Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІЕ та ЕД / ІЕ та ЕД (шпори) / Причини та результати війни економічний перерозподіл світу

..docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
20.61 Кб
Скачать

Причини та результати війни: економічний перерозподіл світу.

Соціально-економічні причини Другої світової війни:

- Кайзеровська Германія, що володіла колоніями в Африці, в басейні Тихого океану і широко користувалася володіннями Туреччини на Близькому Сході, після поразки в війні 1914-1918 рр. лишилася всіх заморських володінь. Майже всі німці вважали, що в 1919 р. з ними поступили несправедливо. Також незадоволеними результатами (трофеями) Першої світової війни залишилися Італія, СРСР, Японія, Бельгія тощо.

- Істотний вплив на загострення зовнішньополітичних протиріч здійснила світова економічна криза, яка посилила впевненість крупних сировинно-залежних індустріальних країн (Японія, Німеччина) в тому, що необхідно створювати власні економічні імперії.

- В умовах розвитку державно-монополістичного капіталізму все більша частка видатків держбюджету вкладалася агресивними країнами (Німеччина, Японія, Італія) у ВПК на забезпечення нового переділу світу.

- Розповсюдження ідей расизму і шовінізму. Засоби масової інформації використовувались для ухвалення культу сили, розпалювання зоологічної ненависті до націй, проти яких готувалась агресія.

- Розподіл світу на дві протилежні системи (капіталізм і соціалізм).

Соціально-економічні наслідки Другої світової війни:

- Величезні людські і економічні втрати (розорені території, виснажені ресурси, розвивається лише військово-промислова галузь).

- Процеси деколонізації, викликані послабленням європейських метрополій та їх неспроможністю підтримувати колоніальну систему (зокрема, розпад Британської імперії, Французької колоніальної системи).

- Зміна геополітичної ситуації в світі: розподіл світу між комуністичним СРСР і капіталістичним Заходом. До кінця війни розпочалась “холодна війна”, західні країн + США проти СРСР

- Змінено кордони європейських держав. Зокрема, Радянський Союз значно розширив сферу свого впливу в Європі і Азії.

- Розвиток і примноження форм державно-монополістичного капіталізму за рахунок посилення втручання держави в економічне життя.

- Виникли міждержавні монополістичні організації і картельні об’єднання, створені по офіційній домовленості між країнами з ринковою економікою. Вони охоплювали цілі галузі (наприклад, Європейське об’єднання вугілля і сталі) чи носили більш загальний характер (Європейське економічне співтовариство, Європейська асоціація вільної торгівлі).

- Новий уклад системи міжнародних відносин: підписання Бреттон-Вудської угоди, створення ООН і блоку НАТО.

- Глобальна американізація: поширення долару в світі внаслідок переходу до Бреттон-Вудської валютної системи, кредитування та імпорту американських товарів.

- Розпочався процес становлення нових організаційно-правових структур (інституцій) у сфері міжнародного економічного співробітництва:

- МВФ – міжнародний валютний фонд (1944р.), який надає кредити на стабілізацію національних валют, які були надмірно девальвовані під час війни.

- МБРР – міжнародний банк реконструкції і розвитку (1944р.) – надає кредити на реконструкцію і розвиток економіки країн.

- ОЄЕС - організація європейського економічного співробітництва (1947р.), завданням якої було вироблення спільної програми відбудови Європи. Після того, як у 1960 році до 18 європейських країн приєднались США та Канада, а згодом Японія, Австралія, Фінляндія, ОЄЕС перетворилась на Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Ціль ОЕСР – досягнення максимально швидкого економічного зростання при підтримці фінансової стабільності, сприяння розвитку вільної торгівлі (фритредерства) та створення сприятливих умов для розвитку слаборозвинених країн.

- ЄБРР – Європейський банк реконструкції і розвитку.