Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 1.2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать
  1. Вивчення психiчних особливостей дитини вихователем

Слiд розрiзняти науково-психологiчне дослiдження дошкiльника та вивчення дiтей вихователем. Дослiдник вивчає психiку дошкiльника з метою поповнення наукових знань про дитину, виявлення нових закономiрностей, умов їх прояву тощо. У професiйнiй дiяльностi вихователя вивчення психiки дошкiльника носить практичне спрямування, зорiєнтоване на пiдвищення ефективностi навчання й виховання дiтей. Знати особливостi кожної дитини педагогу необхiдно для забезпечення iндивiдуального пiдходу у вихованнi дiтей. При цьому педагог не поповнює наукових знань iз психології, а використовує їх для визначення рiвня розвитку своїх вихованцiв, простежує їх прояв у кожної конкретної дитини.

Робота з дiтьми, яку проводить вихователь, дозволяє йому постiйно спостерiгати за своїми вихованцями протягом їх перебування у садку, яке триває роками. Спiлкуючись та спiвпрацюючи з дитиною у ходi виконання побутових процесiв, пiд час прогулянок, iгор, читання й бесiд, вихователь має змогу простежувати змiни у психiцi дитини, оцiнювати їх динамiку. В обов’язки вихователя входить вивчення своїх вихованцiв у контекстi освiтньо-виховної роботи.

Вихователь не просто органiзовує рiзноманiтнi форми роботи з дiтьми, а вивчає їх у процесi їх реалiзацiї, вносячи згодом доцiльнi змiни в їх проведення з урахуванням проаналiзованих резервiв.

Завдання стосовно вивчення дiтей вихователем дитячого садка полягають у тому, щоб забезпечити нормативнi умови для розвитку психiки, гнучко перебудовувати їх у разi несприятливого впливу на поведiнку дитини, вчасно помiтити вiдхилення в ходi психiчного розвитку, спрогнозувати подальший розвиток дитини та здiйснити потрiбну профiлактику можливих проблем психiчного розвитку. Без цього неможливi ефективне виконання вихователем своїх обов’язкiв, творчий пiдхiд у його роботi.

Для реалiзацiї дослiдницької функцiї вихователю необхiдно володiти мiцними знаннями з вiкової, зокрема дошкiльної, психології. Вихователь спирається на знання як загальних закономiрностей психiчного розвитку особистостi (динамiчнi та змiстовнi його особливостi), так i на знання про розвиток окремих психiчних функцiй, властивостей в умовах ускладнюваних видiв дiяльностi та спiлкування дошкiльника. Знання про психiку дитини повиннi вiдзначатися цiлiснiстю, узагальненiстю та системнiстю, зумовленi розумiнням взаємозв’язку мiж окремими напрямками у розвитку психiки дитини: форми активностi, психiчних властивостей та процесiв, здiбностей та мотивiв.

Повноцiнне виконання вихователем професiйних функцiй не можливе без усвiдомлення ним своєї ролi у виховному процесi з дошкiльниками. Для дошкiльника вихователь виступає старшим, розумним товаришем, партнером по спiвпрацi, завжди готовим надати допомогу. Вихователь повинен володiти витримкою, тактом, не припускати у своїй поведiнцi грубих iнтонацiй, викрикiв, умiти пiдтримувати у себе позитивний, оптимiстичний настрiй. Кожен працiвник дошкiльного закладу працює разом з колегами над спiльними завдання виховання дiтей, i у системi сучасної освiти велике значення має наступнiсть у роботi всiх учасникiв педагогiчного процесу.

ВИСНОВКИ про особливості вивчення вихователем психiчних особливостей дитини:

  • вивчення дiтей вихователем дитячого садка має практичну спрямованiсгвь на розумiння причин поведiнки, визначення схильностей, створення умов для їх розвитку;

  • для отримання об’єктивного знання про своїх вихованцiв вихователь користується спостереженням у контексті організацiї ним педагогiчного процесу з дошкiльниками.

Гностична функція вихователя ДНЗ сприрається на глибокі знання вихователем дитячої психології.

10