Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова_1 / Зразок.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

§2. Мережі з розширенням спектру

В даний час найбільш популярні бездротові локальні мережі використовують технологію розширеного спектру.

Конфігурація

Бездротові локальні мережі з розширеним спектром використовуються в багаткоміркових конфігураціях, виключаючи тільки невеликі офіси (рис. 2). Щоб уникнути інтерференції між сусідніми осередками в них використовуються різні центральні частоти [4].

У межах даної комірки топологія може мати виділену станцію-концентратор або бути одноранговою. Перший випадок зображений на рис. 2. Концентратор зазвичай розташовується на стелі і з'єднується з магістральної локальною мережею з метою забезпечення зв'язку зі станціями, приєднаними до дротової локальної мережі, і станціями, що належать тій самій локальній мережі, але розташованими в інших осередках. Концентратор може також керувати доступом: виступати як крапковий координатор IEEE 802.11 або як багатопортовий ретранслятор з функціями, подібними ретрансляторами 10 Мбіт / с і 100 Мбіт / с Ethernet. В останньому випадку всі станції комірки передають тільки на концентратор і приймають тільки від нього. Можливий альтернативний варіант, не залежний від механізму управління доступом: кожна станція використовує свою ненаправленную антену для широкого мовлення, так що цю передачу можуть приймати всі інші станції комірки; ця конфігурація відповідає шинній топології.

Ще однією потенційною функцією концентратора є автоматичне перемикання мобільних станцій. У будь-який момент часу кількість станцій, що обслуговуються даними Концентратором, визначається динамічно і залежить від просторової близькості. Якщо концентратор відзначає, що сигнал станції починає слабшати, він може автоматично передоручити обслуговування цієї станції найближчому концентратору.

У однорідній топології концентратор відсутній і для управління доступом використовується алгоритм MAC, наприклад CSMA. Краще за все така топологія підходить для епізодичним мереж.

Питання передачі

Бажаною, але не є необхідною, характеристикою бездротової локальної мережі є можливість її використання без процедури ліцензування. Умови ліцензування відрізняються в різних кпаїнах, що тільки ускладнює ситуацію. У США Федеральна комісія по зв'язку (FCC) дозволила використання додатки двох типів у неліцензованій смузі ISM: системи з розширеним спектром з потужністю до 1 Вт та малопотужні системи (<0,5 Вт). Таким чином, для використання бездротових локальних мереж з розширеним спектром не вимагається отримання ліцензії, і їх популярність неухильно зростає.

У США для неліцензованого використання в системах з розширеним спектром виділені три частотних діапазони: 902-928 МГц ("смуга 915 МГц"), 2,4-2,4835 ГГц ("смуга 2,4 ГГц) і 5,725-5,825 ГГц ("смуга 5,8 ГГц). Другий з цих діапазонів також використовується в Європі і Японії. Чим вище частота, тим більше потенційна ширина смуги, так що дані три діапазони перераховані в порядку зростання привабливості з точки зору здатності. Крім того, слід розглядати можливість інтерференції. Існує безліч пристроїв, що працюють на частоті близько 900 МГц, в тому числі радіотелефони, Радіомікрофони і аматорські радіостанції. На частоті близько 2,4 ГГц працює менше число пристроїв; до них відноситься мікрохвильова піч, зовнішнє випромінювання якої збільшується з віком печі. В даний час смуга 5,8 ГГц використовується відносно мало; втім, чим вище частота, тим дорожче обладнання для її експлуатації.

До недавнього часу типові бездротові локальні мережі з розширеним спектром обмежувались швидкостями передачі 1-3 Мбіт/с. Нові стандарти дають можливість використовувати швидкості 5,5 і 11 Мбіт/с, а деякі рішення - більш високі швидкості.