Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІЕ та ЕД / ІЕ та ЕД (шпори) / Характеристика первісних общин

..docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.43 Кб
Скачать

Характеристика первісних общин.

Рід (клан) – це встановлене коло кровних родичів по батьківський чи материнській лінії, які не можуть вступати в шлюб, але пов’язані спільною трудовою діяльністю.

Територія, на якій функціонують певні визначені клани або роди, які мають визначені норми господарювання, культури, релігії, мови, називають общиною.

Кровна пунуальна патріархальна…

За історичним поділом общини поділяються на родові і сусідські.

За економічним поділом на азіатську(село), античну(поліс, місто) та германську(марка).

В азіатському типі общин формуються елементи (зародки) командної централізованої системи.

В античному формуються ел. Ринкової економіки, в якій виробник і споживач мають певну свободу.

В германському формуються елементи змішаної економіки, в якій поєднуються командна і ринкова (правила ринку + командний механізм).

Характеристика первісних общин

Сім'я певний час могла вести господарство самостійно, мешкаючи в окремому житлі й добуваючи їжу самостійно від інших споріднених з нею сімей. Однак вона залишалася на мисливській території, яка належала не одній, а кільком спорідненим сім'ям, які утворювали первісну мисливську общину. Повна економічна незалежність окремих сімей у первісному суспільстві неможлива через низький рівень розвитку виробництва. Це змушувало їх об'єднуватися для колективного ведення господарства .

Крім того, окремий сімейний колектив нежиттєздатний через свою малочисельність. Достатньо було загинути чи захворіти батьку або матері, які сім'я залишалася без годувальника чи виробника одягу та покриву житла, що створювало загрозу життю всіх її членів. Об'єднавшись в общину, декілька споріднених сімей мисливців підстраховували одна одну від подібних неприємностей. Так, якщо вмирав батько, то турботу про вдову та її дітей повинен бути взяти на себе його брат. Об'єднання сімей в общину і зрівняльний розподіл мисливської здобичі між усіма ЇЇ членами усували залежність первісної людини від випадковостей первісної економіки.

Тому головною економічною ланкою первісного суспільства була община, а не сім'я. Первісні мисливці існували насамперед за рахунок колективного полювання силами общини.

Археологам вдалося розкопати декілька общинних селищ прильодовикових мисливців. Виявилося, що, як правило, вони складалися з 5—6 крем'яниць, або сімейних жител.

Оскільки кожна крем'яниця — стійбище окремої сім'ї чисельністю 5—7 осіб, тому община прильодовикових мисливців, яка складалася з 5—7 сімей, в середньому налічувала близько 25—30 осіб.

Общини у різних первісних мисливських народів у середньому налічували 25—30 осіб.