Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІЕ та ЕД / ІЕ та ЕД (шпори) / Загальний ринок і Європейський Союз

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
21.99 Кб
Скачать

Загальний ринок і Європейський Союз.

1987-1992 - Загальний ринок - Простір без внутрішніх кордонів, в якому забезпечено вільний рух товарів, послуг, капіталів і громадянських осіб. Ліквідовано митні пости і паспортний контроль, уніфіковано технічні стандарти і системи оподаткування, проведено взаємне визнання освітніх сертифікатів

Європейський Союз (ЄС, Европейська Унія, Европейська Співдружність) - союз держав-членів Європейських Спільнот (ЄОВГ, ЄЕС, ЕВРАТОМ), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський договір), підписаним в лютому 1992 року і діючим з листопада 1993 р.

Початок західноєвропейської інтеграції заклав підписаний ФРН, Францією, Італією, Бельгією, Нідерландами і Люксембургом в 1951 році (вступив в силу в 1953 році) Паризькій договір про заснування Європейського об’єднання вугілля і сталі (ЄОВС). В 1957 році ними ж був підписаний Римський договір про створення Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС), що вступив в силу в 1958 році. В цьому ж році утворилось Європейське співтовариство з атомної енергії (Євроатом). Таким чином, Європейський Союз утворився на основі трьох інтеграційних об’єднань – ЄОВС, ЄЕС, Євроатом і в своєму розвитку пройшов декілька етапів (див. табл. 1).

Європейський Союз, який з 2007 року об’єднує економіку 27 країн із загальним населенням у півмільярда осіб і є найбільшим єдиним ринком світу - являється дуже складним механізмом і безмежно нестандартною формою міждержавного об’єднання.

Причини виникнення ЄС:

  • У Німеччині стрімко зросла потреба у стійких зовнішніх ринках в умовах післявоєнного кон’юнктурного підйому.

  • У Франції гостро стояла проблема збуту сільськогосподарських «надлишків», оскільки перехід до машинної стадії виробництва в с/г обумовив різке зростання виробництва при падінні рівня доходів сільгоспвиробників.Країна намагалась перекласти витрати державного бюджету на «комунітарний» орган, а «надлишки» перетворити в загальноєвропейські.

  • В Італії гостро постала регіональна проблема: рівень життя, зайнятості і економічного зростання різко коливався по окремих районах. В замкненому угрупуванні країна розраховувала забезпечити конкурентні можливості для своєї промисловості, а також послабити демографічний тиск і безробіття за рахунок міграції «надлишкової» робочої сили.

  • В Нідерландах відчувалась потреба в аграрних ринках, яку країна намагалась вирішити, перетворившись в «європейські ворота», «перевалочний пункт» європейської торгівлі.

  • Бельгія і Люксембург намагались послабити згубний вплив структурної перебудови «старих» галузей - вугільної, металопрокатної тощо.

Мета ЄС - Створення економічного союзу (спільна зовнішня економічна політика, спільний ринок послуг, матеріальних благ, капіталу і праці), монетарного (валюта EKU, від 1999 року - Євро) і політичного (спільна зовнішня політика) союзу, а також впровадження спільного громадянства.

Сучасні проблеми ЄС:

- старіння населення, що потребує реформи пенсійної системи, посилення податкового тиску на працюючих;

- дефіцит кваліфікованої робочої сили, внаслідок чого процвітає трудова міграція в ЄС із країн «третього світу», що збільшує обсяги імміграційного суспільства та породжує націоналістичні настрої корінних жителів Європи;

- перспектива «культурного» закату Європи, мається на увазі тотальна її ісламізація та втрата національної ідентичності (може тому деякі країни ЄС разом із Папою Римським висувають вимогу про включення в текст єдиної європейської Конституції глави про «християнські цінності»);

- затяжний етап прийняття загальноєвропейської Конституції (відповідно до Берлінської декларації її підписання відкладене до 2009 року);

- сумніви стосовно подальшого розширення ЄС, адже прийняття нових членів робить слабшими економіки тих країн ЄС, за рахунок яких підніматимуться економіки нових держав союзу.

Соседние файлы в папке ІЕ та ЕД (шпори)