Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП.rtf
Скачиваний:
1655
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.34 Mб
Скачать

9. Дайте загальну характеристику нормативно-правові акти з охорони праці

Нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП) - це правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції та інші документи, обов'язкові для виконання.

Нормативно-правові акти з охорони праці призначені для уточнення, поглиблення та конкретизації положень законодавчих актів з питань охорони праці, а також регламентації вимог безпеки щодо виробничого середовища, трудового процесу, виробничого устаткування, знарядь праці, засобів захисту працюючих, порядку ведення робіт тощо.

Опрацювання та прийняття нових, перегляд і скасування чинних НПАОП здійснюється за участю Держгірпромнагляду, профспілок і Фонду соціального страхування від нещасних випадків та за погодженням з іншими органами державного нагляду за охороною праці.

Нормативно-правові акти з охорони праці переглядаються в міру впровадження досягнень науки і техніки, що сприяє поліпшенню безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, але не менше одного разу на десять років.

Види НПАОП (в уніфікованій формі для однакового застосування) мають таке цифрове позначення:

Правила - 1

Переліки - 2

Норми - З

Положення - 4

Інструкції - 5

Порядки - 6

Інші - 7

У зв'язку з тим, що за новою редакцією Закону України "Про охорону праці" термін "нормативно-правові акти з охорони праці" (НПАОП) замінив термін "державні нормативні акти про охорону праці" (ДНАОП), то в літературі та чинних документах з питань охорони праці поки що зустрічається також і старий термін.

Серед нормативно-правових актів з охорони праці важливе місце посідають Державні стандарти Системи стандартів безпеки праці (ГОСТ ССБТ) колишнього СРСР. Останні застосовуються на території України до їх заміни іншими нормативно-правовими актами, якщо вони не протирічать чинному законодавству України. Відповідно до Угоди про співробітництво в галузі охорони праці, укладеної керівниками урядів держав СНД, стандарти ССБТ надалі визнаються Україною як міждержавні стандарти за узгодженим переліком, що переглядається при потребі з урахуванням національного законодавства держав СНД та результатів спільної роботи, спрямованої на вдосконалення Системи стандартів безпеки праці.

Вимоги щодо охорони праці регламентуються також Державними стандартами України з питань охорони праці, Будівельними нормами та правилами" Санітарними нормами, Правилами улаштування електроустановок (ПУБ), нормами технічного проектування та іншими нормативно-правовими актами, виходячи зі сфери їх дії. Перелік основних нормативно-правових актів з питань охорони праці, рекомендованих під час вивчення курсу, наведено в додатку 1.

Необхідно зазначити, що колишній Держнаглядохоронпраці видав Реєстр державних нормативних актів про охорону праці (Реєстр ДНАОП), який містить перелік правил, норм, стандартів та інших документів з питань охорони праці. У зв'язку зі зміною термінології, відповідно до нової редакції Закону України "Про охорону праці" та забезпечення єдиного обліку відповідних нормативних документів, підготовлено новий реєстр нормативно-правових актів з охорони праці (Реєстр НПАОП).