість);

розбудова залізниць, що набула масштабного характеру та сприяла вітчизняному машинобудуванню;

мілітаризація економіки (значне фінансування воєнно-промислового комплексу – Німеччина готувалася до війни з Францією) та грюндерство, яке фінансувало промисловість.

Винаходи. Хімічна промисловість: у 1856 р. - відкриття анілінових фарбників, що започаткувало виробництво фарб; запровадження фармацевтичної продукції, вибухових речовин, каучуку; винайдення покладів калійних солей та фосфору, що започаткувало нову науку агрохімію, пов’язану з виробництвом і застосуванням мінеральних добрив.

Прусський” шлях розвитку сільського господарства:

Едикт „Про сільське господарство” Уряду Прусії (1807-1811 рр.) звільнив кріпаків - все населення отримувало право власності на землю (щоправда за великий викуп).

Таким чином земля швидко сконцентрувалась в руках юнкерів (феодалів) та гросбауерів (фермерів – капіталістів), які почали застосовувати досконалу техніку та мінеральні добрива і згодом досягли лідерства у експорті спирту, який робили з картоплі та цукрового буряку. А успіхи в землеробстві збільшили кормову базу і сприяли розвитку тваринництва (насамперед молочного).