Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова_1 / Зразок.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

§1. Розширення локальних мереж

Ранні продукти ринку бездротових локальних мереж, що з'явився в кінці 1980-х, представлялися як заміна традиційних дротових локальних мереж [2]. Бездротові локальні мережі економлять кошти на прокладку кабелю локальних мереж, полегшують задачу передислокації та інші модифікації структури мережі. Втім, події випередили цей мотив використання бездротових локальних мереж. По-перше, по мірі того, як ставала зрозумілою необхідність використання локальних мереж, архітектори розробляли нові будівлі, спочатку включають кабелепроводку, яку можна було використовувати для потреб сфери інформаційних технологій. По-друге, з прогресом в технології передачі даних бурхливо розвинулося використання в локальних мережах витої пари. Більшість старих будівель вже вдосталь постачене кабелями категорії 3; багато нових будівель мають кабелі категорії 5. Отже, заміни дротових локальних мереж бездротовими в широких масштабах не сталося.

Втім, існують середовища, бездротові локальні мережі знайшли себе як альтернатива проводовим. Приклади: будинки з великими відкритими територіями, такі, як підприємства обробної промисловості, операційні поверхи фондових бірж і склади, історичні будівлі з недостатнім обсягом прокладених витих пар, у яких заборонено свердління каналів під проводку, а також невеликі офіси, в яких установка та експлуатація дротових локальних мереж неекономічна. У всіх названих випадках бездротові локальні мережі надають ефективну і більш привабливу альтернативу. У більшості з названих випадків в організації також буде існувати проводная локальна мережа для підтримки серверів і декількох стаціонарних робочих станцій. Наприклад, на підприємствах офісна територія зазвичай відділена від заводських поверхів, але повинна бути з ними пов'язана з метою організації мережі. Таким чином, бездротові і провідні мережі одного будинку зазвичай зв'язуються. Така область застосування бездротових мереж називається розширенням локальної мережі [3].

На рис. 1 показаний приклад конфігурації бездротової локальної мережі, типової для більшості середовищ. Є магістральна провідна локальна мережа, така, як Ethernet, підтримуюча сервери, робочі станції та один або кілька мостів або маршрутизаторів для зв'язку з іншими мережами. Є також модуль управління (control module - РМ), що діє як пристрій сполучення з бездротовою мережею. Модуль керування має функціональними можливостями моста або маршрутизатора для зв'язку бездротової локальної мережі та магістралі. Крім того, він включає деяку логіку управління доступом, таку, як механізм опитування чи схему передачі маркера для регулювання доступу від кінцевих систем. Відзначимо, що деякі з кінцевих систем є самостійними пристроями, такими, як робоча станція або сервер. Частиною конфігурації можуть бути також концентратори або інші користувальницькі модулі (user module - UM), які керують кількома станціями поза дротової локальної мережі.

Рис. 1. Приклад однокоміркової конфігурації безпровідної локальної мережі

Конфігурацію, представлену на рис. 1, можна назвати однокомірковою бездротовою локальною мережею; всі бездротові кінцеві системи перебувають у сфері впливу одного модуля керування. Інша поширена конфігурація являє собою багатокоміркову бездротову локальну мережу (рис. 2). У цьому випадку маємо кілька модулів управління, пов'язаних дротовою локальною мережею. Кожен модуль управління підтримує кілька бездротових кінцевих систем в межах своєї галузі зв'язку [3]. Наприклад, в локальній мережі, що використовує передачу в інфрачервоному діапазоні, передача обмежена однією кімнатою; отже, для кожної кімнати офісного будинку, що потребує бездротова підтримка, потрібна окрема комірка.