Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІЕ та ЕД / ІЕ та ЕД (шпори) / Економічні передумови і наслідки першої світової війни. План Дауеса, його наслідки

..docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
18.87 Кб
Скачать

Економічні передумови і наслідки першої світової війни. План Дауеса, його наслідки.

Країни Антанти занепокоїло критичне становище Німеччини (погана виплата репарацій та близькість нового воєнного конфлікту через пауперизм населення), тому в 1924 р., в Лондоні був підписаний новий репараційний план, розроблений міжнародним комітетом експертів з репарацій під керівництвом Чарльза Дауеса (віце-президент США в 1925 – 1929 рр.).

Основна мета плану – забезпечення виплат репарацій шляхом відновлення економічного потенціалу Німеччини, зокрема:

  • Надання кредитів та інвестицій, з метою піднесення німецької економіки, а зрештою й погашення нею репарацій країнам Антанти, оскільки ці країни мали великі борги перед США, накопичені під час війни. Кредити і інвестиції йшли в основному на оновлення основного капіталу важкої промисловості, яку конверсували1 із врахуванням новітньої техніки та технологій.

  • Визначення каналів збуту німецької продукції (виключно у СРСР) та форми розрахунків за неї (сировина). Це робилося з метою недопущення німецьких товарів на міжнародні ринки, щоб не створювати конкуренцію союзним країнам, особливо Англії і Франції, які там панували.

Таким чином, за планом Дауеса, США надавала німецьким монополіям величезні позики (загальна сума вкладень сягала 27 млрд. золотих марок), що спричинило вже в 1927 р. досягнення нею передвоєнного економічного рівня. За період дії плану Дауеса Німеччина повернула репарації у сумі 10 млрд. золотих марок, США отримали великі прибутки у вигляді процентів з позик і дивідендів від прямих інвестицій.

1 Конверсія воєнна – перехід від воєнного виробництва до мирного.

Соседние файлы в папке ІЕ та ЕД (шпори)