Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рентна плата.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією україни

Є такі види рентної плати:

1) рентна плата за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України,

2) рентна плата за транспортування нафти магістральними нафтопроводами територією України,

3) рентна плата за транспортування нафтопродуктів магістральними нафтопродуктопроводами територією України,

4) рентна плата за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

Правові, економічні та організаційні засади діяльності магістрального трубопровідного транспорту визначені ЗУ від 15.05.1996 р. № 192 «Про трубопровідний транспорт» та ЗУ від 12.07.2001 р. № 2665-Ш «Про нафту і газ».

Магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України. Державне управління у сфері трубопровідного транспорту здійснюють центральні та місцеві органи державної виконавчої влади, представницькі органи та органи місцевого самоврядування в межах їх компетенції відповідно до чинного законодавства України.

Платниками є суб'єкти господарювання, які експлуатують об'єкти магістральних трубопроводів та надають (організовують) послуги з транспортування (переміщення) вантажу трубопроводами України.

Платником рентної плати за транзит природного газу територією України є уповноважений КМУ суб'єкт господарювання, який надає (організовує) послуги з його транзиту територією України.

До майна, що передане НАК «Нафтогаз України» у користування для забезпечення транспортування, зберігання та розподілу нафти, нафтопродуктів, природного газу, належать:

  • магістральні газонафтопроводи та споруди на них;

  • розподільні газонафтопроводи та споруди на них.

ОО є:

1. Для нафти та нафтопродуктів - їх фактичні обсяги, що транспортуються територією України у податковому (звітному) періоді.

2. Для природного газу та аміаку - сума добутків відстаней відповідних маршрутів їх транспортування (переміщення), узгоджених між платником рентної плати та замовником на відповідний податковий (звітний) період, на обсяги природного газу та аміаку, транспортованих (переміщених) кожним маршрутом транспортування.

За договором транспортування трубопровідним транспортом, переміщення здійснюється у вигляді єдиного технологічного процесу, заснованого на природних властивостях нафти (газу) як сировини, і всі технологічні операції з переміщення здійснюються в єдиній статичній системі трубопроводів. У цьому договорі особливе значення мають технологічні операції, у тому числі операції з обліку нафти та нафтопродуктів, облік яких проводять засобами контролю згідно з чинними інструкціями (Інструкція про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затверджена наказом Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінтрансзв'язку та Держспоживстандарта від 20.05.2008 № 281/171/578/155). Відповідно Інструкції облік нафти і нафтопродуктів на підприємствах нафтопровідного і нафтопродуктопровідного транспорту ведеться в одиницях маси.

Ставки оподаткування:

1) 1,67 грн. за транзитне транспортування 1000 м3 природного газу за кожні 100 км відстані відповідних маршрутів його транспортування;