Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПВ_Лекція_3.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.22 Mб
Скачать

2. Спеціальні види та способи друку

Поняття спеціальних видів і способів друку є умовним, в багатьох випадках суперечливе і не має чітких науково обгрунтованих критеріїв. За сформованими традиціями до спеціальних видів друку відносять ті друкарські процеси (включаючи і друкарські форми) отримання графічної інформації, які відрізняються чимось від класичних видів і способів друку: складом друкарської фарби або будовою друкарської форми (відсутністю її), технологією задрукування матеріалу або ж використанням іншого матеріалу замість паперу. До розглянутих видів друку відносять друк багатьох груп продукції, наприклад:

  • етикетно-пакувальної;

  • зі стереоскопічним ефектом;

  • текстурної на різних підкладках (імітує цінні породи дерева і т.д.);

  • шпалер;

  • задрукованих поліграфічними способами тканин;

  • видань, виконаних рельєфно-точковим друком;

  • перевідних зображень.

Характерні особливості спеціальних способів друку

Високий офсетний друк (або типоофсет) - спосіб друку, в якому фарба переноситься з дрібнорельєфної форми високого друку на матеріал за допомогою пружньоеластичної гумовотканинної пластини. Цей спосіб має ряд переваг: зменшується час на підготовку машини до роботи, знижується тиск друкування і підвищується тиражестійкість друкарських форм.

Орловський друк - спосіб багатоколірного друку з однієї «збірної» друкарської форми, винайдений в кінці XIX ст. російським поліграфістом І.І. Орловим спеціально для друкування паперових грошових знаків та іншої продукції, яка повинна бути захищена від підробки. Ним було також сконструйована кілька типів четирьохфарбових друкарських машин.

Тампонний друк (тамподрук) - різновид глибокого офсетного друку, який характеризується непрямою передачею графічної інформації з друкарської форми 1 (рис. 8) на приймаючу поверхню 2 за допомогою проміжної ланки - тампона 3.

Рис. 6. Процес перенесення фарби за допомогою тампона: а - форма із фарбою і тампон; б - притиснення тампона до форми, очищення фарби; в - нанесення фарби на матеріал; г - відбиток; 1 - друкарська форма; 2 – матеріал, який задруковується; 3 – тампон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]