Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІЕ та ЕД / ІЕ та ЕД (шпори) / Зародження перших соціально-економічних інститутів сімя, рід, власність, цивілізація. Держава

..docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.08 Кб
Скачать

Зародження перших соціально-економічних інститутів: сім”я, рід, власність, цивілізація. Держава.

В неоліті виникає неолітична революція, суть якої полягає у виникненні і формуванні перших соціально-економічних інститутів:

        1. Природний поділ праці

        2. Економічний поділ праці

        3. Власність

        4. Релігія

        5. Сімя

        6. Рід або клан

        7. Община

        8. Держава

Сім’я (домашнє господарство) – це перший суб’єкт економічних відносин, це союз між чоловіком і жінкою, який закріплений шлюбом і який є змінною величино, метою якого є пов’язання діяльності чоловіка і жінки для задоволення фізіологічних та економічних потреб, які пов’язані побутом.

Шлюб – це перша історична ділова угода (контракт), яка засвідчує наявність чи не наявність сімї.

Вперше виникає кровна сімя – шлюб, який обмежує створення сімї між батьками і дітьми.

Пунуальна – сімя між чоловіком і жінкою з виключенням рідних братів і сестер. (між товаришами)

Патріархальна сімя – виключає шлюб між рідними по лінії батька чи по лінії матері.

Рід (клан) – встановлене коло кровних родичів по батьківській чи материнській лінії, які не можуть вступати в шлюб, але повязані спільною трудовою діяльністю.

Цивілізація – це історично обумовлений склад суспільства, який характеризується певним способом праці, що відповідає суспільно-виробничій технології і певній матеріальній і духовній культурі; це особливі типи культури значних людських мас в епоху класових суспільств. Значний відбиток в історії людства по собі залишили єгипетська, грецька, римська, китайська, індійська цивілізації.

Власність – це взаємовідносини суб’єктів економіки (домашнє господарство(сімя), фірми, держави, закордон) до об’єкта, які показують міру або ступінь відчудження суб’єкта до об’єкта, щодо володіння, користування і розпоряджання.

Держава – це найвища форма організації суспільства, яка забезпечує захист та погодження індивідуальних, групових та загальносуспільних інтересів за допомогою права на певній території.

Соседние файлы в папке ІЕ та ЕД (шпори)