Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат гуменюк 304.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
81.41 Кб
Скачать

3.Діагностика, лікування і профілактика виразки шлунка

Основну інформацію для точного діагностування виразки шлунка дає гастроскопія – ендоскопічне дослідження шлунку. Також вираженння виразки можна виявити при контрастної рентгенографії шлунка. При дослідженні шлункового вмісту виробляють бакпосев для виявлення хелікобактер. З цією ж метою застосовують дихальні тести, виявлення хелікобактер методом ПЛР та ІФА. Загальний і біохімічний аналіз крові може показати ознаки анемії, якщо має місце кровотеча з виразок стінки, специфічних ознак виразки при лабораторних дослідженнях виявити не можна. Кал також можна досліджувати на предмет виявлення приховати кровотечі (аналіз калу на приховану кров).

У лікуванні виразкової хвороби шлунка велике значення має суворе дотримання дієти – відмова від продуктів, що дратують стінку шлунка і сприяють посиленню вироблення шлункового соку. Хворим, що страждають виразкою шлунка, слід виключити з раціону гостру, солону, кислу, смажену і копчену їжу, продукти, багаті грубою клітковиною. Їжу рекомендується вживати варену або приготовану на пару.

Лікарська терапія включає:

- інгібітори протонної помпи (омепразол, ребепразол, езомепразол і аналоги) або блокатори Н2-гістамінових рецепторів для придушення шлункової секреції (препарати групи ранітидину)

- гастропротекторну (де-нол, вентер) та антацидні (альмагель, фосфалюгель) засоби;

- антибактеріальні препарати для придушення хелікобактерної інфекції (метронідазол).

Лікарська терапія, спрямована на ерадикацію H. Pylori, як правило, проводиться протягом 10-14 днів. Після чого продовжують підтримуючу терапію понижуючий кислотність препаратами.

Неускладнена виразка шлунка оперативного лікування не вимагає. Хірургічне видалення частини шлунка (резекція) призначають тільки у випадку розвитку важких ускладнень: перфорації, непрохідності, злоякісної виразки з розвитком раку шлунка. Рідко до хірургічного лікування вдаються при часто рецидивуючому захворюванні, що не піддається консервативній терапії.

Лікування симптоматичного виразок шлунка вимагає, перш за все, видалення провокуючого виразку фактора. Як правило, цього достатньо для позитивного ефекту. В якості додаткової терапії застосовують засоби, що знижують секрецію соляної кислоти (інгібітори протонної помпи, Н2-гастропротекторов). Зниження секреторної активності при виразці шлунка може бути досягнуто хірургічного способом – шляхом проведення ваготомія.

Профілактикою виразкової хвороби шлунка, також як і виразкової хвороби ДПК, є своєчасне виявлення і лікування хелікобактерної інфекції шлунково-кишкового тракту, уникнення стресових ситуацій, безконтрольного прийому лікарських препаратів і регулярне збалансованої харчування.

Неускладнені виразки шлунка при своєчасному виявлення та адекватної терапії благополучно виліковуються. Несприятливий прогноз при розвитку ускладнень.

 Чим допомогти хворому до приходу лікаря, якщо розвинулися ті чи інші ускладнення? Слід якнайшвидше укласти його в ліжко, забезпечити повний спокій; їсти і пити не давати. По дієтичному харчуванню хворого докладніше проконсультує лікар, у якого він складатиметься на диспансерному обліку.

При тому чи іншому ускладненні виразкової хвороби рекомендується утримання від їжі протягом 1-2 днів. При болях, особливо при підозрі на внутрішню кровотечу, потрібно покласти міхур з льодом на область шлунка. Якщо больовий синдром сильно виражений, можна дати хворому випити 2 ст. ложки 0,25-0,5%-ного розчину новокаїну. І звичайно, вжити термінових заходів для його госпіталізації.