Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 1.2..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

16

Не 1.2. Теов в паливно-енергетичному комплексі

1.2.1. Паливна промисловість, її значення, види палива.

1.2.2. ТЕО промислового видобутку та переробки вугілля.

1.2.3. ТЕО промислового видобутку і переробки нафти і газу.

1.2.4. Електороенергетика України. Види електростанцій.

Література [4,6,9,10, 11]

1.2.1. Паливна промисловість, її значення, види палива.

Паливно-енергетичний комплекс – це міжгалузева система, що розвивається на основі видобутку палива і виробництва енергії, їх транспортування, розподілу і використання.

ПЕК складають:

  • паливна промисловість – нафтова, газова, вугільна сланцева і торфова;

  • електроенергетика і виробнича інфраструктура – магістралі високовольтних ліній електропередачі та трубопроводів.

Паливна промисловість України об’єднує:

  • вугільну (переважає)

  • нафтовидобувну

  • газовидобувну

  • нафтову галузі.

Особливістю структури видобутку палива в Україні є переважання видобутку кам’яного вугілля.

Вугальні промисловість – головна складова паливної промисловості.

Вугільна промисловість – це базова галузь для розвитку електроенергетики, коксохімії, металургії.

Камяне вугілля

Головним районом видобутку вугілля в Україні є Донецький. Площа Донбасу становить 53 тис. км2. Найбільші поклади твердого палива зосереджені у центральній та північній частині Донецької та південній частині Луганської областей. Значні вугленосні площі освоєні у Західному Донбасі (Дніпропетровська обл.). Середня глибина залягання вугільних пластів у Донбасі 500-750 м, максимальна глибина — до 1200 м. Потужність пластів, які розробляють, перебуває в межах від 0,5 до 2 м.

Майже половина промислових запасів вугілля припадає на коксівне (75-90% вуглецю, теплотворність 7500 Ккал/кг). Його видобувають переважно у центральній частині Донецької області (Єнакієве, Горлівка, Макіївка, Донецьк, Красноармійськ, Костянтинівка) та у Краснодонському і Кадіївському районах Луганської області. Цінним енергетичним паливом є антрацит (90-96% вуглецю, теплотворність 8000 Ккал/кг). Поклади антрацитового вугілля залягають переважно у Луганській області.

За собівартістю Донецьке вугілля дороге. Однією з причин високої собівартості є глибоке залягання пластів (понад 1000 м) та незначна їх потужність (від 0,45-1 м). Однак цей важливий для України басейн відіграє велику роль у формуванні таких промислових вузлів, як Донецько-Макіївський, Горлівсько-Єнакіївський, Стахановсько-Алчевський, Лисичансько-Рубіжанський та ін. На вугільній промисловості Донбасу спеціалізуються вузли: Торезо-Сніжнянський, Свердловсько-Антрацитівський, Селідовський та Красноармійський.

Важливою паливно-енергетичною базою на Західній Україні є Львівсько-Волинський вугільний басейн. Площа басейну близько 10 тис. км2, запаси 1 млрд. тонн. Глибина залягання вугілля від 300 до 500 м, потужність пластів – до 1м. Розвиток басейну сприяв поліпшенню паливного балансу України, зокрема, кращому забезпеченню паливом західних областей, формуванню таких нових промислових центрів, як Нововолинськ, Червоноград. Вугілля басейну характеризується підвищеною попільністю і вологістю, газове, довгополум’яне, придатне переважно для використання на теплових електростанціях, а також для поглибленої хімічної переробки. Залягання сапропелітового вугілля можуть бути використані для одержання сировини, з якої виробляються пластмаси.